Hlavní obsah

Koller: Góly bych vyměnil za Pohár UEFA

PRAHA

Český fotbalový útočník Jan Koller vstřelil v této sezóně v německé bundeslize 16 branek. Přesto by je vyměnil za vytoužený pohár UEFA, přiznal se v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jan Koller na tréninku reprezentace.

Článek

:. Bundesligou sezónu jste uzavřel gólem do sítě Kaiserslauternu. Remíza však Dortmundu na postup do Poháru UEFA nestačila. Jak velké je tohle zklamání?

Velikánské, protože po mnoha letech nehraje Borussia evropské poháry a já už jsem si na ně v Anderlechtu i Dortmundu také zvykl. Zbývá nám Intertoto cup, přes který se sice také dá dostat do Poháru UEFA, ale cesta je mnohem delší a náročnější. V klubu je hodně reprezentantů, pro první zápasy mužstvo asi nebude ani pohromadě a nikdo v tuto chvíli neví, co s klubem bude.

:. Máte na mysli finanční problémy a avizované odchody, o nichž se psalo už v zimě, pokud Dortmund nepostoupí do pohárové Evropy?

Přesně tak. Teď je ještě brzy, byly by to spekulace, navíc situaci nijak neovlivním, ale je možné, že někteří hráči skutečně budou muset odejít, protože klub potřebuje pro další fungování peníze. A rozhodně ne málo.

:.  V souvislosti s prodejem se mluvilo o Tomáši Rosickém, ale i o dalších oporách, včetně vás...

Vím o tom, ale nijak se tím teď nezabývám. Soustředím se na EURO, po něm se uvidí. Přiznám se, že z Dortmundu by se mi moc nechtělo, ale pokud bych dostal zajímavou nabídku, určitě bych si ji rozmýšlel a zřejmě i odešel, ale to je opravdu ještě daleko.

:. Psalo se o AC Milán, ale i dalších variantách. Máte nějaké nové informace?

Nemám a nevím, jestli je má můj manažer Pavel Paska. V každém případě je to na něm a pokud nebude nic konkrétního, ani mi to nebude říkat. I on má zájem, abych měl na přípravu a šampionát klid.

:.  Vy jste v bundeslize utvořil šestnácti brankami svůj ligový rekord v Německu. Z toho máte určitě radost...

Jen malou, protože bych nějaké ty góly vyměnil, alespoň za postup do Poháru UEFA. Na druhou stranu je to paradox, že dám nejvíc branek v sezóně, která je jednou z nejhorších v historii klubu.

:. Přemýšlel jste o jejích příčinách?

Na tom toho moc nevymyslíte a sám ani na trávníku moc neovlivníte. Těch příčin bylo moc. Všechno začalo už tím, že jsme nepostoupili do Ligy mistrů. To byla první, ale asi také nejtvrdší rána. Atmosféra v klubu zhoustla, začalo se mluvit a psát o dluzích, spekulovat o odchodech, což nikdy nepřidá na psychice mužstva. Pak přišly špatné výkony a k tomu nevídaná série zranění klíčových hráčů, včetně Tomáše Rosického, který je klíčovým hráčem mužstva.

:. Připouštíte si, že se s Tomášem rozejdete?

Fotbal je takový, s tím nic nenaděláte. Možná se nerozejdeme, nebo odejde jen jeden, třeba i oba, ale spekulovat a přemýšlet o tom nebudu.

:. Jistě bude dost času si o tom povídat na soustředění v Seefeldu na pokoji...

Myslím, že o tom mluvit nebudeme. Za bundesligou jsme zavřeli dveře v sobotu večer, kdy jsme vyrazili do Prahy. Teď se oba těšíme na EURO. Navíc na pokoji spolu na akcích reprezentace ani nespíme. Tomáš už z dob Sparty sdílí pokoj s Vráťou Lokvencem, zatímco já spím převážně sám.

:. On k vám nikdo nechce nebo vy nikoho nesnesete?

Kdepak, ale vzhledem k mojí výšce se do pokoje už nikdo nevejde...

:. Sezónu jste odehrál jako jeden z mála klíčových hráčů Dortmundu i reprezentace bez vážnějších zdravotních problémů a udržel jste si i podzimní střeleckou formu. Máte na to recept?

Bohužel nemám, kdyby existoval, určitě bych si ho nenechal pro sebe. Hlavně to nesmím zakřiknout. Zdraví musí vydržet přes celé EURO a forma by se mohla ještě vylepšit.

:.  Z bundesligy jedete rovnou na soustředění reprezentace, necítíte únavu?

Pochopitelně, že náročná a navíc nepovedená ligová sezóna se projeví, ale cítím se vcelku dobře. Trenér Brückner počítá v prvních dnech v Seefeldu pro nás, kteří jsme končili později, s regenerací. Mně osobně vcelku vyhovuje, že budu v jednom zápřahu, alespoň se do fotbalového rytmu nebudu muset dostávat zpátky.

:.  Skoro se nabízí kacířská otázka, jestli byste si nepřál pobyt na šampionátu co nejkratší, abyste si odpočinul...

Tak to zapomeňte! V žádném případě. Naopak chci zůstat v Portugalsku co nejdéle. Návrat po finále a s medailí na krku by se mi líbil ze všeho nejvíc. Zejména, když by to byla ta nejblyštivější. Věřím, že se do formy dostaneme a postoupíme ze skupiny, i když je hrozně těžká. Vyřazovací část šampionátu je pak loterií a v každém utkání se může stát cokoliv. Jakmile se ale rozjedeme, budeme těžko k zastavení.

:.  Říkáte to hezky, ale jarní přípravné zápasy tomu moc nenasvědčovaly, ani jednou jste nevyhráli a dokonce skončila série týmové neporazitelnosti. Prohry přišly dokonce dvě. To vás neděsí?

Vůbec ne, i když skončená série neporazitelnosti a pak strašný výkon na Letné s Japonskem byly moc nepříjemné. Ale šlo o přípravné zápasy. Když v klubu o něco hrajete a jedete na přátelák, pak se těšíte hlavně na změnu a dobrou partu, která v národním mužstvu je. To se prostě někdy stane, že zápas nebo dva nevyjdou.

Navíc proti Japonsku jsme se sešli poprvé i s dlouhodobými marody. Hledejme v tom to pozitivní. Už nejsme neporazitelní, což je signál pro soupeře a my se zbavíme té nepříjemné role favorita, do níž nás všichni tlačili. Pro nás je to pak větší motivace, dokázat že jsme pořád dobří. Prohra musela zákonitě jednou přijít a je lepší, když to bylo v přípravě než v Portugalsku. Tam by bolela víc. Myslím si, že té smůly už bylo dost a zase by se k nám mohlo vrátit štěstí. Určitě mu půjdeme naproti.

Reklama

Související témata: