Hlavní obsah

Brückner se na srazu sešel s Řepkou

PRAHA

Trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner se v úterý při srazu před sobotním zápasem kvalifikace MS s Rumunskem sešel s obráncem West Hamu Tomášem Řepkou, aby probrali jeho možný návrat do mužstva. Řepka naposledy nastoupil za reprezentaci v listopadu 2001 k prvnímu zápasu baráže o MS v Belgii, kde byl vyloučen a od té doby za národní tým nehrál.

Článek

Řepka se tehdy v médiích pustil do čelních představitelů fotbalového svazu a nechal se slyšet, že raději ukončí reprezentační kariéru. V minulých dnech však sám udělal vstřícný krok s tím, že by se nebránil návratu.

Brückner s ním v úterý mezi čtyřma očima hovořil asi hodinu. "Bavili jsme se spolu o řadě věcí a měl jsem z toho dobrý dojem," prozradil kouč. "Je pozitivní, že Tomáš tento krok udělal," podotkl na adresu 46násobného reprezentanta.

Ve středu se s hráčem sejde manažer reprezentace Vlastimil Košťál. Brückner však vyloučil, že by byl Řepka dodatečně povolán na nadcházející dvojzápas (další utkání se hraje příští středu v Arménii). "V úvahu přichází až další listopadový duel v Makedonii," řekl. "Může být nominován, ale nemusí. Záležet bude na jeho momentální výkonnosti."

Jarošík se těšil

V úterý rozšířil kouč nominaci na 21 hráčů, jako posledního pozval levého záložníka Skácela z Panathinaikosu Atény. Všichni dorazili ze svých klubů zdravotně v pořádku. "Skácel i Sionko jsou typičtí vnější záložníci do systému 4-4-2. Vždyť nám z pravé strany vypadli Poborský a Plašil, nalevo chybí zraněný Šmicer a už nemůžu počítat s Nedvědem," tvrdil Brückner, jenž zvažoval i nominaci olomouckého Kobylíka a ostravského Pospěcha.

Po delší době se na reprezentační akci objevil záložník CSKA Moskva Jiří Jarošík. Naposledy hrál letos v únoru 12 minut v přípravě v Itálii. Od té doby nic, přišel i o mistrovství Evropy v Portugalsku. "Už jsem viděl v televizi ME v Belgii a Nizozemsku, teď v létě jsem si ho na obrazovce střihnul znovu. To je život," mávl rukou Jarošík, který pozvánku do týmu přivítal. "Tak jsem rád, že si na mě trenér vzpomněl. Snad si aspoň chvíli zahraju," doufal.

O novém kapitánovi ve čtvrtek

Po odchodu ze scény bývalého kapitána Pavla Nedvěda budou reprezentanti ve čtvrtek večer rozhodovat o svém novém vůdci, který bude na rukávu nosit pásku. "Sedneme si spolu, probereme to a v pátek to oznámíme veřejnosti," sdělil Brückner.

Nepůjde prý o žádné hlasování, v kuloárech se nejvíce skloňují jména Galásek a Koller. Dlouholetý zástupce kapitána Nedvěda Poborský, jenž je zraněn a v nominaci nefiguruje, se hráčské schůzky hodlá rovněž zúčastnit. "Mluvil jsem s ním a říkal, že v žádném případě nepočítá s tím, že by to po Nedvědovi převzal," prozradil Košťál.

Trenér se však nejvíc soustředí na sobotního soupeře, jehož hru má dobře zmapovanou. "Hrají rychlý a technický fotbal, jsou silnější dopředu. Nejnebezpečnější jsou oba hrotoví hráči Mutu a Danciulescu," řekl Brückner.

Češi dostanou cenu

Na tiskové konferenci ho nejvíc pobavil dotaz rumunské televize zda nepomýšlí na kariéru jako jeho rumunský kolega Anghel Iordanescu, jenž je kromě fotbalového trenéra i politikem a armádním generálem. "Já už takové ambice nemám," usmál se. "Jsem totální nestraník, jako malý jsem nebyl v pionýru ani v jiskřičkách. A na vojně jsem to dotáhl na rotmistra. Měl jsem zařazení velitel skladu kořistních rot," dodal Brückner a sál vybuchl smíchy.

Utkání proti Rumunsku bude mít slavnostní nádech, neboť na něj dorazí delegace Evropské fotbalové unie (UEFA). "Trenér a nový kapitán převezmou Cenu fair play pro nejslušnější tým mistrovství Evropy v Portugalsku," řekl generální sekretář ČMFS Petr Fousek. Soutěž fair play vyhráli Češi nejen zásluhou slušné hry, ale i díky tomu, jak se prezentovali jejich fanoušci.

Reklama