Hlavní obsah

Brückner před Japonskem postrádá jen Grygeru

PRAHA

Takřka v kompletním složení se v pondělí sešla česká fotbalová reprezentace, kterou v minulých měsících trápila zranění klíčových hráčů. Trenér Karel Brückner pro středeční přípravné utkání s Japonskem, jež se hraje ve středu od 16:30 na Letné a přímým přenosem ho vysílá TV Nova, postrádá ze stabilního kádru jen obránce Grygeru.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Brückner je spokojený, chybí mu jen Zdeněk Grygera.

Článek

"Nikdo se neomluvil, všichni jsou v pořádku a žádné problémy jsme nezaregistrovali," potěšeně konstatoval trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner krátce po včerejším srazu v hotelu Praha.

Jediným borcem, který patří do optimálního kádru a na srazu chyběl, je obránce Ajaxu Amsterdam Zdeněk Grygera, jehož trápí problémy se zády. "S největší pravděpodobností však nepodstoupí zamýšlenou operaci a upřednostní konzervativní způsob léčby. V tom případě bychom s ním mohli počítat pro mistrovství Evropy v Portugalsku," pochvaloval si Brückner.

Vracejí se po zranění

Hlásili se mu i Vladimír Šmicer, Tomáš Rosický, Jaromír Blažek, Karel Poborský a s mírným zpožděním i Štěpán Vachoušek, kteří v minulých týdnech či měsících laborovali se zdravotními problémy. "Někteří hráči mají manko v zatížení, takže nikoho šetřit rozhodně nebudeme," nastínil své záměry pro středeční utkání Brückner.

Přiznal, že by se nebránil nasazení všech hráčů v průběhu utkání s Japonskem. "Zohledníme hledisko herní praxe u hráčů, kteří vypadli z tréninkového rytmu. Pominout nelze ani samotný vývoj zápasu či případné zdravotní problémy," podotkl Brückner s tím, že podle vytíženosti jednotlivých hráčů v minulých dnech budou laděny i dva předzápasové tréninky. "Příprava bude hodně pestrá," usmál se Brückner.

Japonsko považuje za kvalitního protivníka. "Je to dynamický a pohyblivý soupeř s řadou výborných individualit. Svoji sílu ukázali dostatečně na mistrovství světa," přemítal Brückner. Přiznal, že aniž by soupeře podceňoval, účelem srazu je při takřka kompletní sestavě ladění herního obrazu s ohledem na blížící se mistrovství Evropy v Portugalsku: "V přípravě zohledníme naše starosti, naše problémy stejně tak jako vlastní klady a pozitiva. Jde nám o návyky, opakování zažitých věcí z reprezentace a fixaci vazeb."

Nechce zklamat

V českém výběru není žádný nováček, po více než dvou letech však na sraz dorazil Pavel Mareš, obránce Petrohradu, který má na kontě pouhé dva reprezentační starty.

"Před začátkem kvalifikačního cyklu jsem nastoupil při turnaji na Kypru. Bylo pro mě velkým překvapením, že mě trenér povolal po tak dlouhé době. Udělalo mi to radost. Pokud proti Japonsku nastoupím, budu se snažit hrát co nejlépe, abych nezklamal," říkal šestadvacetiletý zadák. O středečním soupeři příliš informací neměl: "Na posledním mistrovství světa udělali slušný výsledek, takže nebudou špatní. Jejich předností bude určitě rychlost."

Japonsko se na minulém MS, které pořádalo společně s Korejskou republikou, dostalo až do osmifinále. Největší hvězdy však budou v Praze chybět. Zranění vyřadilo Nakamuru z Regginy, Takaharu z Hamburku. Už dříve se omluvili stopeři Mijamoto a Nakazawa, problémy mají Nakata z Boloni a Ono z Fulhamu.

"I tak budou nepříjemní. Zejména pohyblivostí. Ale při standardkách bychom měli využít naši výškové převahy. Trenér určitě něco vymyslí," přemítal obránce Hamburku Tomáš Ujfaluši.

Reklama

Související témata: