Hlavní obsah

Poborský proti tulipánům nenastoupí

PRAHA

Fotbalová reprezentace vstoupí ve středu do kvalifikace mistrovství světa v Nizozemsku bez Karla Poborského. Stav zraněných zad dvaatřicetiletého fotbalisty se nezlepšil ani po dvoudenním volnu a reprezentační kouč Karel Brückner v neděli po dohodě s lékaři rozhodl, že se Poborský k týmu nepřipojí.

Článek

Do nominace pro Nizozemsko se nakonec nedostal ani Patrik Gedeon. Oznámil to mluvčí národního týmu Lukáš Tuček.

Poborského potíže se zády začaly už v pondělí. Rekordman v počtu odehraných reprezentačních zápasů si při zvedání dcery poranil zádové partie a ani následná rehabilitační procedura, kterou absolvoval v úvodu soustředění národního týmu, jeho stav nezlepšila.

Nic nezměnil ani dvoudenní klid o víkendu, který Poborský strávil doma v Hluboké nad Vltavou. Brückner proto musí start zkušeného hráče definitivně oželet.

Poborský se stal po Pavlu Nedvědovi, Vladimíru Šmicrovi a Tomáši Galáskovi již čtvrtým hráčem užšího reprezentačního kádru, kterého bude kouč v Nizozemsku postrádat kvůli zranění.

Do Amsterdamu v úterý nepoletí ani dodatečně nominovaný Patrik Gedeon, jehož zdravotní stav také ještě podle vedení mužstva není takový, aby mohl absolvovat tak náročný zápas. V podobné pozici je Pavel Nedvěd, který sice odehrál páteční přípravný zápas za Juventus, ale zátěž v podobě kvalifikačního utkání by jeho poraněné koleno prý zatím nezvládlo.

"Nepřekvapuje nás, že už nastoupil. Přípravný zápas a kvalifikace je něco jiného a Pavel je takový maximalista, že se ještě necítí být dostatečně připraven na těžké zápasy. Ostatně na výtečné kondici je postavena i jeho hra," řekl asistent trenéra Miroslav Beránek. Navíc prozradil, že v nejbližší době se hlavní trenér Karel Brückner hodlá za Nedvědem do Itálie vypravit.

V Brücknerově týmu, který se bude ještě dva dny připravovat v Praze, tak zůstalo dvacet hráčů. O povolání dalších fotbalistů už kouč údajně nepřemýšlí.

Zřejmě i proto, že ví, jak základní jedenáctku sestaví. Na dnešním dopoledním tréninku se možná sestava rýsovala takto: Čech - Jiránek, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski - Heinz, Rosický, Hübschman, Týce - Koller, Baroš.

Beránek připustil, že nahrazení Poborského na pravé straně Heinzem přichází v úvahu, stejně jako zařazení Pitáka. K větším změnám ale prý může dojít v koncepci hry. "Zatímco na Euru jsme přehráli Nizozemce útokem, teď to budeme muset zkusit trochu jinak," uvedl asistent záhadně. Pokud však budou hrát Hübschman a Týce, je jasné, že v Amsterdamu Češi vsadí na důkladnou defenzivu.

Největší tajemstvím pro nadcházející hodiny tak už není ani tak složení sestavy, jako vyřešení otázky, kdo bude při neúčasti Nedvěda s Poborským kapitánem mužstva. "Už jsme o tom s kolegou Brücknerem mluvili, ale ještě náš názor neznají hráči," vysvětlil Beránek důvody, proč jméno nového lídra tají. V páteční přípravě v Mladé Boleslavi s kapitánskou páskou nastoupil Jan Koller, po přestávce ji od něho přebral René Bolf.

Reklama