Hlavní obsah

Brückner: Nedvěd se nahrazuje těžko, ale musíme to ustát

PRAHA

Spokojený byl s výkonem svých svěřenců v kvalifikačním utkání v Arménii trenér českých fotbalistů Karel Brückner. "K maximální spokojenosti mi chybí proměňování více šancí. Některé situace se mohly řešit lépe," říká reprezentační kouč v rozhovoru pro Právo.

Článek

Český tým se v poslední době potýkal s problémy v koncovce. Udělaly vám radost tři góly proti Arménii? Určitě. Hráli jsme fotbal, kterým jsme si už ve čtvrté minutě vytvořili tři nebo čtyři šance. A i když máme nějaké problémy se složením zálohy, hra je přímočará, účinná a účelná. K maximální spokojenosti mi chybí proměňování více šancí. Některé situace se mohly řešit lépe.

Hráče často jmenovitě nechválíte. Je přesto někdo, koho byste nyní vyzdvihl? Honza Koller, to je ohromná síla. Tomáš Rosický převzal v Arménii dokonce roli zakončovatele, zároveň je dirigentem mužstva a ještě musí ustát to svoje bránění ve středu hřiště. Pak i krajní záložníci odvedli kus práce, ale hlavně to byl dobrý kolektivní výkon. Není to žádné klišé, každý to musel vidět.

Jak se na mužstvu projevila absence Nedvěda a dalších hráčů? Musíte hodně měnit herní styl? Čtyřka v obraně zůstala stejná, tam to střídáme velice opatrně, Rosický nám taky hraje pořád stejnou roli. Na hrotu máme dva hráče, které nám závidí celá Evropa - Kollera s Barošem. V rámci těch absencí je to obsazení dvou, tří postů, což nejsou radikální věci.

Nedvěd se sice okamžitě nahrazuje těžko, stejně jako Poborský nebo Šmicer, ale potřebujeme to ustát. Ti noví, kteří tam teď jsou, jako například Heinz, Vachoušek či Sionko, se musí naučit s novou rolí žít. Jsou to prakticky útočníci a já po nich chci, aby i bránili. Jenže dneska už to dělají i Koller, Baroš a musejí to zvládnout všichni. A když to nezvládnou, tak to místo mít nebudou.

Ale třeba Vachoušek není Nedvěd... To není, to vím, ale zase se může ten styl trošku upravit. Pavel nebyl klasický lajnový hráč, ale oni v systému 4-4-2 dnes už ani skoro nejsou. Ve světě tuhle roli hrají Zidanové, Figové, fotbalisté s obrovskou kreativitou. Vachoušek mi hrával hodně lajnu, někdy až u praporku. Když se přesunul dvacet třicet metrů do středu, hned to vypadalo lépe. Ale tyhle role se musí trošku zažít a myslím, že se to bude zlepšovat.

Dělá vám problémy sahat do vítězné sestavy? Někdy je to nutnost. Hlavně v záloze, kde je víc práce. Marek Heinz, než si na tu roli zvykne, nebude hrát 90 minut. Vezměte si, jak dlouho trvalo, než Baroš začal hrát celé zápasy. Hrajeme náročný fotbal na kondici a je jasné, že některé hráče musím prostřídat. Není to kvůli špatným výkonům.

Jak dlouho bude podle vás trvat proces tvorby nového týmu? Nechci moc spekulovat. Do těch kolonek prostě musíme zařadit hráče, které máme. Do zálohy počítám ještě s Jardou Plašilem, který sem patří, ale jiné jsem zatím neobjevil. A musíme je naučit hrát roli, kterou po nich chceme. Ale moc času na nějaké velké zkoušení není, je to trošku za pochodu.

Co říkáte vývoji naší skupiny? Prohra Makedonie v Andoře asi překvapila každého, přece jen patří do těch fotbalově lepších sfér. Kvalifikace je dlouhá, těžko se teď dají dělat nějaké prognózy. Podle mě to bude boj do posledního kola.

Co vás teď čeká do listopadového zápasu v Makedonii? Mirek Jirkal přivezl kazety našeho soupeře a začneme se na něj připravovat. Budeme mít k dispozici Baroše, věřím, že i Karla Poborského a snad i Tomáše Galáska, aby se to trošku stabilizovalo do té původní síly. Máme tam i další, kteří si mohou říct o místo v sestavě. Ale žádná překvapující jména asi neobjevím.

Budete v nominaci počítat s Tomášem Řepkou? Pojedete ho sledovat? Mluvili jsme o tom s asistentem Beránkem, který do Anglie asi pojede. Já mám na videu Tomášův poslední zápas, který jsem už viděl. Musí podávat kvalitní výkony, nic jiného. Z jeho strany došlo k pozitivnímu kroku a záleží jen na výkonnosti. Zatím nejsem schopen říci víc, do nominace zbývá ještě dost času.

Reklama