Hlavní obsah

Fotbalisté v Arménii pouze splnili povinnost

PRAHA

Po nezdaru v Nizozemsku na úvod kvalifikace se čeští fotbaloví reprezentanti ve správný čas chytili. Z dvojzápasu proti Rumunsku a v Arménii vytěžili plný bodový zisk a nyní jsou znovu v kursu. Ve dvou zápasech vstřelili čtyři branky, příležitostí ke skórování ale měli mnohem víc.

Článek

"Jsem rád, že jsme to zvládli. Byl to nepříjemný dvojzápas. Po úvodní prohře jsme narazili na nepříjemné Rumuny, nyní jsme museli absolvovat dlouhou cestu do neznáma. Přidaly se k tomu navíc nějaké zdravotní komplikace, hlavně nucené střídání Galáska, takže jsme museli trochu improvizovat," říkal trenér Karel Brückner.

Na druhou stranu však nelze středeční vítězství 3:0 v Jerevanu přeceňovat. Arménie při vší úctě nepatří k soupeřům, který by měl míchat pořadím v čele skupiny a každý bod se pro jejich fotbalisty bude rovnat úspěchu. Češi touto výhrou jen splnili povinnost, každý jiný výsledek by se rovnal fiasku. Dali tři góly, a kdyby byli efektivnější v proměňování šancí, mohlo být skóre daleko výraznější.

Začátek na jedničku

Potěšující bylo, že svěřenci kouče Brücknera vletěli na domácí hned od začátku jako tornádo a tlak byl korunován Kollerovou trefou hned ve třetí minutě. "Od první minuty jsme byli dominantní. Vždyť ten gól Kollera už byla naše třetí nebo čtvrtá šance," pochvaloval si trenér.

Už při cestě do Arménie naznačoval, že nikdo nesmí nic podcenit. "A hlavně nepromarnit čas," zopakoval Brückner i po utkání. "Proto ten úvod byl takový. Konečně se nám podařilo brzy skórovat, pak už jsme to více méně kontrolovali," mínil.

Čeští reprezentanti skutečně v zápase tahali za delší konec. Ofenzíva byla hodně dobrá, ale opět se nevyvarovali několika chyb. Domácí totiž podnikli pár nebezpečných brejků. "Byli hodně nečitelní, žádná taktika. Ty jejich výpady se pořádně nedaly přečíst," uznal obránce Tomáš Ujfaluši.

"Soupeř hrál slušně dopředu, ale že by si produkoval vyložené šance, to jsem neviděl. Občas jsme měli problémy s jejich rychlým přechodem do útoku. Ale celou obrannou činnost mužstva musím znovu pochválit," mínil trenér.

Zastal se Galáska

Na stoperskou dvojici Bolf, Ujfaluši se hlavně v první půli párkrát řítili středem domácí rychlonozí hráči. Vznikalo to kvůli špatnému výkonu Galáska. Jindy neomylný rozbíječ soupeřových útoků a jistý defenzívní štít si někdy pohybem počínal jako benjamínek v reprezentaci a došlo to tak daleko, že ho přímo na place asi třikrát pořádně seřval brankář Petr Čech. "Jeden z mých nejhorších výkonů," nehledal výmluvy Tomáš Galásek.

Je pravda, že nastoupil s bolavými zády, v úvodu druhé půle musel střídat, ale vymlouvat se na to nechtěl. "Já ho nenutil, ale moc chtěl nastoupit. Jenže on už dohrával se sebezapřením zápas s Rumunskem," prozradil Brückner. "Říkal mi, že kdyby nebyl kapitán, tak ve dvacáté minutě střídá. Je to vážné zranění zad, žádná zhmožděnina," dodal kouč.

Sám se však Galáska zastal. "Ty jeho zdravotní potíže se do zápasu trošku přenesly, ale přesto mu mohu jen poděkovat za to, co odehrál. Byť on sám si myslí, že to bylo špatné. Když vystřídal, tak bylo vidět, že ta naše konstruktivní rozehrávka naprosto odešla. Museli jsme improvizovat. Pořád jsme produkovali kvalitní akce, ale v některých situacích chybělo víc kreativity."

Vachoušek, Heinz i Sionko se zapracovali do sestavy

Ukázalo se, že se český tým v rámci možností vyrovnává s absencí bývalého kapitána Nedvěda. Teď v Arménii navíc chyběli i Poborský, Baroš, mimo hru je dlouhodobě zraněný Šmicer. Do sestavy se slušně zapracovávají Vachoušek, Heinz, v Jerevanu to zvládl i Sionko. "Zvládají to v rámci možností dobře," ocenil je kouč.

Reprezentanty čeká v letošním roce ještě zápas v Makedonii (17. listopadu). Ta ve středu naprosto nečekaně prohrála s Andorrou. "Ani mě to zase tolik nepřekvapilo. Uhráli bod v Holandsku, mysleli si, že jsou bohové, a teď spadli rychle na zem," řekl záložník Tomáš Rosický, v Jerevanu nejlepší hráč českého týmu.

"Ale my se musíme dívat hlavně sami na sebe. Všichni moc chceme na mistrovství světa a tomu podřídíme všechno," dodal.

Reklama