Hlavní obsah

Brückner nedělá z porážky tragédii

Jan KrůtaSport.czPrávo

Gloriola neporazitelných borců, před nimiž se třese fotbalový svět. Takový mýtus provázel české reprezentanty do středečního večera, kdy svěřenci trenéra Karla Brücknera po 20 zápasech poznali chuť porážky v přátelském utkání s Irskem. Kouč Brückner porážky litoval, na druhou stranu ale našel na utkání i pozitivní věci.

Článek

"Mrzí mě to stejně jako hráče," přiznal bez okolků Brückner. "Na druhou stranu vím, co fotbal obnáší. Je o gólech a ten jsem dali jen jeden. Bohužel jsme v závěru neubránili soupeřovu akci, i když ta situace byla na vyřešení triviální," dodal kouč.

V Dublinu dodržel, co slíbil. Celkem vystřídal sedm hráčů včetně brankářů, už o poločase udělal čtyři změny. Irové žádnou a bylo to znát. "Abych hleděl jen na výsledek, nechal tam kluky, kteří jsou lepší a nestřídal, tak to není můj styl," říkal rozvážně.

Duff zlobil Jiránka

S některými hráči (mj. Nedvěd, Koller) byl domluven již dříve, že v poločase půjdou ze hřiště. "Nedvěd hrál s bolavými zády, dostal se z toho v rámci možností jen díky injekcím. Kdyby chtěl, vystřídal bych ho třeba ve třicáté minutě." Do hry nečekaně nezasáhl ani na chvilku pravý obránce Grygera.

"Měl taky potíže se zády, ani jsem to neříkal. U něj to ale bylo horší a hrát nemohl. Přeci jen nás to trochu zaskočilo, Grygerou bychom tu pravou stranu asi zakryli o něco líp," mínil trenér. Zaskočil za něj Jiránek a rychlík Duff mu hlavně v úvodu dělal nemalé problémy.

Pokud ve středečním večeru hrál někdo z našich prim, pak to byl Jankulovski, který si drží stabilně vysokou formu. "Výborný po všech stránkách - bránění, útok, zakládání akcí, koncovka," vysekl mu poklonu Brückner. "A taky ten věčně zatracovaný Týce. Kvalitativně velký výkon. Když se ještě trochu usměrní, má v týmu své místo. Je to univerzál, který zvládne tři různé posty za zápas."

Nedvěd se trápil

Kapitán Nedvěd se první půli snažil, ale sám už dříve přiznal, že mu stejně jako celému Juventusu dochází šťáva. "Trápí se všichni. Poslední zápas s Modenou vyhráli jen silou vůle," vypozoroval Brückner.

"Ale každý má tu výkonnostní křivku chvilku nahoře a pak zas dole. Věřím, že to načasujeme tak, aby na Euro vyletěla," uvedl kouč s tím, že se těší na květnové soustředění v Seefeldu, kde bude moci s týmem více pracovat. "Při těch kratších akcích na to skoro není prostor. Trenér je spíš jako doktor a čeká, kdo bude v pořádku a kdo ne."

Ve středu se hodně trápil i defenzívní záložník Galásek, totálně z formy je Štajner, moc toho neukázal ani Sionko. Ani útočníkům se příliš nevedlo. "Baroš se pomalu dostává do formy, jen mu ještě chybí takový ten šmrnc jako před zraněním. Z celkového pohledu ale mužstvo pracovalo jako vždy poctivě. Byla tam spousta pozitivních i negativních věcí," prohlásil Brückner, jenž rozhodně nezatratil ani brankáře Vaniaka, přestože dvakrát inkasoval. "Za góly podle mě nemohl a něco tam chytil."

Osa jasná

Je pravděpodobné, že až se dají do pořádku všichni marodi, kteří v Irsku hrát nemohli (Šmicer, Poborský, Rosický či Vachoušek), nehodlá už trenér do týmu, z něhož vykrystalizuje nominace na EURO, asi příliš zasahovat. Osa je jasná, teď jde jen o to, aby někteří klíčoví hráči nabrali zpět ztracenou formu.

Když trenér začne hovořit o jménech, která dál připadají v úvahu, jako prvního vypálí Skácela z Marseille. "Bohužel v klubu momentálně nehraje, ale je to přesně ten typ, který potřebujeme." V dubnu se Brückner chystá i na svou první inspekční cestu do Ruska, kde bude sledovat Jarošíka z CSKA Moskva a Mareše z Petrohradu. Na toho jdou stále velmi dobré reference. "Je to klasický levý obránce a těch u nás zrovna moc není."

Reklama

Související témata: