Hlavní obsah

Nedvěd: Má vůle pokračovat byla vykládána zcela jinak

Pavel Nedvěd

Nejistý zdravotní stav byl jednou z hlavních příčin, proč se Pavel Nedvěd rozhodl ukončit svou reprezentační kariéru. "Měl jsem v úmyslu toto obtížné rozhodnutí dobře zvážit, až po konkrétním vyjádření lékařů," píše Nedvěd ve svém prohlášení. "Má vůle pokračovat byla ovšem vykládána zcela jinak," dodává záložník turínského Juventusu ve svém prohlášení, který zveřejnil svazový server Fotbal.cz.

Foto: archiv

Pavel Nedvěd

Článek

"Vzhledem k tomu, že ani má předcházející tisková zpráva nezabránila dalším spekulacím o mém zdravotním stavu a mém dalším působení v reprezentaci České republiky, rozhodl jsem se proto ukončit svoji hráčskou kariéru v reprezentačním mužstvu České republiky.

Proto, aby mé rozhodnutí nebylo opět vykládáno jinak, prohlašuji, že můj zdravotní stav není i nadále natolik uspokojivý, abych byl schopen snášet tak velkou fyzickou zátěž, jakou si bezesporu vyžaduje podávání maximálních výkonů, a to jak v reprezentačním mužstvu České republiky, tak současně při plnění mých pracovních závazků k mužstvu Juventus Turín.

.:ANKETA:
Máte pochopení pro Nedvědovo rozhodnutí? Hlasujte na konci článku

Skutečně jsem měl v úmyslu toto pro mne velmi obtížné rozhodnutí dobře zvážit až po konkrétním vyjádření lékařů, tj. poté, kdy bude zcela zřejmé, jak dlouhou dobu si léčení mého zranění z EURA 2004 ještě vyžádá. Má vůle a tendence v reprezentaci České republiky pokračovat, a to po úplném uzdravení, ovšem byla médii a částí veřejnosti vykládána zcela jinak, většinou v neprospěch mé osoby.

Po zodpovědném zvážení všech okolností jsem se tímto rozhodl ukončit své fotbalové účinkování v reprezentačním mužstvu České republiky.

'Dvojsmyslná vyjádření znehodnocují mou práci'

Z mých dosavadních výkonů v reprezentaci České republiky a z mého dosavadního postoje v pozici kapitána mužstva bylo zřejmé, že jsem si skutečně velmi vážil toho, že jsem mohl Českou republiku reprezentovat, a vždy jsem se snažil odvést stoprocentní výkon. Na každý sportovní úspěch České republiky jsem byl náležitě hrdý.

Proto bych nikdy nepředpokládal, že mé rozhodnutí dočasně přerušit svoji činnost v reprezentačním mužstvu České republiky, budou provázet taková obvinění mé osoby a ničím nepodložená dvojsmyslná vyjádření, která budou namířena jednak vyloženě proti mé osobě, ale hlavně budou znehodnocovat mou dosud odvedenou práci a mé výkony za národní mužstvo České republiky.

Osoby vyjadřující se ke stávající situaci, resp. k mému předcházejícímu rozhodnutí, přehlíží skutečnost, že vzhledem k mému věku a dlouhodobé fyzické a psychické zátěži v profesionálním fotbalu, se má zranění, která jsem utržil v poslední době, léčí mnohem delší dobu, než tomu bývá u mladších hráčů.

Velmi mne mrzí, za jakých okolností a jakou formou se s reprezentací České republiky loučím a pevně věřím, že mí bývalí spoluhráči, s nimiž bylo pro mne vždy ctí hrát a tvořit jedno mužstvo, a mí fanoušci, kterým za jejich projevenou přízeň tímto moc děkuji, můj postoj budou respektovat a když ne hned, tak postupem času, ho pochopí.

A protože nehodlám odcházet ani jako "zhrzený" ani jako "nepochopený" hráč, přeji českému fotbalu další úspěšná léta."

V Turíně dne 24.9.2004

Reklama