Hlavní obsah

Oba čeští výškaři postoupili do finále

BIRMINGHAM

Čeští výškaři Tomáš Janků a Jaroslav Bába postoupili na halovém MS v Birminghamu do finále. Stačilo jim k tomu překonání laťky ve výšce 225 cm. Atlet Dukly Praha Janků se jako první z devítičlenné české výpravy přestavil v National Indoor Areně v Birminghamu, ale za kvalifikačním limitem zaostal o čtyři centimetry.

Foto: ČTK/Tibor Alföldi

Tyčkař Adam Ptáček byl po vyřazení v kvalifikaci hodně zklamaný.

Článek

Ve skupině A obsadil Janků druhé místo a musel čekat do večera, jak si povedou borci ve druhé skupině. Všech osm výškařů z druhé skupiny, kteří skákali večer, v letošní sezoně překonalo 230 cm, včetně druhého českého reprezentanta Báby.

Janků si nakonec oddechl

"Myslím si, že to stačit nebude. Nezbývá než čekat," nechtělo se Janků příliš hovořit po nepovedené kvalifikaci. Přitom základní výšku 220 i 225 centimetrů skočil napoprvé. Přes 227 cm se šestý výškař z HMS v Maebaši před čtyřmi roky nedostal, i když zejména druhý pokus byl velmi nadějný. "Jsem rád, že to nakonec stačilo," oddychl si.

Skupinu A vyhrál skokem přes postupové kritérium Bělorus Gennadij Moroz. "Chtěl jsem se přes tuto výšku také dostat, ale nevyšlo to. Budeme se bavit asi až po té druhé skupině, ne?" snažil se odbýt po závodu novináře osmadvacetiletý pátý výškař loňského mistrovství Evropy v Mnichově.

Trammell je mimo hru

Terrence Trammell se na halovém mistrovství světa zranil v rozběhu na 60 metrů a americká výprava tak přišla o velkou medailovou naději. Na šampionát nepřijeli elitní sprinteři Tim Montgomery ani Maurice Greene a Trammell po zranění stehenního svalu zřejmě v Birminghamu nepoběží ani svou druhou silnou disciplínu, překážky.

Trammell je na obou těchto tratích držitelem druhého nejrychlejšího času letošní sezony. Na americkém šampionátu získal dvě stříbrné medaile a do Birminghamu odjel s ambicemi stát se prvním atletem, jenž by v těchto disciplínách na HMS dominoval.

Američan v třetím rozběhu hladké šedesátky výborně odstartoval a v polovině trati vedl, ale pak ucítil ostrou bolest v pravém stehně. Musel zpomalit a do cíle dokulhal na nepostupové páté pozici v čase 6,77 sekundy, jímž daleko zaostal za svým letošním maximem 6,45. "Bolí mne zadní strana stehna, musím si na to dát led," bědoval v cíli jeden z favoritů, majitel stříbrné olympijské medaile z běhu na 110 metrů překážek.

Podle prvních zpráv je zranění svalu natolik závažné, že Trammellovi zřejmě nedovolí postavit se na start sobotních rozběhů na 60 metrů překážek.

Do finále neprošel Janáček ani Ptáček

Překvapení se událo i v první skupině kvalifikace tyčkařů. Jeden z favoritů Jihoafričan Okkert Brits neskočil základ a ve finále se neobjeví. Nedařilo se ani Alexandru Averbuchovi z Izraele, který skočil jen 540 centimetrů a mezi osmičku postupujících se nemusí vejít. Nejlépe si v první skupině vedl Australan Viktor Čistjakov, který přeskočil laťku ve výšce 560 centimetrů.

V kvalifikační skupině B se nedařilo ani českým reprezentantům a do finále nepostoupili. Zvlášť pro dvaadvacetiletého Ptáčka bylo vyřazení velkým zklamáním, protože v letošní sezoně skočil český rekord 581 cm a ve světových tabulkách figuroval na druhé pozici.

Po závodu seděl v sektoru dlouhé minuty s hlavou v dlaních. "To zklamání je nepopsatelné," hlesl čtyřnásobný mistr republiky. "Co chcete slyšet? Že je to v pr...?" obrátil se k novinářům se smutným výrazem ve tváři o tři roky starší Janáček.

Oba svěřenci Boleslava Patery z Dukly Praha si do výsledkové listiny zapsali 555 cm, což stačilo na celkové desáté místo pro Ptáčka a jedenáctou pozici pro Janáčka.

Oravcovi přálo štěstí

Se štěstím prošel do semifinále půlkař Roman Oravec. V třetím rozběhu obsadil třetí pozici časem 1:49,66 minuty a musel čekat na poslední běh a na výkon třetího závodníka v pořadí.

Nakonec však za strkání na trati jury diskvalifikovala Jihoafričana Hezekiela Sepenga a Oravec postoupil na jeho úkor přímo z druhého místa. Podobné štěstí neměl mílař Michal Šneberger, jenž skončil ve svém pomalém běhu na čtvrté pozici a obsadil celkově 21. místo.

"Nejsem vůbec spokojen, protože jsem měl daleko větší cíl," vykládal po rozběhu Šneberger. "Ale bohužel jsem chytil špatný rozběh. Bylo to pomalé a ve finiši jsem na ně prostě neměl. Ještě nemám takovou formu, abych mohl závod roztáhnout," vysvětlil, proč se nepokusil o zrychlení během závodu.

Klüftová útočila na světový rekord

Dvacetiletá Švédka Carolina Klüftová útočila na halovém MS na světový rekord v pětiboji. Bronzová medailistka z loňského HME ve Vídni skočila do dálky 661 centimetrů, po čtyřech disciplínách vede se součtem 4048 bodů a v závěrečném běhu na 800 metrů potřebovala dosáhnout času 2:11,45. Za časem nakonec zaostala o čtyři vteřiny, z radosti ze zlaté medaile to ale nijak neubralo.

Dvacetiletý Američan Justin Gatlin vyhrál sprint na 60 metrů. Mezi ženami na téže trati suverénně triumfovala Ukrajinka Žanna Blocková. Třiačtyřicetiletá Merlene Otteyová, závodící po změně občanství za Slovinsko, doběhla čtvrtá.

Američané se tak v mužské kategorii radovali ze zlaté medaile přesto, že do Británie nepřijeli Tim Montgomery ani Maurice Greene a Terrence Trammell si v rozběhu zranil stehenní sval. Stříbro získal s odstupem sedmi setin sekundy za vítězem Kim Collins z ostrova Svatý Kryštof a Nevis, třetí doběhl domácí Brit Jason Gardener.

Reklama

Související témata: