Hlavní obsah

Nezakopeme se, tvrdí Brückner před bitvou

AMSTERDAM

Český fotbalový tým přiletěl v úterý do Amsterdamu bojovat s Nizozemskem bez několika es. Bez Nedvěda, Poborského, Galáska, Šmicra byl už dopolední odlet z Prahy docela netradiční. Na amsterdamském letišti pak na fotbalisty nečekal ani jeden novinář, halou pobíhalo jen pár lovců autogramů. Jako by ani nepřijel tým nahánějící ještě v červnu hrůzu a budící nevídaný respekt a obdiv.

Článek

Co vše neúčast českých hvězd změní? Pamatujete na ofenzivní smrště, které tým vedený generálem Brücknerem předváděl na šampionátu v Portugalsku a uchvátil tím fanoušky po celé Evropě?

To se nechystá, očekává se, že Češi vsadí na poctivou defenzívu a brejkové situace. "Že bychom se ale záměrně zakopali nepřipadá vůbec v úvahu. Žádná destrukce. Jedině, když nás soupeř zatlačí," řekl ale Karel Brückner včera před odletem.

Velká špionáž

V pondělí večer uzavřel trénink pod heslem: soupeř se o taktice nesmí nic dozvědět, jsou to velmi důležité a detailní věci. A navíc se trénovaly standardní situace... "O sestavě naznačovat nebudu také nic. Špionáž soupeře je velká," pravil očekávaně Brückner. Pak však přece jen něco prozradil. Bude hrát Koller s Barošem? "Upravíme to víc než kdy jindy," špitl tajemně.

Je tedy pravděpodobné, že se útočník Liverpoolu stáhne trochu zpět a bude Kollera podporovat společně s Heinzem a Rosickým. "Jak se mi bude hrát zprava? Mně je to jedno," řekl vždy klidný útočník Mönchengladbachu Marek Heinz, jehož silnější nohou je levá. Kouč do zálohy pošle zřejmě dva defenzívní typy - Týceho a Hübschmana. "Rozložení bude zkrátka atypické. Ale nebavme se o ofenzívě a defenzívě," uvedl Brückner.

Statistiky na straně Čechů

Hráči všude opakují, jak si věří. Mužstvo se po příletu do Amsterdamu ubytovalo v hotelu Hilton, po lehkém obědě následovala tradiční kávička, odpočinek na pokojích, trénink pak začal v amsterdamské Areně v půl šesté. "Neexistuje, abychom prohráli," burcoval ostatní Tomáš Rosický.

Mužstvo může psychicky zvednout i statistika. Od samostatnosti českého státu prohráli s Nizozemci jen jedinkrát: na EURO 2000 právě v Amsterdamu gólem z tolik propírané penalty odpískané sudím Collinou v 89. minutě... Jinak? Tři výhry a stejný počet remíz.

Brückner se o Nedvědovi vyjádří komplexně

Při neúčasti Nedvěda s Poborským se také řeší, kdo dnes večer vyběhne s kapitánskou páskou. Nejpravděpodobněji se jeví Rosický, i když při propadáku reprezentace v pátečním utkání s Mladou Boleslaví (0:1) si ji navlékl Koller.

"Máme asi tři alternativy, nechám to ale trochu na hráčích," zůstal opět tajemný Brückner, který krátce předtím odmítl rozhovor pro Českou televizi! Naštval ho totiž článek o něm a Nedvědovi v bulvárním tisku. "Některé deníky bych rád pojmenoval ostřejším výrazem," sdělil.

Po dnešním utkání se chystá za Nedvědem vypravit do Itálie na osobní schůzku a probrat s ním jeho budoucnost v reprezentaci: "Pak se k tomu vyjádřím komplexně."

Pravděpodobné sestavy
NIZOZEMSKO
van der Sar - Bhoulahrouz, Ooijer, Bouma, van Bronckhorst - van Bommel, Sneijder, Davids, van der Vaart - Kuijt, Makaay (van Hooijdonk)
ČESKO
Čech - Jiránek, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski - Heinz, Hübschman, Rosický, Týce - Baroš - Koller
Utkání začíná v Amsterdamu ve 20:30, jako hlavní bude řídit němcký rozhodčí Merk. Přímo vysílá TV Nova, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama

Související témata: