Hlavní obsah

Brückner ukončil hledání, ve středu oznámí nominaci

Třiadvacet fotbalistů si ve středu před polednem oddechne a pomalu začne balit na soustředění v rakouském Seefeldu. Reprezentační trenér Karel Brückner oznámí nominaci na mistrovství Evropy v Portugalsku, výběr hráčů, kteří dostanou jeho důvěru, se sejde 24. května.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Brückner ve středu oznámí, s kým počítá pro Euro 2004.

Článek

Definitivní seznam fotbalistů pro Euro sice odejde do sídla UEFA až 2. června, ale členové středečního výběru mají jistotu, že je může o cestu do Portugalska připravit už jen zranění.

Kolem třiadvacítky vyvolených se vede v odborných i laických kruzích vzrušená debata, protože za dvouletého Brücknerova působení u mužstva se vystřídalo hráčů mnohem více. Přesto se dá složení týmu z velké části odhadnout na základě mnoha faktorů. Vycházet lze především z nominace k poslednímu přípravnému utkání proti Japonsku, k němuž kouč pozval dvacet hráčů.

Brankářskou trojkou zřejmě Kinský

Základem úspěchu jsou vždy brankáři a o postu jedničky i jeho prvního náhradníka není pochyb. Petr Čech (Rennes), který odchytal celou kvalifikaci, je už po zranění lokte opět fit a na roli druhého vzadu si již zvyknul Jaromír Blažek (Sparta).

Otázkou je, komu připadne nevděčná role třetího gólmana. Všeobecně je favoritem na tento post Antonín Kinský (Ramenskoje), byť jeho zimní přestup do ruské ligy byl z pohledu Eura riskantní. Proti olomouckému "čarodějovi" Martinu Vaniakovi má však dvě nesporné výhody: lépe ovládá celou šestnáctku a je o pět let mladší a má proto ještě slušnou reprezentační perspektivu.

Z obránců asi vypadne Drobný

Zatímco mezi tyče je Brückner vázán povinností nominovat tři hráče, o rozvrstvení zbývající dvacítky podle postů může rozhodnout sám. Už před Japonskem však prozradil, že počítá s nominací osmi obránců, stejného počtu záložníků a jen čtyř útočníků.

Mezi obránci má na výběr z devíti hráčů a podle výkonů v posledních zápasech se zdá, že Černý Petr zůstane Václavu Drobnému (Štrasburk). Ke zkoušce byl vybrán až v průběhu jara, podobně jako David Rozehnal (Bruggy), jenže exolomoucký stoper působil jistěji a trenér může přihlédnout k jeho zkušenostem z těžkých zápasů v Lize mistrů.

Základní stoperskou dvojici tvoří pravidelně René Bolf (Ostrava) s Tomášem Ujfalušim (Hamburk), bohaté reprezentační i pohárové zkušenosti jsou předností Tomáše Hübschmana (Sparta), který naposledy chyběl jen kvůli poraněné ruce.

Na poslední chvíli se dostal mezi českou fotbalovou elitu obránce Pavel Mareš (Petrohrad) a podle koučova hodnocení po přípravě s Japonskem je právě on ideální alternativou za jistého levého beka Marka Jankulovského (Udine). Nominace pravých krajních obránců vyplyne zřejmě z toho, jak často za Brücknera reprezentovali: štěstí měl na poslední chvíli doléčený Zdeněk Grygera (Ajax Amsterdam), jehož během zranění nahradil Martin Jiránek (Reggina).

Štajner nejspíš zůstane doma

Nejvíce otazníků nabízí složení středové řady. O prověřených jménech největších hvězd, jakými jsou Pavel Nedvěd (Juventus), Tomáš Rosický (Dortmund), Tomáš Galásek (Ajax), či Karel Poborský (Sparta) nikdo nepochybuje, což však nelze říct o dalších aspirantech, jejichž trable způsobily vesměs zdravotní potíže.

Vladimír Šmicer (Liverpool), stejně jako Štěpán Vachoušek (Marseille), jsou však už v pořádku a znovu oblékají klubové dresy, a tak konzervativní kouč nemá žádný důvod je opomenout.

Mimořádná univerzálnost pošle do nominace také asi Romana Týceho (Mnichov 1860), který platí od juniorských let za nepostradatelného kvůli tomu, že mu nečiní potíže nastoupit nejméně na pěti různých místech. Hůře dopadl Jiří Štajner (Sparta), jehož jarní forma má daleko od lehkosti, s níž rozvracel soupeřovy obrany a asi na něho platí nejvíce Brücknerova slova po utkání v Irsku, že někteří hráči se o nominaci připravili sami.

Jarošík nebo Plašil?

Díky Štajnerově výpadku svitla velká naděje dalšímu hráči z někdejší úspěšné jednadvacítky z roku 2000, která dnes tvoří podstatnou součást reprezentace. Libor Sionko odešel v zimě ze Sparty do GAK Štýrský Hradec a jeho výkonnosti to prospělo; za krátkou dobu se stal hvězdou rakouské ligy a získal mistrovský titul.

Kladné body u Brücknera nastřádal také díky tomu, že se vrátil na post typického pravého záložníka a tam kouč potřebuje adekvátní možnou náhradu za typického 'lajnaře' Poborského.

Se Sionkem se v Brücknerově hlavě na dálku perou o jedno volné místo Jiří Jarošík (CSKA Moskva) a Jaroslav Plašil (Monako). Pro prvního mluví jeho fyzické předpoklady, proti naopak nedávná omluvenka zdůvodněná klubovými povinnostmi. U Plašila experti oceňují rychlý vzestup v úspěšném klubu, minusem je naopak nedostatečná prověřenost v reprezentaci a celková nevyzrálost.

V útoku jasno

Jednoznačné se zdá být složení útočného kvarteta. Brückner se dlouho obával, že se nedá dohromady Milan Baroš (Liverpool), ale ten už je po těžké zlomenině v pořádku.

Vratislav Lokvenc (Kaiserslautern) prožívá možná nejlepší období své bundesligové kariéry, o potřebnosti nejlepšího střelce Jana Kollera (Dortmund) není pochyb a ani krátkodobý jarní pokles formy už nemůže připravit o nominaci ligového kanonýra Marka Heinze (Ostrava).

Národní tým se sejde v pondělí 24. května a o den později odletí na týdenní soustředění do Seefeldu, na jehož konci sehraje přípravný zápas proti výběru třetí rakouské ligy. Do Portugalska odletí ve čtvrtek 10. června, dva dny před startem šampionátu.

Předpokládaná nominace na ME:
Brankáři
Blažek (Sparta), Čech (Rennes), Kinský (Ramenskoje)
Obránci
Bolf (Ostrava), Grygera (Ajax), Hübschman (Sparta), Jankulovski (Udine), Jiránek (Reggina), Mareš (Petrohrad), Rozehnal (Bruggy), Ujfaluši (Hamburk)
Záložníci
Galásek (Ajax), Nedvěd (Juventus), Poborský (Sparta), Rosický (Dortmund), Sionko (GAK), Šmicer (Liverpool), Týce (Mnichov 1860), Vachoušek (Marseille)
Útočníci
Baroš (Liverpool), Heinz (Ostrava), Koller (Dortmund), Lokvenc (Kaiserslautern)

Reklama

Související témata: