Hlavní obsah

Reprezentanti si rozdělí polovinu zisku

PRAHA

Ve středu se vedení fotbalové reprezentace dohodlo s hráči na zápasových prémiích a rozdělení zisku z kvalifikace o postup na MS 2006. Klíč je podobný tomu, jaký platil na EURO 2004, jiná je výše prémií za jednotlivé zápasy. "Základem je rozdělení zisků mezi svazem a hráči půl na půl po odečtení všech nákladů," řekl Právu šéf reprezentace Vlastimil Košťál.

Článek

"S hráči jsme se ale dohodli na jiném způsobu prémií za jednotlivé zápasy. I když každý bod má stejnou cenu, ať ho přivezete z Nizozemska nebo Andorry, je rozdíl mezi kvalitou a sílou týmů, byť můžeme hovořit o papírových předpokladech. Dohodli jsme se proto, že bodové zisky se silnějšími soupeři budou finančně ohodnoceny výš," řekl Košťál.

Hráči by tedy měli dostat více peněz za body, které vybojují v duelech s Nizozemci, Rumuny, či Finy nebo Makedonci než s Andorrou nebo Arménií. "Výše prémií je vnitřní záležitostí mužstva a realizačního týmu, prémie jsou pro tuto kvalifikaci vyšší," uvedl Košťál s tím, že MS je víc než kontinentální šampionát.

Podle informací Práva s postupem skupiny hráčů na jednání souhlasily i nepřítomné opory Nedvěd, Poborský, Galásek a Šmicer. Hráče při středečním jednání zastupovali Rosický, Koller, Bolf, Lokvenc, Jankulovski a Čech.

Podle dohody z předchozí kvalifikace fotbalisté dostávali v kvalifikačním utkání 100 tisíc korun na hráče za vítězství. Za remízu jim připadlo třicet tisíc korun. Právě v této oblasti došlo ke změnám, které nebyly zveřejněny. Za prohru neberou nic. Zmíněné sumy dostávají ti, kteří nastoupí alespoň na poločas, ostatní berou jen poměrnou část. Každý hráč obdrží startovné 10 000 korun, pokrývající náklady spojené s účastí na reprezentačním srazu. Letenky jim platí svaz.

Hráči se mohou také těšit na polovinu čisté sumy po odečtení všech nákladů, které mužstvo vydělalo účastí na evropském šampionátu, kde skončilo třetí. Podle přepočtu by se měla částka pohybovat kolem 370 miliónů korun.

Po odečtení všech nákladů polovina připadne hráčům a realizačnímu týmu. Mělo by jít asi o 160 mil. korun, které budou rozděleny hráčům a členům realizačního týmu podle klíče, který určí trenér Brückner.

"Peníze by měly přijít od UEFA přibližně v listopadu. V co nejkratším čase pak hráči dostanou stanovené částky," zdůraznil Košťál.

Reklama