Hlavní obsah

Problém se zálohou: určitě bude nesehraná

PRAHA

Fotbalový národ netrpělivě vyhlíží středeční start kvalifikace o mistrovství světa s týmem Nizozemska v Amsterdamu. Tuší komplikace. Právem, jádro týmu se přece rozpadlo. Co bude? Snad Češi opět nebudou chybět na největším turnaji planety, který si naposledy zahrálo v roce 1990 ještě tehdejší Československo.

Článek

Jak poskládat na Nizozemsko zálohu, ptají se fanoušci. Trenér Karel Brückner, který jako vždy tajemně mlčí, je v těžké pozici: Nedvěd, Poborský, Galásek, Šmicer, ti všichni budou utkání sledovat jen v televizi.

Co s tím? "Není v mé kompetenci, abych ze své pozice říkal nějaká jména," nechtěl trenér Sparty František Straka ani slyšet o tom, že by řekl svůj názor na téma, jak by měla sestava vypadat.

Zvedne se tlak na Rosického

Pak se však Straka přece jen rozhovořil. O tom, jak jej zarazila dočasná nominace slávisty Gedeona, který předtím rok pořádně nehrál pro zranění, i o tom, že sparťan Kováč nedostal žádnou šanci v přípravě.

"Zasloužil si hrát alespoň jednou. Bylo až komické, jak byl povolán narychlo," kritizoval Straka. "Jasné je jedno. Nastoupí záloha, která nebude sehraná. Pozitivem alespoň je, že ostatní kluci dostanou obrovskou možnost ukázat, co v nich je. Každopádně se zvedne tlak na Rosického, jenž v záloze zůstal jako poslední z mohykánů."

:. ANKETA
Věříte, že Pavel Nedvěd neodjel do Nizozemska kvůli zranění? Hlasujte na konci článku.

Vízek: Nedvěd všemu ublížil

Fanoušci stále ještě spekulují o nejasnostmi zahaleném tématu. Nedvěd a jeho páteční start za Juventus v přípravě mnohým hnul žlučí. Vždyť jeho koleno mělo být podle Brücknerových slov v horším stavu než po ME, kde si ho v semifinále s Řeckem zranil...

"Soudím, že situace nároďáku není dobrá kvůli Nedvědovi. Nastoupil za Juventus, a tím všemu ublížil. Měl se šetřit na Nizozemsko, nezachoval se jako správný kapitán," řekl vždy nekompromisní kritik Ladislav Vízek, bývalý reprezentant.

Podle mluvčího reprezentace Lukáše Tučka je pro její vedení kauza Nedvěd uzavřená a šance na jeho start neexistovala. "Prostě trenérovi řekl, že mu koleno otéká," uvedl.

Množí se však informace, že se Nedvěd stále nerozhodl, zda bude v národním týmu pokračovat, a že je na něj vyvíjen tlak ze strany Juventusu, aby tuto etapu kariéry již uzavřel. "Tahle parta by měla skončit na šampionátu v Německu. Ale moc dobře nezačínáme..." soudil Vízek.

Zápas dvou jiných týmů

Na čem se ovšem odborníci shodnou, je skutečnost, že se zítra večer od půl deváté střetnou dva odlišné týmy než na mistrovství Evropy v Portugalsku a i předtím v kvalifikačních bitvách.

"Nizozemci všude jásají, jaké máme ztráty, ale já jsem klidný. Chybí jim několik vynikajících hráčů a v přípravných utkáních nebyli přesvědčiví," pravil Straka. "Jasně, také udělali velký řez. Jen s tím rozdílem, že zatímco my museli, tak oni chtěli. Bude to moc zajímavé utkání," přikyvoval Vízek.

Reprezentace včera absolvovala trénink na Strahově, který trenér Brückner veřejnosti uzavřel, a dnes v deset hodin se vydala leteckým speciálem do Amsterdamu.

Pravděpodobná sestava Čechů
Čech - Jiránek, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski - Heinz, Hübschman, Rosický, Týce - Koller, Baroš.
Utkání se hraje v Amsterodamu od 20:30. Vysílá TV Nova.

Reklama

Související témata: