Hlavní obsah

Fotbalisty čeká duel s mistry Evropy

Karel FeltSport.czPrávo

Pět utkání čeká do konce tohoto roku třetí nejlepší tým z nedávno skončeného evropského šampionátu. Čeští fotbalisté se však jen dvakrát představí domácím divákům. Jeden podzimní zápas bude přátelský, čtyři už jsou kvalifikací na mistrovství světa 2006.

Článek

Podzimní sezónu reprezentace otevře pikantní duel. Ve středu 18. srpna se česká reprezentace utká na Strahově s čerstvými mistry Evropy Řeky. "Zápas byl dojednáván už v průběhu jara, kdy nikdo nemohl tušit, jak šampionát dopadne," řekl generální sekretář ČMFS Petr Fousek.

"Pro mne to je normální přípravné utkání. O nějaké odvetě za semifinále vůbec nepřemýšlím. Nemáme Řekům co vracet," konstatoval kouč reprezentace Karel Brückner.

Na nominaci je zatím čas

Zatím není stanoven ani čas zápasu. Ten bude záviset na rozhodnutí televize, která utkání odvysílá. Přítomnost nových mistrů Evropy, ať už se jimi Řekové stali jakýmkoliv fotbalem, je určitě zajímavá i pro diváky.

Přední evropské celky do Česka zatím nejezdí tak často. Třetí místo českého týmu v dohledné době zřejmě ani nijak výrazně neovlivní kalendář zápasů a kvalitu soupeřů. Jednak ubylo termínů pro přípravné zápasy a do těch zbývajících se ještě musejí vejít zápasy kvalifikace v naší sedmičlenné skupině.

Zatím nelze hovořit ani o nominaci na zápas s Řeckem. Jednak reprezentanti jsou většinou na dovolených a do přípravy svých týmů se teprve zapojí. Další otázkou je, v jaké fázi přípravy kdo bude a jak na tom budou hráči zdravotně.

To se týká obou týmů. Možná půjde o tak říkajíc ligové výběry, možná soupeři nastoupí v plné síle. Tak či onak, prestižní náboj utkání má. "Ke všem zápasům přistupujeme s maximální vážností, odpovědností a úctou k soupeři," odmítl jakékoliv dohady o podcenění kouč českého týmu.

Během dvou let už čtvrté utkání

Do kvalifikace o postup na mistrovství světa 2006 vstoupí Brücknerův tým už 8. září. Soupeřem mu bude Nizozemsko, nejtradičnější soupeř Čechů v posledních letech. Během dvou let to bude čtvrtý vzájemný zápas - dvakrát kvalifikace na EURO, jednou zápas ve skupině v Portugalsku a nyní znovu.

Pouze v prvním kvalifikačním duelu s Českem doma Nizozemci remizovali, další dva zápasy prohráli. Tým soupeře však už nepovede Dick Advocaat. Chybět bude i kanonýr van Nistelrooij, který odjel ze šampionátu s disciplinárním trestem.

V říjnu je na programu kvalifikační dvojzápas. S Rumuny se střetneme 9. října, čas ani místo zatím nebyly upřesněny, ale zřejmě půjde o Letnou. Už 13. října se český tým představí v Arménii. Podzimní program pak uzavře utkání 17. listopadu v Makedonii.

Zápasy na hřištích těchto dvou soupeřů budou velice obtížné, protože v nabité skupině může každá ztráta hrát nesmírně důležitou roli. Kromě zmíněných týmů budou soupeři Česka ve skupině ještě Finsko a Andorra.

Reklama

Související témata: