Hlavní obsah

Elegáni s kapesníčky přiletěli do Irska, aby se dál vezli na barážové vlně

Dublin

Žádný poprask tedy Češi v Dublinu nevzbudili. V Irsku je uvítalo příjemných 14 stupňů nad nulou a rozkvétající stromy, na letišti však na národní tým nečekal ani jeden zdejší televizní štáb. Irové tak o hodně přišli, protože Petru Čechovi a spol. to po doplnění společenské výstroje náramně sluší. Podstatné však je, co reprezentanti předvedou ve středu večer na moderním Aviva Stadium v prvním letošním zápase.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Plzeňák David Limberský vede nároďák směrem na Irsko.

Článek
Fotogalerie

Všechno zlé může být i pro něco dobré. Roztrháním obleků při triumfálním návrat z Černé Hory si fotbalisté uřízli pořádný kus ostudy. Poté, co si za vlastní peníze koupili nové obleky, ovšem na barometru módní policie zase o kus postoupili. Do Irska přiletěli jako dokonalí elegáni se vzorovanými kapesníčky v kapsičce.

S výpravou je i Anna Motlíková, ředitelka firmy Steilman, která obleky reprezentantům šije. Fanoušci si tak mohou být jistí, že teď už si fotbalová kvítka ohlídá...

Výbuch v Norsku je velkým varováním

Elegáni jsou v Dublinu samozřejmě kvůli fotbalu. Právě tady začíná proti dalšímu účastníkovi evropského šampionátu přípravná mise na EURO 2012. Těsně před odjezdem do Vratislavi stihnou Češi už jen zápasy s Izraelem a Maďarskem, pak vypukne naostro skupina s Ruskem, Řeckem a Polskem.

„V závěru kvalifikace a v baráži jsme se naladili na vítěznou vlnu a v tom chceme pokračovat. Špatným výsledkem a výkonem bychom se zbytečně mohli znovu dostat pod tlak. Poučením pro nás musí být letní výbuch v Norsku," připomíná trenér Michal Bílek přátelský duel, který mužstvo hrubě nezvládlo.

Nakonec se na EURO z baráže probilo, a tak si může klást otázku, jak moc je první zápas v roce šampionátu pro další vývoj formy důležitý. Z dosavadních pěti startů samostatné české reprezentace na ME či MS nelze vyvodit zaručenou souvislost mezi přípravnou premiérou a samotným turnajem.

„Těžko říci. Také bych poukázal na loňský zápas v Norsku. Na začátku sezóny nám nevyšel, podstatné však bylo, že potom nám klapla kvalifikace. Pro sebevědomí je každý úspěšný výsledek dobrý, do startu šampionátu však na druhou stranu zbývá ještě dost času," míní obránce Michal Kadlec.

Češi si zahrají na španělské mistry světa...

Irové v baráži přejeli Estonce a na ME je čeká pekelná skupina se Španělskem, Itálií a Chorvatskem. „Čechy jsme si vybrali proto, že se herním stylem podobají právě Španělům a Chorvatům," vysvětluje trenér Giovanni Trapattoni.

Z úst zkušeného italského stratéga zní přirovnání k mistrům světa jako velký kompliment. „Nevím, nevím, jestli ve vyhledávání podobných soupeřů leží až taková fotbalová pravda. My se spálili, když jsme před začátkem poslední kvalifikace porazili Lotyšsko 4:0 – a pak hned v premiéře doma prohráli s ‚podobnou' Litvou 0:1," připomíná teď už s úsměvem Vladímir Šmicer, manažer národního týmu.

Bílek musí oželet zraněné Rosického, Hubníka a Pospěcha, a tak si otestuje novice Rajtorala a po roce také navrátilce Štajnera a Limberského.

„Irové se vzadu nezatěžují žádnou velkou kombinací, vše řeší spíš silou. Velkou sílu mají v ofenzivě, takže nás prověří ve všech řadách," těší se Bílek.

A protože Trapattoni oznámil den předem základní sestavu Irů, nechal se strhnout i český kouč. Teprve podruhé za svého působení u reprezentace. Poprvé tak učinil na loňském Kirin Cupu v Japonsku. "Dobrá, také do toho půjdu. Nastoupí tato jedenáctka: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Plašil, Jiráček - Petržela, Štajner, Rezek - Baroš," avizoval Bílek.

Středeční zápas v Dublinu začíná ve 20:45 (SEČ), přímý přenos vysílá ČT4 a on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Premiéry v letech šampionátů
1996
ČR – Turecko 3:0 (Vítkovice) – 2. místo na ME v Anglii
2000
ČR – Mexiko 2:1 (Hongkong) – vyřazení ve skupině na ME v Nizozemsku a Belgii
2004
Itálie – ČR 2:2 (Palermo) – semifinále na ME v Portugalsku
2006
Turecko – ČR 2:2 (Izmir) – vyřazení ve skupině na MS v Německu
2008
Polsko – ČR 2:0 (Larnaka) – vyřazení ve skupině ME v Rakousku a Švýcarsku

Reklama

Související témata: