Hlavní obsah

Brücknera současná forma reprezentantů neděsí

PRAHA

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner po porážce s Japonskem 0:1 v rozhovoru pro deník Právo obhajoval experiment se třemi obránci, rozestavení, které vydrželo jen první poločas. "To nebylo příčinou nekvality. Japonci byli prostě lepší," řekl Brückner s tím, že ho neděsí aktuální forma hráčů: "Nejsme zatím top, ale máme pořád čas."

Foto: archiv

KAREL BRÜCKNER. Narozen 13. listopadu 1939. Bilance roku 2002: 10 utkání - 8 výher, 2 remízy. Bilance roku 2003: 9 utkání - 8 vítězství, 1 remíza.

Článek

Co jste si sliboval od experimentu v rozestavení se třemi obránci?

Že je dobré mít ho v zásobě pro některé zápasy či jejich části, kdy ho lze použít. Nemusí to být zrovna v tomto složení na trávníku, ale rozestavení v prvním poločase nebylo příčinou nekvality. Obranná fáze nebyla dobrá jako taková. Pochopitelně se projevilo, že tento herní systém nemáme zažitý. Navíc se nám nedařilo hrát to, co jindy na soupeře platilo. Účinná nátlaková hra s centry ze stran a přesným zakončením. Normálně jsme z takových šancí, jaké jsme měli ve středu, dávali góly. Neuměli jsme si pomoct ani ze standardních situací, Japonce jsme nedostali pod trvalý a účinný tlak. Byli prostě lepší.

Neděsí vás současná forma klíčových hráčů?

Neděsí, protože zatím sice nejsme top, ale pořád máme čas. Ve středu bylo znát, že někteří hráči jsou po zranění, nerozehraní, jiní unavení. Do šampionátu zbývá jeden a půl měsíce. Budeme mít čtrnáctidenní blok v Seefeldu a pak doma. Nikdy jsme takový časový úsek pro přípravu k dispozici neměli. V součtu s regenerací a přípravou by z toho měla vzejít kvalitní forma pro EURO. Věřím, že to dokážeme, víme jak na to.

Letos jsme ale ještě nevyhráli...

Rozhodující bude náš výkon a výsledky na mistrovství Evropy. Ve fotbale si nemůžete naplánovat nějaké šňůry nebo bloky zápasů a jejich výsledky, které by se vám líbily.

Před časem jste říkal, že už není doba na zkoušení, přesto jste kromě experimentu se třemi obránci zkusil i další hráče, především Mareše...

Ve středu jsme chtěli dát prostor hráčům, kteří byli zranění. Potřebujeme si ověřit také některé možné alternativy. O hře na tři obránce už jsem mluvil. Před šampionátem nás čekají ještě minimálně dva přípravné zápasy. V nich už se zaměříme na konkrétní soupeře.

Znamená to, že do závěrečného soustředění už počítáte jen s hráči, které vezmete do Portugalska?

Ano, na soustředění do Seefeldu by měli odjet už jen ti, kteří pojedou i na šampionát. Pochopitelně bude připraven okruh hráčů, s nimiž budeme v kontaktu pro případ zranění. I proto jsem si potřeboval ověřit ještě nějaké varianty.

Kdy oznámíte třiadvacet jmen pro EURO?

Pravděpodobně už v pondělí 17. května. Atmosféře nepomohou nějaké spekulace, kdo pojede a kdo ne. Chci, aby měli všichni včas jasno a do závěrečné přípravy jsme mohli jít s čistou hlavou a cílem, udělat vše pro konečný úspěch.

Reklama

Související témata: