Hlavní obsah

Češi hladce přehráli Arménii

JEREVAN

Češi splnili roli favorita a ve svém třetím zápase 1. skupiny kvalifikace MS vyhráli na půdě Arménie, která tak zůstává dál bez bodu. O branky se postarali spoluhráči z Borussie Dortmund Jan Koller a Tomáš Rosický, v Jerevanu nejlepší hráči českého týmu.

Článek

"Nebyla to rozhodně žádná nuda. Byla to hodně ofenzivní podívaná, a i když jsme ještě řadu dalších šancí nedokázali proměnit, mohu být spokojen. Podali jsme především soustředěný výkon a nepromarnili jsme ani chvíli, abychom zápas dovedli do konečné výhry," hodnotil kouč českého týmu Karel Brückner.

Do základní sestavě nakonec postavil pravého obránce Grygeru, jenž doléčil svalové zranění. Potíže s třísly naopak nepustily na trávník Jiránka, jenž usedl jen na stanoviště televizního spolukomentátora. Na tribuně skončili i Hübschman a třetí gólman Kinský.

Kollerův rychlý gól

Češi se zřejmě inspirovali odpoledním zápasem svým mladších kolegů z jednadvacítky, protože rovněž dali důležitý uklidňující gól hned v úvodu.

Kollerův oblouček směřující do branky v 55. vteřině utkání sice ještě vykopl z čáry Melikjan, ale dvoumetrový český útočník si vše vynahradil ve 3. min. - naskočil si na trestný kop Heinze z pravé strany a hlavou poslal míč do sítě. V podání útočníka Dortmundu to byla jubilejní 250. branka české reprezentace. A po dlouhé době první gól národního týmu ze hry.

Brücknerovy hochy to namlsalo, během chvilky se po pravé straně řítili na branku Sionko a Rosický, ale nic z toho nebylo. Naopak začal vystrkovat růžky soupeř, který předvedl pár bleskových brejků do otevřené obrany. Střela Šachgeldjana se otřela o břevno, o chvíli později dopravil Manučarjan míč do branky, ale sudí správně gól neuznal pro ofsajd.

"Špatně jsme zachytávali soupeřovy akce středem hřiště, kde máme přece jen hodně ofenzivních hráčů," viděl Brückner i záporný moment na české hře.

Znovu aktivnější

Jeho tým ale znovu převzal aktivitu. Koller to zkoušel obloučkem, ale mířil nad a pak přišla chvíle jeho spoluhráče z Dortmundu Rosického. Krásně se uvolnil po Heinzově přihrávce, pustil si míč na levačku a pět metrů za vápnem ho napálil do šibenice. Gólman Bete se ani nestačil podívat.

V závěru půle měli hosté ještě několik dobrých příležitostí ke zvýšení skóre, neujala se však jediná. Sionko netrefil po Kollerově centru ideálně míč, přímý kop Jankulovského vyrazil Bete a pokus Grygery domácí brankář reflexívně vykopl na roh.

Po přestávce hráli čeští fotbalisté spíš údržbu. Nikam se bezhlavě nehnali. Soupeř dost odpadl fyzicky a nebezpečných situací před Čechovou brankou bylo jako šafránu. Z placu šel hned zkraje druhé půle hodně nevýrazný a chybující kapitán Galásek, jehož na postu defenzívního záložníka nahradil Kováč. Kapitánskou pásku si oblékl Rosický.

Předstihl Nehodu

V dobré pozici se pak ocitl Sionko, jenž se řítil sám na branku, jenže nezachoval chladnou hlavu a šanci nezúročil. Stejně jako v 67. min. Koller, jenž místo střely volil zasekávačku dozadu a šance vzala za své. Své sólo nezakončil ani o chvíli později, kdy váhal se střelou a stínující obránce mu míč ukopl na roh.

"Když si vytvoříte hodně šancí, stane se, že některé z nich gólem neskončí. Byli bychom moc nároční, kdybychom chtěli stoprocentní úspěšnost," našel Brückner pochopení pro neproměněné tutovky.

Napotřetí se však už dočkal. V 76. min. běžel z pravé strany na branku a křížnou střelou k tyči měnil skóre. Koller tak zaokrouhlil svůj účet v reprezentačním dresu na 32 gólů, čímž se v historické tabulce dostal na druhé místo před Nehodu za Puče (34 branek).

Arménie - Česko 0:3
Poločas: 0:2. Branky: 3. a 76. Koller, 30. Rosický. Rozhodčí: Granat - Sepela, Rostowski (všichni Pol.). ŽK: Melikjan, A. Petrosjan (oba Arménie). Diváci: 8000.
Arménie: Bete - Hovsepjan, Vardanjan, Dochojan (46. Mrkitčjan), Melikjan - Mchitarjan, Aleksanjan (64. Sarkisjan), Nazarjan, A. Petrosjan - Šachgeldjan (82. Movsesjan), Manučarjan. Trenér: Casoni.
Česko: Čech - Grygera, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski - Rosický, Galásek (55. Kováč) - Sionko, Heinz, Vachoušek (73. Jarošík) - Koller (83. Lokvenc). Trenér: Brückner.
1. Finsko43019:39
2. Rumunsko43019:49
3. ČR32014:26
4. Nizozemsko21104:24
5. Makedonie41126:54
6. Andorra31022:83
7. Arménie40041:110

Reklama

Související témata: