Hlavní obsah

VIDEO: Vlakem rovnou do dublinského kotle, kde i Brückner po dvou letech padl

Pavel Dosadil (Dublin)Sport.cz

Na české poměry unikátní stadión. V sobotu tady irští ragbisté v rámci šampionátu Šesti národů smetli Italy, ve středu je vystřídají fotbalisté v duelu s českou reprezentací. Dublinský Aviva Stadium stál 410 miliónů eur a byl otevřen 14. května 2010. Právě v kotli s tribunami zelenými jako samo Irsko začíná letošní cesta národního týmu směrem k EURO 2012.

Stadión v DublinuVideo: Pavel Dosadil, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Spadnou závory, provoz se na pár minut zastaví a pod tribunou supermoderní arény projede vlak. V den zápasu vyklopí diváky rovnou před pokladnami. Baroš, Čech a spol. právě nastupují k předzápasovému tréninku a slyšet je racky, kteří dovádějí nad Irským mořem. Střecha nad čtyřpatrovými zelenými tribunami se vlní, aby bylo všem hostujícím celkům okamžitě jasné, že je spláchne entuziasmus irských patriotů.

Ještě v sobotu tady válčili ragbisté s Itálií, ve středu už mají fotbalisté v duelu dvou účastníků evropského šampionátu na programu utkání s českou reprezentací.

„Na ragby je tady vyprodáno vždycky, na fotbal jen občas," připomíná taxikář českým návštěvníkům, že Irové mají jiný žebříček sportů.

Skvostná série skončila právě v Dublinu

Jenže i fotbalisté zde umějí svým soupeřům náležitě zatopit. Samostatný český výběr jezdil na starý Lansdowne Road poměrně často. Právě tady okusil Karel Brückner první porážku ve funkci trenéra české reprezentace. V letech 2002 a 2003 nepoznal nároďák pod vedením „Klekí Petry" porážku, až v březnu 2004 podlehl v Dublinu 1:2. Po dlouhých dvaceti mezistátních zápasech bez porážky!

Starý stadión Irové zbourali a na jeho místě postavili úplně nový stánek. Jen ten vlak zůstal. Pod tribunou si to supí napříč areálem, o nějž se dělí národní svazy ragby a fotbalu. Stokiloví rojníci dokáží trávník pořádně rozorat...

„Ragbyové zápasy předcházející fotbalu mohou být problémem. Já to zažil s Liverpoolem, když jsme třeba hráli finále FA Cupu na Millenniu v Cardiffu. Hřiště bylo po ragbistech tak rozbité, že pořadatelé museli celý trávník před naším zápasem rychle vyměnit," poukázal Vladimír Šmicer, manažer národního týmu.

Stadión pro velké zápasy i megakoncerty

Úterní trénink českého týmu na středeční duel s Keanem a spol. se však obešel bez větších výhrad. V Irsku v posledních dnech neprší, ve vzduchu je cítit blížící se jaro a trávník tudíž tolik netrpí.

„Dosud jsme znali starý dublinský stadión. Teď jsme zaregistrovali obrovský rozdíl, takže se už těším na vynikající atmosféru. Nový stánek splňuje všechny požadavky, proto se tady loni hrálo finále Evropské ligy," poukázal brankář Petr Čech při pohledu na moderní tribuny.

Letos v červenci bude na Aviva Stadium zpívat Madonna. Čech a spol. se tady pokusí koncertovat již ve středu večer. Zápas v Dublinu začíná ve 20:45 (SEČ), přímý přenos vysílá ČT4 a on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: