Hlavní obsah

Lička před Nedvědem smeká, Panenka jej nechápe

PRAHA

Hlavně lítost projevili bývalí internacionálové poté, co se dozvěděli, že kapitán české fotbalové reprezentace Pavel Nedvěd ukončil reprezentační kariéru. A to i ti, kteří jeho nedávné rozhodnutí odpočinout si od hry v národním týmu, kritizovali. Nechyběly však ani rozporuplné reakce, které Nedvědovu kroku nehodlaly porozumět.

Foto: ČTK

Další Nedvědova kariéra bude spjata s Juventusem

Článek

"Jak znám Pavla, tak určitě o svém kroku hodně promýšlel a radil se jak s rodinou, tak s funkcionáři Juventusu. Jen on sám ale ví, v jakém zdravotním stavu se nachází, a je pouze na něm, aby se svobodně rozhodl," řekl někdejší reprezentant a pozdější asistent u národního týmu Petr Rada.

Podle nynějšího trenéra Jablonce může nějaký čas trvat, než se podaří oporu Juventusu zcela nahradit. On sám ale prý už má jasno, kdo převezme Nedvědovu roli lídra národního týmu. "Věkově by to alespoň nyní sice mohl být Karel Poborský, ale díky stylu hry a charakterovým vlastnostem bude velmi brzy šéfem Tomáš Rosický. Ten má všechno před sebou, a když bude mít trochu štěstí, čeká ho stejně hvězdná kariéra jako Pavla," mínil Rada.

Vízek Nedvědova odchodu lituje

Další internacionál a bývalý reprezentant Ladislav Vízek před několika dny Nedvědovo rozhodnutí nenastoupit proti Nizozemsku rozhořčeně odsoudil. Teď má na věc jiný názor. "Nyní je ve mně hlavně lítost," reagoval Vízek.

"Myslím, že skončit v reprezentaci ještě nemusel, tak starý přece není. Je mi jasné, že toho na něj bylo v poslední době dost. Jeho kritici mu nechtěli jistě ublížit, jen byli spíše zklamáni, že již reprezentaci nechce pomoci," míní Vízek.

Lička: Žádné stupidní spekulace!

Trenér Werner Lička, který Nedvěda dobře zná ze společného působení v reprezentaci, hráče chápe. "Pavlovi bychom všichni měli poděkovat, zatleskat a hluboce smeknout před tím, co pro český fotbal udělal. Byla to nejvýraznější postava novodobé historie naší reprezentace," ocenil Nedvědovy zásluhy současný kouč polského Górniku Zabrze.

Vůbec se nechtěl pouštět do debaty, proč Nedvěd v národním týmu skončil. "Ať se nikdo neodváží něco zpochybňovat a něco proti němu říkat. Jakékoliv spekulace by v tomto případě byly stupidní," zvýšil hlas Lička. Nedvědova rozhodnutí si naopak váží.

"Pavel byl vždy maximalista a pokud se necítí zdravotně v pořádku, jinou volbu snad ani neměl. Byl na životní křižovatce a svoji situaci vyřešil stejně rozhodně, jako to dělá na hřišti. To zaslouží uznání," ocenil Lička. "Lepší skončit v reprezentaci teď, než postupně klesat dolů jako bezmotorové letadlo. Tohle je život, hvězdy odcházejí, nové přicházejí. O reprezentaci bych neměl strach, i když ji opustila velká osobnost."

Panenka: Sám v reprezentaci skončit? Nemyslitelné

Hodně zaskočen byl autor vítězné branky z penaltového rozstřelu s Německem ve finále ME 1976 v Bělehradu Antonín Panenka. "Mně se k tomu hovoří těžce. Pro naší generaci byla reprezentace největší čest. Nedovedu si představit, že bych s ní sám skončil," řekl Panenka. Připustil však, že nyní je jiná doba.

"My jsme nehráli tolik zápasů, s takovou intenzitou. Možná je unaven fyzicky i psychicky," přemítal Panenka. "Slovo, že nebudu reprezentovat, však já neznám. Kdyby mi zavolali o půlnoci, tak půjdu. Ale opět opakuji, neznám Pavlovy důvody," dodal Panenka.

Reklama