Hlavní obsah

Jun se hodlá v reprezentačním 'áčku' udržet

PRAHA

Víkend z říše snů zažil fotbalista Tomáš Jun. Útočník pražské Sparty nejprve v pátek rozhodl hattrickem kvalifikační utkání jedenadvacítky s Rumunskem a v neděli se dočkal další fotbalové pocty: trenér Brückner jej nominoval do reprezentačního 'áčka' pro středeční zápas kvalifikace MS v Arménii.

Foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Tomáše Juna (vpravo) dodatečně trenér Brückner nominoval pro kvalifikační zápas v Arménii.

Článek

Kouče Karla Brücknera oslnila Junova forma posledních týdnů, a když v sobotním zápase světové kvalifikace proti Rumunsku dostal druhou žlutou kartu Milan Baroš, šedovlasý stratég v neděli k týmu dodatečně přizval před duelem v Jerevanu právě Juna.

"Byl to docela šok," netajil se Jun v neděli odpoledne při setkání s novináři. "Ale nechci být nějak nahoře nebo se vyvyšovat, nejsem stabilní 'áčkař'. Ale nároďák pro mě byl odmalička velkým snem a obrovskou motivací. Udělám všechno pro to, abych se tady udržel a něco tady dokázal," prohlásil odhodlaně.

Ještě ráno se Jun chystal, že se bude v poledne hlásit na srazu reprezentační jednadvacítky, kterou v evropské kvalifikaci čeká po páteční vysoké výhře 4:1 nad Rumunskem rovněž středeční zápas v Arménii. Pak ale musel narychlo změnit plány. "Ráno mi volal asistent pana Brücknera Jarda Šilhavý a řekl mi, že mám být v půl deváté na snídani s nároďákem," líčil Jun. Narychlo si sbalil to nejpotřebnější a vyrazil do dejvického hotelu Praha.

Horký měsíc

Na pokoji se sešel s bývalým sparťanským spoluhráčem Liborem Sionkem. "A na snídani jsem byl nejdřív. Jak potom kluci chodili dolů, tak jsem se s každým pozdravil a podal ruku. Měl jsem to lehčí v tom, že spoustu hráčů znám z minulých jednadvacítek nebo ze Sparty. Takže to bylo v pohodě," popsal první okamžiky strávené mezi výkvětem českého fotbalu. Kapitán Tomáš Galásek i trenér Brückner mu popřáli hodně štěstí.

Reprezentační benjamínek si v tu chvíli možná v hlavě stačil přehrát události posledních týdnů, během kterých zažil asi nejlepší období v profesionální kariéře. "Je to takový horký měsíc," přitakal s úsměvem.

Talentovaný střelec září ve Spartě - na podzim v jejím dresu nasázel už pět gólů, trefil se i v utkání Ligy mistrů proti Lyonu. A v pátek perlil i v dresu jednadvacítky, když v Mladé Boleslavi hattrickem sestřelil nešťastné Rumuny.

Už před nominací Brückner Juna zařadil mezi možné adepty reprezentačního dresu, ale nakonec jej v základní nominaci vynechal. Když ale Baroš v sobotu proti Rumunům viděl druhou žlutou kartu v kvalifikaci, svitla Junovi šance. "Trošku jsem přemýšlel nad tím, že by to teď mohlo vyjít. Kolovalo mi to hlavou. A nakonec se to stalo," řekl.

Sní o premiérovém startu

Před polednem s novými spoluhráči z reprezentace poprvé trénoval. Byl ve skupině hráčů, kteří proti Rumunům nehráli. Po tréninku si dlouho četl blahopřejné textové zprávy a vyřizoval spoustu telefonátů.

"Měl jsem na telefonu po tréninku zmeškaný hovor od Tomáše Sivoka. Volám mu zpátky a on si ze mě hned utahoval, že už ani nezvedám telefon, když jsem v nároďáku," vzpomínal na špičkování se sparťanským spoluhráčem a kapitánem reprezentační jednadvacítky.

Jun teď tajně sní o tom, že si ve středu do osobní statistiky připíše i první start za národní mužstvo. Situace mu nahrála do karet: typově podobný útočník Baroš je mimo hru, tím se otevírá prostor pro reprezentačního zelenáče. "To záleží jen na trenérovi, uvidíme ve středu," odmítl Jun spekulovat. "Ale byl bych šťastný za každou minutu," dodal vzápětí.

Reklama