Hlavní obsah

Jediný cíl českých fotbalistů: porazit Rumuny

Jan KrůtaSport.czPrávo

Prolomit střeleckou impotenci trvající 295 minut, porazit Rumuny a získat první tři body chtějí čeští fotbaloví reprezentanti v dnešním utkání kvalifikace MS v Praze na Letné. Češi mají po porážce v Nizozemsku zatím na kontě nulu. Nyní jim stojí v cestě další spolufavorit a lídr 1. skupiny Rumunsko.

Článek

"Los jsme ovlivnit nemohli," pokrčil rameny kouč Karel Brückner. "Ve fotbale musíte pořád vyhrávat. Když to teď zvládneme, tak bychom roli pomyslného Černého Petra předali někomu jinému z té silné trojky. Ale pořád říkám, že kvalifikace je běh na dlouhou trať, dodal trenér.

Pod tlakem chybují

Včera dopoledne hráči shlédli asi hodinový sestřih z dvou utkání jejich soupeře - ve Skotsku a doma s Makedonií. "Dost nám to napovědělo," řekl záložník Štěpán Vachoušek, jenž by měl nastoupit na levé straně. "Jsou to výborní hráči, ale když se dostanou pod tlak, jsou zranitelní a dělají chyby."

Na Vachouška udělali dojem hlavně ofenzívní hráči Mutu a Pancu. "V obraně jim asi dost bude chybět zraněný Chivu, jenže na to nesmíme spoléhat. Musíme jim od začátku ukázat, kdo hraje doma. Hlavně dát nějaký gól a vyhrát," přál si fotbalista Austrie Vídeň.

Reprezentanti si před zápasem naposledy zatrénovali v pátek od 17 hodin na Letné. Až na Grygeru, jehož stále trochu trápil natažený sval, jsou všichni stoprocentně v pořádku. Kdyby nemohl nastoupit, zaskočil by Jiránek.

Nakolik má Brückner o sestavě jasno? "Dříve bývalo jasněji," reagoval s úsměvem. "Zvažuji alternativy na dvou místech," sdělil a poté prozradil, že jde o posty krajních záložníků. Čeká se, alespoň podle rozestavení při trénincích, že důvěru dostanou Heinz a Vachoušek.

Pokud bude zdráv Grygera, obranná čtyřka by měla nastoupit v optimálním složení. Tedy i s Bolfem, kterému se vůbec nepovedl zápas v Nizozemsku. To potvrdil i Brückner. "Ale jsou tam hráči, kteří se o místo v základu hlásí stále hlasitěji," řekl a na mysli měl stopery Rozehnala s Hübschmanem.

Mutu chce dát gól

Hráči berou jen vítězství, protože doma nechtějí zklamat fanoušky. "Doufám, že si večer spokojeně zakřičíme, že máme tři body," prohlásil útočník Milan Baroš, jenž z kádru soupeře vyzdvihuje především Mutua. "I když teď v Chelsea moc nehraje, je to výborný fotbalista. Vletí do všeho, je hodně tvrdý a důrazný."

To potvrzuje i Mutuův spoluhráč z Chelsea Petr Čech. "Je to pro něj hodně důležitý zápas a určitě mi bude chtít dát gól," uvažoval gólman české reprezentace. "Petr je hodný kluk. Než jsme se v klubu loučili, říkal mi, že v sobotu vyhraje on. Na tréninku ho totiž spíš porážím já," reagoval Adrian Mutu.

Rumunům ke spokojenosti stačí bod

Rumuni přijeli do Prahy již ve středu a netajili se velkým sebevědomím. Doma zdolali Finsko, Makedonii a povinnou výhru si připsali v Andoře. "Určitě tady máme na remízu, možná i na výhru," řekl kouč rumunské reprezentace Anghel Iordanescu. Chybět mu budou zranění obránce Chivu a útočník Ganea.

"Ale Češi jsou rovněž oslabeni a není důvod k panice. Jsem přesvědčen, že z Prahy něco odvezeme, spokojen bych byl i s bodem," dodal trenér. Co říká na rumunský optimismus Brückner? "Tady už taková slova říkali i jiní soupeři. Myslím, že je to i trochu hra..."

V éře samostatné České republiky sice ještě na vzájemný souboj nedošlo, ale v dobách federace vyhrál sedmnáct z 29 utkání tým z Československa a pouze pětkrát se radovali Rumuni. Naposledy se oba týmy utkaly rovněž v kvalifikaci MS v roce 1993, kdy v Košicích vyhrál domácí výběr vysoko 5:2.

Předpokládaná sestava ČR
Čech - Jiránek (Grygera), Bolf, Ujfaluši, Jankulovski - Heinz, Rosický, Galásek, Vachoušek - Koller, Baroš
Zápas začne v 17:00, přímým přenosem ho vysílá TV Nova. Hlavním rozhodčím je italský sudí Roberto Rosetti.

Reklama

Související témata: