Hlavní obsah

Super úspěch, rozplývá se nad nominací Mareš

Jan KrůtaPrávo

Obránce Zenitu Petrohrad Pavel Mareš zažívá nejšťastnější chvíle dosavadní kariéry. Osmadvacetiletý fotbalista válí ve svém klubu a dostal se do nominace na mistrovství Evropy do Portugalska, přestože v národním týmu dosud odehrál jen tři zápasy.

Foto: archiv

Obránce petrohradského Zenitu Pavel Mareš.

Článek

"Je to pro mě osobně super úspěch a obrovské překvapení. Vrchol kariéry. Mám strašnou radost. Už samotná účast na šampionátu pro mě hodně znamená," tvrdí bývalý hráč Sparty a Bohemians. Trenér Zenitu Vlastimil Petržela mu možnost nominace na EURO avizoval už v sobotu. "Říkal, že s velkou pravděpodobností pojedu. A pak mi v úterý přišla textovka od manažera, že je to hotová věc," prozrazuje.

Dost možná mu k tomu paradoxně pomohl výkon v zápase s Japonskem. Přestože český tým doma ostudně prohrál a většina opor hrála mizerně, Marešův výkon byl snad jediným příjemným překvapením. "Přišel za mnou Pavel Nedvěd a pochválil mě. Říkal jsem si, že jsem snad nezanechal špatný dojem. Možná se díky tomu moje šance zvýšila," zamýšlí se Mareš.

Petržela překvapený nebyl

"Vůbec mě Pavlova nominace nepřekvapila. Lepší levý bek v ruské lize není," chválí svého svěřence Petržela. Kouč Brückner, který Mareše povolal po více než dvou letech na dubnové utkání s Japonskem, zdůvodňoval jeho nominaci především možnou alternativou za Marka Jankulovského na levém kraji obrany. "Tak to taky vnímám. Čistokrevných leváků moc není," míní Mareš.

Dobře však ví, že pozice Jankulovského je téměř neotřesitelná. "Marek hraje výborně. Proto jsem smířený s tím, že jestli se dostanu někdy na hřiště, bude to spíš náhoda. Ale každá chvilka by pro mě byla skvělá," uvažuje trojnásobný reprezentant. "V tom s Pavlem souhlasím. Jankulovski je teď z legionářů hrajících na západě nejlepší. Ale lepší náhradu než Pavla si Brückner vybrat nemohl," doplňuje Petržela.

Podle kouče Zenitu jsou Marešovy největší přednosti následující: "Je to hráč do kombinace, který umí zatáhnout balón a dává i góly. Teď v zápase se Samarou se nádherně trefil snad z 30 metrů do šibenice. A směrem dozadu mu nikdo neuteče, je hodně rychlý," charakterizuje jednoho z kmenových hráčů petrohradského týmu.

Nedvěda znají v Rusku všichni

V klubu zažil Mareš jen slova chvály, přestože se Zenit reprezentanty jen hemží. Spoluhráči mu k nominaci blahopřáli. "Už když jsem byl pozván na utkání s Japonskem, měli radost. Český fotbal má v Rusku dobrý zvuk, Nedvěda znají snad všichni," přibližuje Mareš. S nikým z nominovaných prý nekomunikoval. "Jen po středečním zápase na Lokomotivu jsem si volal s Jirkou Jarošíkem. Bylo mu líto, že se na něj nedostalo."

Mareš musel trochu změnit rodinné plány - o víkendu končí jarní část ruské ligy a kdyby nejel na ME, čekala by ho dovolená. "Ale manželka vůbec neprotestovala, byla stejně ráda jako já. Rodinu odvezu domů na Moravu a zůstanu s nároďákem. Na dovolenou můžeme jet třeba v zimě," mávne rukou český reprezentant, který po návratu z Portugalska skočí rovnýma nohama zpátky do ligy. V Rusku se začíná hrát už 3. července.

Reklama