Hlavní obsah

Brückner: Psychickému tlaku nepodlehneme

PRAHA

Za klíčový zápas kvalifikace na mistrovství světa považuje trenér Karel Brückner střetnutí s Rumunskem, které čeká české fotbalisty v sobotu na stadiónu Sparty na Letné. Zatímco rumunští fotbalisté už mají v kvalifikační skupině na kontě tři výhry, český celek svůj první duel v Nizozemsku prohrál 0:2.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Brückner

Článek

Nizozemsko a Rumunsko jsou největšími konkurenty Čechů na postupová místa ze skupiny a kouč utkání přiřazuje maximální význam. Dobře ale tuší, že jeho svěřence čeká v sobotu nejen souboj se zdatným protivníkem, ale i s vlastní psychikou. "Současně ale vím, že tihle hráči už mají něco za sebou a jen tak něco je nerozháže. Jsou psychicky odolní," vysledoval kouč během čtyř dnů společné přípravy.

Až do čtvrtka se tým věnoval především vlastní hře. V pátek po obědě se hráči ponořili do sledování Rumunů a museli uznat, že je v sobotu na Letné nečeká lehká práce. "Jsou hodně dynamičtí a soupeře často dostanou do úzkých kombinacemi. Toho se musíme vyvarovat," řekl Tomáš Rosický, který bude režisérem české hry.

Brückner jeho poznatky rozšířil. "Jsou poskládáni ofenzivně a dokonce i na postech, kde to nebývá obvyklé. Nechat je hrát, to by byla velká chyba," naznačil kouč, že na Rumuny nelze použít vyčkávací strategii.

Spadne Rumunům hřebínek?

A sebevědomí, s nímž do Prahy soupeř dorazil? "To je už taková jejich hra. Podobně se tvářili i Jugoslávci a Bulhaři," připomněl Brückner, jak jeho tým ztrestal chvástání balkánských soupeřů v minulosti. Bulharsko na Letné prohrálo v závěru minulé kvalifikace MS 0:6, Jugoslávie před dvěma roky v přípravě dostala jen o gól méně.

I on proto vsadí podle všeho na útočnější hráče, i když mu Nedvědův odchod a zranění Poborského pořádně zamíchaly se složením středové řady. Na levou stranu postaví podle všeho Vachouška a levonohý hráč bude podle všeho hrát i vpravo. "Často je výhodné, když před pravonohým bekem hraje hráč s opačným stylem," naznačil český trenér, že do základní sestavy pošle na pravou stranu zálohy Heinze.

Přestože po zápase v Nizozemsku podrobil tvrdé kritice stopera Bolfa, zřejmě ho v ideální jedenáctce ponechá. "Nepostavil jsem ho pouze jednou, a to bylo kvůli nemoci na Euru. Ale o místo si říkají i další, především Rozehnal s Hübschmanem," připomněl, kdo by zřejmě přišel na řadu příště, pokud by exostravský stoper předvedl podobné zkraty jako před měsícem v Amsterodamu.

Poslední komplikaci pro základní sestavu by mohl přinést zraněný stehenní sval Zdeňka Grygery, který dnes absolvuje první ostrý trénink. Není však zcela zřejmé, zda by v základní jedenáctce nastoupil, i pokud by byl zcela zdráv. V Amsterodamu totiž pouze střídal Jiránka.

Na Letné bude nabito

Na domácí premiéru v kvalifikaci se chystají i diváci a reprezentaci by mohl podpořit plný stadión. Do dnešního dne bylo prodáno téměř třináct tisíc vstupenek, zbytek bude v doprodeji v pokladnách Toyota Areny od sobotního rána.

Utkání bude mít slavnostní předehru. Člen výkonného výboru UEFA Marios Lefkaritis předá trenéru Brücknerovi a novopečenému kapitánu Galáskovi cenu pro nejslušnější tým červnového mistrovství Evropy v Portugalsku.

Zápas začne v 17:00, přímým přenosem ho vysílá TV Nova. Hlavním rozhodčím je italský sudí Roberto Rosetti, který řídil například srpnový duel Poháru Intertoto Schalke - Liberec (2:1), ale také třeba dubnový dubnové římské derby AS - Lazio, které předčasně ukončil pro nepokoje v hledišti. Jeho asistenty jsou Alessandro Stagnoli a Alessandro Friselli.

Předpokládaná sestava ČR
Čech - Jiránek (Grygera), Bolf, Ujfaluši, Jankulovski - Heinz, Rosický, Galásek, Vachoušek - Koller, Baroš

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články