Hlavní obsah

Svatý Pekhart z Karlova mostu se v Dublinu těší na svého kámoše, zabijáka Keana

Dublin

Beckhamův spoluhráč z Los Angeles Galaxy, poklad irského fotbalu nebo také zabiják Čechů. Tím vším je útočník Robbie Keane, 31letá největší hvězda irské reprezentace. Během pauzy v americké MLS přišel nedávno na hostování do Aston Villy, za kterou dal v sedmi zápasech tři branky. A než se za oceán vrátí, znovu ve středu večer prožene v Dublinu český tým, proti němuž se mu daří.

Foto: Reuters

Estonec Taavi Rahn hlídá irského reprezentanta Robbieho Keana v odvetě baráže o postup na EURO 2012 v Dublinu.

Článek

Spolu s Václavem Pilařem si v pondělí při prezentaci nových dresů fotbalové reprezentace zahrál na živé sousoší svatých na Karlově mostě. Útočník Tomáš Pekhart (22) s mezistátním fotbalem teprve začíná, ale kdyby na letošním mistrovství Evropy vstřelil nějaký ten důležitý gól, vděční fanoušci by se mu na skutečnou sochu třeba rádi složili.

„Tak rychle to asi nepůjde. Dát gól na takovém šampionátu, to je sen každého kluka. Zatím jsem však rád za každou minutu odehranou v reprezentaci. Budu rád, když se dostanu do závěrečné nominace," usmívá se mladý útočník, který se s národním týmem v Dublinu chystá na večerní duel s Irskem.

Vzorem může Pekhartovi být i Robbie Keane, s nímž se potkal během angažmá v Tottenhamu.

„Robbie je výborný kluk. Na nic si nehrál, normálně jsme se bavili. Doufám, že se s ním tady potkám a snad i dres vyměním," konstatoval útočník Norimberku před duelem na Aviva Stadium.

Za Irsko debutoval v Olomouci

Keane už zvládl 114 mezistátních zápasů a nastřílel v nich 53 gólů. S Čechy má bohaté zkušenosti. Za národní tým debutoval v březnu 1998 v Olomouci, na dublinském Lansdowne Road pak svými góly rozhodl další dva přátelské zápasy – v únoru 2000 (3:2) i březnu 2004 (2:1). Velké nebezpečí od něj bude hrozit i nyní.

„Robbie je pořád vynikající, Aston Ville svými góly moc pomohl. Irové se samozřejmě spoléhají, že je Keane potáhne i na mistrovství Evropy," poukázal brankář Petr Čech, jenž na gólového zabijáka často narazil i s Chelsea.

Keane toho za svou kariéru prošel dost a dost. Hrál mj. za Tottenham, Liverpool, Celtic, loni neodolal vábení dálek a putoval za Beckhamem do LA Galaxy. Na konci roku s ním hned ve své první sezóně získal titul.

Jedenáctý nejlepší kanonýr Premier League

Během krátkého hostování v Aston Ville teď svůj střelecký účet v anglické Premier League rozšířil na 126 gólů a to ho posunulo na jedenácté místo tabulek kanonýrů v historii soutěže.

„Pořád je to výborný fotbalista. Irové jako tým vynikají hlavně v ofenzívě a Keane, Duff nebo McGeady ho táhnou. Umí se prosadit jeden na jednoho, je to spíš takový ten ostrovní zarputilý styl," řekl kouč české reprezentace Michal Bílek.

„Nějaký jeho zápas teď za Aston Villu jsem viděl v televizi. Zrovna dával gól, svou kvalitu pořád má," chválil Keana také obránce Tomáš Sivok, který zřejmě bude ve středu večer svádět s hvězdou Irska bezpočet soubojů. „Musíme přestát tlak, protože oni na nás určitě budou chtít vlítnout a ubít nás dlouhými balóny. Nesmíme dát Irům moc prostoru a chce to hrát svou hru," dodal Sivok.

Zápas v Dublinu začíná ve 20:45 (SEČ), přímý přenos vysílá ČT4 a on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články