Hlavní obsah

Nizozemci jsou ze zranění Čechů nadšeni

Viktor NosekPrávo

Před zápasy s Nizozemci jsou vždy středem pozornosti. Aby ne, vždyť jsou v národním týmu jedinými krajánky z této země. Jenže fotbalisté Ajaxu Amsterdam Tomáš Galásek a Zdeněk Grygera teď neprožívají růžové období. První je zraněný, druhý jen vysedává v klubu na lavičce.

Článek

"V Nizozemsku jsou všichni přímo nadšeni, že jsem já a Pavel Nedvěd ze hry," tvrdí s úšklebkem Galásek, který hrát příští středu v Amsterdamu (začátek ve 20.30, vysílá Nova) nemůže ani není v nominaci, ale přesto včera strávil pár hodin s národním týmem.

Van Basten mužstvo omladil

Vzpomínáte na úchvatnou bitvu s Oranjes na mistrovství Evropy v Portugalsku? Jak český tým famózně otočil z 0:2 na 3:2? Příští týden v amsterdamské Aréně vyběhne z gruntu jiný soupeř. Na lavičce nebude Dick Advocaat, ale legendární kanonýr Marco van Basten, hvězda ME 1988. A na hřišti nová jména.

"Mají nový kádr. Mladší a nahecovaný," vykládá Grygera. "Van Basten razí teorii, že každý hráč z nizozemské ligy může být v nároďáku. Všichni mají podle něj stejnou šanci," dodává Galásek, velký expert na tamní fotbal.

Pikantností je, že van Basten zamířil k reprezentaci od B-týmu Ajaxu. "Moc zkušeností nemá, ale dostává prostor, aby mužstvo přebudoval," tvrdí Grygera. Velkým plusem van Bastena je také skutečnost, že má obrovskou podporu od legendárního Johana Cruyffa.

"Kdo jiný by měl trénovat Nizozemsko než Marco?" pokládal Cruyff řečnické otázky už před volbou nového kouče. Země tulipánů nemá větší fotbalové modly než tyto dva muže. Prý nyní spolupracují.

Galásek nemá poškozené vazy

Galásek, defenzívní záložník a jeden z klíčových mužů Brücknerova výběru, využil svého zranění a na čtyři dny se ukázal doma. "Odpočíval jsem," říká. Už dnes ale letí zpět do Amsterdamu, aby se hlásil u klubového lékaře. Jaká je diagnóza? "Lepší, než se předpokládalo. Meniskus ani vazy poškozeny nejsou. Vypadá to, že budu potřebovat klid jen dva týdny. Jenže ve středu nebudu hrát a to mě hrozně mrzí. Zranění přišlo v nepravý čas."

Jenže i Nizozemci budou výrazně oslabeni. Kanonýr van Nistelrooij, útočný štírek Robben, záložník van der Vaart, ale i bojovník Seedorf, ti všichni jsou mimo. "Nejde říci, kdo bude oslaben více," myslí si Grygera, reprezentant, který v Ajaxu nehraje!

Po šampionátu v Portugalsku dorazil později na týmové soustředění a už to bylo. Jeho místo zaujal de Jong, nyní už také reprezentant. "Není to opravdu nic příjemného, ale mluvil jsem s trenérem a tvrdil mi, že se mnou počítá," vykládá bývalý sparťan Grygera.

Právě on na EURO s Nizozemskem děsivě vyhořel. Dva góly v síti gólmana Čecha a oba šly přes něj. Nerad na to vzpomíná a ještě méně ochotně o tom mluví. "Ale když jsme hráli kvalifikaci o mistrovství Evropy na stadiónu Feyenoordu, tak mi zápas skvěle vyšel. Pravě po něm přilétlo laso z Ajaxu," vzpomíná veseleji Grygera, podle něhož mají nyní z Nizozemců největší formu jeho spoluhráči z Ajaxu - záložník Sneijder a stoper Heitinga.

A nemají z nás Nizozemci obavy? Vždyť český výběr porazili naposledy na ME 2000. Od té doby dvě porážky a jedna remíza. "To v Nizozemsku neřekne nikdo nahlas," tvrdí Grygera.

Reklama

Související témata: