Hlavní obsah

Brückner: Nemyslím, že bych v případu Nedvěd udělal chybu

PRAHA

Konec působení kapitána Pavla Nedvěda v národním týmu probíral ve středu s novináři trenér Karel Brückner. Naposled. Vše už považuje za vyřízené. "Už toho bylo řečeno a napsáno dost," prohlásil. Přesto se ještě vrátil ke své návštěvě v Itálii a zhodnotil třeba i nedávný výrok Karla Poborského.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Brückner

Článek

V minulém týdnu Pavel Nedvěd oznámil, že už nehodlá reprezentovat. Hráčův právník Šerák následně označil za důvod nečekaného rozhodnutí vaši předcházející cestu do Turína. Jak to bylo?

Myslím, že už toho bylo řečeno a napsáno dost. Považuji vše za vyřízené. Hlavním důvodem Pavlova rozhodnutí byl hráčův zdravotní stav. To byla alfa a omega všeho.

Jenže jen pár dnů před Nedvědovým oznámením se veřejnosti dostalo ujištění, že až bude hráč fit, za reprezentaci nastoupí. Jakou roli tedy sehrála vaše návštěva?

O té návštěvě bych už nechtěl hovořit. Každý hráč má přece právo podle svého uvážení skončit. Hlavním důvodem byly zdravotní problémy. Pavlovo zranění eskalovalo. Nevěděli jsme, jak dlouho to bude trvat. Samotný hráč po prvních vyšetřeních prohlásil, že dobu léčení odhaduje tak na týden. Ukázalo se, že je to vážnější. A tu konfrontaci se Šerákem jsem nevyvolal já. Nechtěl jsem nic hrotit. Jen jsem byl vyzván, abych se bránil.

Domníváte se, že jste měl jednat jinak? Myslíte, že došlo při celé kauze k nějakým přehmatům?

Nemyslím, že by došlo k nějaké chybě. Nechci se obhajovat. Jestli chce hráč skončit, vzhledem ke zdravotním důvodům, velkému zatížení... Skutečně nevidím pochybení.

Karel Poborský však v tisku prohlásil, že postoj realizačního týmu ho zklamal a Nedvědovu volbu označil za tragédii.

Přece je normální, že má Karel Poborský svůj názor. Nedělejme z toho drama. Rozlišné názory jsou normální.

Necítíte tedy, že byste mohl jednat jinak?

Udělal jsem, co jsem jako trenér udělat musel. A rozhodně jsem neudělal nic špatného.

Je pravděpodobné, že by se Nedvěd mohl do národního týmu ještě vrátit?

To je otázka pro Pavla. Znáte to, nikdy neříkej nikdy. Celé to bylo hodně hektické, umím si představit, že by se vrátil. Všechno však záleží jen na něm. Na jeho volbě. Já mu každopádně chci poděkovat za krásné roky, které jsme u národního týmu společně prožili. Dále celou situaci nemíním eskalovat.

Jak se dokáže národní tým se ztrátou Pavla Nedvěda vypořádat?

Nechci to rozebírat. Nemůže přece všechno ležet na Pavlovi. Jeho konec je realitou. Máme hráče, kteří jsou mentálně silní. Tři čtyři fotbalisty na post velitele, kapitána rozhodně máme.

Nedávno vyjádřil po třech letech přání návratu do reprezentace obránce Tomáš Řepka. Zaznamenal jste to, mluvil jste s ním?

Jeho prohlášení beru jako pozitivní. Zatím jsem se s ním nespojil, ani jsme ho nesledovali, ale o jeho výkony v Anglii se začneme už brzy zajímat.

A Patrik Berger, který se před časem reprezentace rovněž vzdal?

Ten jednoznačně řekl, že už za národní tým hrát nechce.

Reklama

Související témata: