Hlavní obsah

Reichel nastoupí proti Švédům na křídle

STOCKHOLM

K hodně neobvyklému tahu se odhodlal kouč české hokejové reprezentace Vladimír Růžička před úterním čtvrtfinále Světového poháru, v němž národní tým nastoupí ve Stockholmu proti Švédsku. Ve snaze vyvážit sestavu zkušenostmi ostřílených třicátníků se rozhodl zařadit středního útočníka a kapitána mužstva Roberta Reichla na pravé křídlo.

Článek

Centra bude Reichlovi dělat Jiří Dopita, na levé straně útoku bude hrát Radek Dvořák. "Z předchozích utkání nám vykrystalizovaly tři řady a čtvrtou jsme prostě složili takhle," vysvětlil kouč lapidárně. "Jak to Robert vzal? Normálně, on to zvládne," pokračoval Růžička. "Hrajeme o všechno, potřebuji hlavně dostat do hry Hejduka, Jágra nebo Eliáše, i přesilovky už budeme hrát jen ve dvou lajnách," naznačil, že vše bude podřízeno úspěchu v klíčovém duelu.

Třiatřicetiletý Reichel vzal trenérovo rozhodnutí jako profesionál. "Není to zase taková změna. Jen si na ledě stoupneme trochu jinak, musíme si hlavně vyhovět," přemítal po dnešním tréninku v dějišti úterního zápasu. Na křídelním postu hrál prý naposledy před lety v Calgary. "Už si ani nepamatuji, kdo mi tehdy hrál centra, ale vím, že jsem tehdy v tom utkání vstřelil gól. Bylo by prima to zopakovat," usmál se.

Černý Petr pro Sýkoru, Vlasáka, Vašíčka a Škoulu

Atmosféru čtvrtfinálového souboje naopak zažijí pouze v civilu útočníci Petr Sýkora, Tomáš Vlasák a Josef Vašíček a zadáci Martin Škoula a Marek Malík. Posledně jmenovaný bek Vancouveru však má ještě naději. Trenéři totiž ještě stále nemají jistotu, zda do zápasu nasadí i Jiřího Šlégra, jehož trápí natažený přitahovač stehna.

"Jirka sice říká, že se cítí v pořádku, ale já se hrozně bojím toho, aby nám náhodou v polovině utkání neřekl, že to dál nejde. Mám s tím nepříjemnou zkušenost, vlastně tři ze šesti zápasů jsme dohrávali jen na pět obránců. To není jednoduché, zvlášť v takhle vypjatém souboji," přiznal Růžička svoje obavy.

Situaci ještě hodlá konzultovat s lékařem mužstva Zdeňkem Ziegelbauerem, svoje k tomu řekne i fyzioterapeut Pavel Kolář, který dnes do Stockholmu přiletí. "Osobně se přikláním k verzi, aby hrál Mára Malík," pravil Růžička.

Předpokládaná sestava:
Vokoun - Židlický, Fischer, Špaček, R. Hamrlík, Šlégr (Malík), T. Kaberle - Jágr, Prospal, Martin Straka - Hejduk, Čajánek, Ručinský - Havlát, Výborný, Eliáš - Reichel, Dopita, R. Dvořák.

Reklama

Související témata: