Hlavní obsah

Nedvědova reprezentační kariéra se uzavřela po 10 letech

PRAHA

Celých deset let patřil do národního týmu Pavel Nedvěd. Reprezentační záložník si svůj debut odbyl v roce 1994 v přátelském utkání s Irskem, o dva roky později na evropském šampionátu v Anglii už patřil k hlavním postavám výběru trenéra Dušana Uhrina, který tehdy senzačně vybojoval stříbrné medaile.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Kapitán českého týmu Pavel Nedvěd obchází Stalteriho.

Článek

Pod vedením Jozefa Chovance byl jednou z opor i na ME 2000 v Nizozemsku a Belgii, kde se ovšem českým fotbalistům nepodařilo postoupit ze skupiny. Nedvěd poté převzal roli reprezentačního kapitána a postupem času se stal duší týmu. Jak moc pro mužstvo znamená, bylo patrné při semifinále letošního Eura, které nedohrál kvůli zranění kolena.

Celkem Nedvěd odehrál v reprezentaci třiaosmdesát utkání, což ho řadí na páté místo domácích historických tabulek. V dresu národního týmu nastřílel sedmnáct branek.

MS se nedočkal

Dvaatřicetiletý záložník sice hrál na třech evropských šampionátech, účasti na mistrovství světa se ale nedočkal: v roce 1998 neuspěl český tým v kvalifikaci, o čtyři roky později ztroskotal v baráži na Belgii.

Právě po barážovém dvojutkání s Belgií na podzim roku 2001 se na Nedvědovu hlavu snesla vlna kritiky. Největší české hvězdě, která za sebou měla letní přestup z Lazia Řím do turínského Juventusu, se na hřišti příliš nedařilo a v domácím střetnutí byl navíc vyloučen. V očích veřejnosti mu příliš nepomohl ani bobřík mlčení, který tehdy vyhlásil vůči novinářům.

Všeobecnou kritiku však Nedvěd za pomoci nově jmenovaného kouče Karla Brücknera ustál a stal se základním pilířem celku, jenž poprvé prohrál až po sérii dvaceti utkáních bez porážky. Za své výkony na letošním ME v Portugalsku byl držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy z roku 2003 zařazen do All stars týmu šampionátu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články