Hlavní obsah

Hráči: Bude nám chybět vůdce na hřišti i kamarád

Zklamání a lítost cítí po oznámení konce reprezentační kariéry Pavla Nedvěda jeho spoluhráči z národního týmu. Shodují se, že takové rozhodnutí nečekali a podle svých slov je zarmoutilo. Jedním hlasem ovšem dodávají, že jej bez výhrad respektují.

Článek

"Je to pro mě novinka, vůbec jsem o tom nevěděl. Jsem hodně překvapený," reagoval reprezentační obránce Marek Jankulovski na zprávu o Nedvědově konci v reprezentaci. Opora italského Udine prý čekala, že Nedvěd týmu v kvalifikačních bojích o postup na světový šampionát pomůže.

"Pavel asi měl důvody, proč se takto rozhodl a my to musíme vzít. Bude nám moc chybět - jako jedinečný vůdce a tahoun, ale také jako náš kamarád," podotkl Jankulovski. "Ale každopádně to je smutné, že to přišlo už teď, je to ztráta pro fanoušky a celý český fotbal. Teď se musíme semknout a Pavla nahradit," uvažoval Jankulovski.

Rosický: Určitě dobře ví, co dělá

Podobně uvažoval záložník Tomáš Rosický, který je považován za Nedvědova nástupce. "Je to velká škoda, ale jeho verdikt je třeba akceptovat. Já ho chápu, určitě moc dobře ví, co dělá," řekl ČTK.

Hráč Borussie Dortmund připomněl, že Nedvěd není prvním třicátníkem, který po mistrovství Evropy oznámil konec v reprezentaci. "Nápor na hráče, kteří hrají fotbal na nejvyšší úrovni už tolik let a velký počet zápasů je obrovský," upozornil Rosický, že český kapitán jen rozšířil řadu špičkových fotbalistů, které pohltila velká zátěž.

Baroš: Musíme se prát i bez Méďi

Milan Baroš tuší, že najít náhradu za nejlepšího fotbalistu Evropy nebude nic jednoduchého. "Nahradit takového hráče bude hrozně těžké, v současné chvíli to snad ani nejde... Ale nic nám nezbývá, musíme se prát i bez Méďi," řekl útočník anglického Liverpoolu. "Takhle to ve fotbale prostě chodí. Někdo odchází, další přicházejí; takhle se na to musíme dívat i my."

Nejlepší kanonýr nedávného Eura nechtěl příliš spekulovat o tom, co Nedvěda k rozhodnutí o konci reprezentační kariéry vedlo. "Je to jeho věc a on ví sám nejlíp, proč se tak rozhodl. Nám nezbývá, než to plně respektovat. Je to skvělý hráč a pro nároďák odvedl spoustu dobré práce," uvažoval Baroš.

Ujfaluši: Zdraví má přednost

Zklamání netajil ani stoper Tomáš Ujfaluši. "Je to rána. Pavel byl přece jenom jen jeden - byl to náš kapitán a vůdce," prohlásil. "Byl jsem přesvědčený o tom, že se Pavel do týmu vrátí, až se definitivně uzdraví. Je těžké k tomu říkat něco víc, musíme to teď zvládnout i bez něj," přemýšlel obránce Fiorentiny.

Ujfaluši našel pro Nedvědovo rozhodnutí pochopení. "Pokud jde o zdraví, tak Pavlovu kroku musí každý rozumět a není se o čem bavit. A oni toho mají v Juventusu opravdu hodně," dodal.

Grygera: Musíme se s tím vypořádat

Záložník Roman Týce prý také ani v koutku duše nepomyslel na to, že by Nedvěd mohl definitivně ukončit reprezentační kariéru už nyní. "Hodně mě to překvapilo. Když o tom začal mluvit před měsícem, tak jsem myslel, že o konci přemýšlí jen pod dojmem momentálního zranění," poznamenal středopolař Mnichova 1860.

Obránce Ajaxu Amsterodam Zdeněk Grygera s Nedvědem mluvil minulou středu chvíli poté, co hvězda turínského Juventusu rozhodla vzájemný zápas v Lize mistrů. "Teď jsem překvapený. Ale on sám asi ví nejlépe, co ho k takhle zásadnímu rozhodnutí vedlo. A nikdo nemá právo jej zpochybňovat," uvažoval Grygera. "Je to pro reprezentaci složitý okamžik, protože Pavel byl nenahraditelný. Ale teď je na nás, abychom se s tím vypořádali," doplnil Grygera.

Reklama