Hlavní obsah

Brückner: Jak je možné, aby rozhodčí předvedl něco takového?

PRAHA

Kouč fotbalové reprezentace Karel Brückner byl po prohraném utkání v Nizozemsku pořádně rozezlen. V žaludku mu ležel vedle slabé koncovky a Bolfových hrubek i chabý výkon sudího Merka. "Chvílemi to bylo úplně směšné. Jak je něco takového na takové úrovni možné. Je to ostuda spojená s arogancí, co tam ten člověk předvedl," ulevil si trenér.

Článek

Pane Brücknere, kvůli výkonu německého sudího Merka cítíte zjevně obrovskou křivdu. Nakolik ovlivnil výsledek?

Podívejte se, já vždycky hraji podle pravidel. Můj tým brání na míč, zónu. A jsme na tom ve finále stejně jako soupeř, který nehraje fair play. Každý musel vidět, že nás Nizozemci v šestnáctce šedesátkrát drželi. Kopete roh, nabíhá šest fotbalistů a nikdo z nich nemůže nic udělat kvůli faulu soupeře. Jsou drženi a strháváni. Chvílemi to bylo úplně směšné. Já jsem se nezbláznil, podívejte se na video. Co se dělo ke konci v pokutovém území, bylo naprosto šílené. Jak je něco takového na takové úrovni možné?

Byl jste někdy v trenérské kariéře více rozzlobený?

Takto nechci mluvit, asi byl... Je to ostuda spojená s arogancí, co tam ten člověk předvedl. Cítil jsem obrovskou bezmoc. Tohle se neděje snad ani ve třetí třídě v Čechách, kde jsou rozhodčí podplacení. Bylo to ještě horší! Ale neberte má slova na druhou stranu pouze jako výmluvy: prohráli jsme si zápas v Nizozemsku z velké části sami, protože jsme nebyli produktivní v koncovce.

Myslíte si, že sudí Merk udělal všechno schválně?

Jistěže! Když si někdo něco usmyslí, tak se to děje. Jedná se o výsměch všemu pozitivnímu, protože se porušují pravidla pro útočný fotbal. Mluvíme o destrukci. O těchto věcech se přitom bavíme na seminářích. Ono to ale není jen o tomto rozhodčím. Jde o celý systém, který prostě dovolí oněch zmiňovaných šedesát faulů za zápas... Je to nekonečný příběh.

Jak často se na seminářích tyto věci rozebírají?

Hovořili jsme o tom asi dvakrát. Víte, v současném fotbale rozhoduje o výsledku stále častěji jedna jediná situace než to, jak doopravdy hrajete na trávníku... Další věcí jsou ofsajdy. Jako rozhodčí půlmetrový ofsajd nepoznáte. Ze třiceti odmávaných je jich ve skutečnosti jen deset. K čemu to vede? Aby útočníci takto nehráli. Ofsajd je šíleně těžký prvek.

Jak moc podle vás chyběli Nedvěd, Poborský, Galásek a Šmicer?

Byli jsme na ten problém nachystaní a poradili jsme si podle mě dobře. To ale neznamená, že se chci chlubit.

Nebyl jste v prvních třiceti minutách až překvapen, jak jde vše hladce? Dávali jsme Nizozemcům pěkně za uši.

Nikdy jsme je tolik nepřehrávali! Ale to je prostě málo. V konečné fázi nám scházelo více invence. A také nás brzdily ty fauly, ale opakuji, že to není výmluva.

Co říkáte výkonu Bolfa a zvláště pak jeho hrozivé chybě, kterou vyrobil deset minut před koncem?

To byl zkrat, který je pro mě naprosto nepochopitelný. Měli jsme před sebou ještě deset minut hry, rýsovala se obrovská šance vyrovnat... Je vyloučeno, aby se takto dál prezentoval. I co se týče rozehrávky.

Nepřemýšlel jste na jeho místo o Rozehnalovi?

Ale vždyť on v Bruggách vůbec nehraje. A navíc u něj nikdy nevíte. Jednou dominuje podobně jako v přípravě proti Řecku, podruhé je to s ním zase horší.

Kdy se chystáte na avizovanou návštěvu Pavla Nedvěda v Turíně, abyste s ním mohl rozebrat jeho další působení v reprezentaci?

Uvidíme, zavoláme si...

Reklama