Hlavní obsah

Brücknera dopálily chyby Bolfa i rozhodčích

PRAHA

Vztek lomcoval po prvním kvalifikačním utkání české fotbalové reprezentace trenérem Karlem Brücknerem. Jeho svěřenci podlehli v Nizozemsku 0:2 a kouč lamentoval. Vadil mu diskutabilní výkon rozhodčích, špatná koncovka i trestuhodné hrubky stopera Bolfa...

Článek

Brückner si po návratu stěžoval, že opěvovaný německý sudí Markus Merk jen přihlížel tomu, jak jeho hráče soupeř drží za dres, často i pomocí zápasnických chvatů.

"Chvílemi to bylo až směšné. Já bych nikdy nevěřil, že na této úrovni může takový trend rozhodčí nasadit. Je to cesta proti ofenzivnímu fotbalu a ani ve třetí třídě od našich úplatných rozhodčích bych takovou komedii nečekal," hřímal kouč, o němž je známo, že ho rozčiluje nečistá hra bránící ofenzivnějšímu pojetí fotbalu.

Chybějí góly

Ale trenér nezavřel oči ani nad tím, jak si zápas nechali uniknout pod prsty jeho svěřenci. Mužstvo totiž začíná mít velké problémy s produktivitou, během oficiálních zápasů nedokázali čeští fotbalisté vstřelit gól už 295 minut a gól nedali ani v přípravě v Mladé Boleslavi. Naposledy se to podařilo ve čtvrtfinále Eura proti Dánsku Barošovi.

"Zápas jsme si bez ohledu na rozhodčí prohráli sami. Nikdy se nám nepodařilo Holanďany takto přehrát, ale to je nám k ničemu, musíme dávat góly. Nebyli jsme produktivní, přestože na hřišti bylo to nejofenzivnější složení, co dnes máme k dispozici. Měli jsme sice šance, ale nebyly tak kvalitní, aby koncovka byla úspěšnější," vysvětloval trenér.

Bolfův zkrat

Na výkonu mužstva ho ale nejvíce rozčílily hrubé chyby stopera Reného Bolfa, který možná mohl být rád, že se s výpravou nevracel zpět do Prahy. "To byl vyslovený zkrat. Takovou chybu si nemůže dovolit ani v divizi. Pokud jsem kritizoval během Eura adresně Grygeru, tak teď nemohu mlčet," připomněl poslední případ, kdy se tak adresně pustil do některého ze svých hráčů.

Možná ho nakonec mrzelo vlastní rozhodnutí dát Bolfovi přednost před Rozehnalem. "Já už tam měl Rozehnala připraveného, ale v Mladé Boleslavi se dobře nepředvedl a také nerozehranost mluvila proti němu," povzdychl si kouč, že před zápasem všechno hovořilo ve prospěch obránce Auxerre. Ten ale v zápase dvakrát trestuhodně propadl a jak se zdá, jen tak cestu do základní sestavy nenajde.

Záloha úlohu zvládla

Paradoxně nejméně bila do očí nesehranost záložní řady, která by při absenci tří marodů možná byla nejpochopitelnější. Jenže Rosický s Heinzem se svých rolí zhostili velmi dobře a i jejich defenzivněji ladění kolegové nezklamali.

"Dařilo se nám poměrně dobře přizpůsobit situaci naši hru, ale připravené akce měly být lépe dotažené do koncovky," vrátil se ještě ke špatnému zakončení, které podle jeho mínění nebylo způsobeno jen hrou útočné řady.

Až nynější porážka ukáže, jak charakterově silný tým má kouč k dispozici. Brücknera může těšit, že už brzy po zápase fotbalisté dávali sami najevo, že je první kvalifikační prohra od baráže o MS v listopadu 2001 k zemi nesrazí.

"Máme před sebou jedenáct dalších zápasů a jedna smolná porážka nás nezastaví. Příště už musíme zabrat," vyjádřil útočník Milan Baroš názor, který mezi hráči převládal.

Reklama

Související témata: