Hlavní obsah

Reprezentace už vydělala 200 miliónů korun. Další milióny se válí v Polsku

Praha

Stačí vyhrát tři zápasy, postoupit z vratislavské skupiny do čtvrtfinále evropského šampionátu a každý z českých fotbalistů a členů Bílkova realizačního týmu si přijde řádově na další milión korun. Pochopitelně za předpokladu, že by trenér preferoval rovný přístup ke všem členům svého výběru a nehleděl na zásluhy a podíl na úspěchu, což je samo sebou chiméra. Podle zásluh dělil peníze Brückner a bude je pochopitelně porcovat i Bílek. V uvedeném případě třicet procent z pěti miliónů eur, které český fotbal zinkasuje.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Čeští fotbalisté s trenérem Michalem Bílkem oslavují v Podgorici postup na EURO 2012.

Článek

Ještě před zahájením kvalifikace o EURO 2012 se „rada starších" v české reprezentaci dohodla s tehdejším šéfem českého fotbalu Ivanem Haškem, že se prémie za postup budou vypplácet až po úspěšném dokončení kvalifikace a následné baráže a že si repreprezentace bude nárokovat jen třicet procent z odměn, které na Strahově zkasírují od UEFA. Ovšem s tím, že veškeré náklady spojené s přípravou národního týmu  na EURO i samotným účinkováním na šampionátu bude platit asociace.

Osm miliónů je jistých, další leží v Polsku

„Už postupem na evropský šampionát jsme vydělali osm miliónů euro," libuje si nový šéf českého fotbalu Miroslav Pelta a po martyriu se sháněním peněz pro jablonecký klub přiznává: „Zajišťovat finance pro celý český fotbal je výrazně snazší. Už proto, že má své jisté... Příjmy od UEFA za účast na šampionátu, peníze za televizní práva, finanční participaci partnerů."

Osm miliónů eur, tedy přibližně 200 miliónů korun, už má český fotbal jistých, další peníze může vydělat přímo v Polsku. Za každé vítězství ve skupině rovný milión eur, za postup do čtvrtfinále další dva navrch. Ani mužstvo, jež skončí ve skupině na třetím místě, ovšem škodné nebude, protože si připíše miliónový bonus.

UEFA se zachovala jako grand

To všechno proto, že navzdory celosvětové krizi fotbal vzkvétá a peníze se mu jen hrnou, takže UEFA se zachovala jako grand a na odměnách pro účastníky šampionátu letos vyplatí 196 miliónů eur.

Postup do semifinále je proto ohodnocen třemi milióny, účast ve finále částkou čtyř a půl miliónu, titul evropských šampionů pak sedmi a půl milióny eur. A jen pro úplnost - za remízu v základní skupině se vyplácí půl milionu eur.

„Prémiový řád pro reprezentaci jsem zdědil po svých předchůdcích a nic se na něm nemění, protože přístup hráčů ke všem jednáním o dělbě zisku byl a zůstává velice korektní," pochvaluje si Pelta, že se s reprezentací o peníze handrkovat nemusí.

Reprezentace se na nákladech nepodílí

Fotbalistům a členům realizačního týmu tak připadlo třicet procent z dvou set milionů korun, které vydělali postupem na EURO. Trenér měl tudíž na porcování šedesát milionů, neboť náklady na plánované soustředění v Rakousku i třeba pobyt národního týmu ve Vratislavi bude platit asociace.

"Reprezentace skutečně zinkasuje třicet procent z vydělaných peněz, na nákladech se nepodílí," potvrzuje mluvčí asociace Jaroslav Kolář a dodává, že odměny za postup na EURO poputují na konta hráčů podle předem domluveného splátkového kalendáře v první polovině tohoto roku.

Stejné dělení jako za úspěšně zvládnutou kvalifikaci platí i pro finanční odměny inkasované za získané body a případný postup přímo na evropském šampionátu. To proto, že asocaci připadne na rozdíl od předchozích šampionátů pětapadesát procent z celkového zisku, zatímco zbývajících patnáct procent půjde do fondu mládeže a na charitativní účely.

"Proto se také z asociační pokladny platí rakouský kemp, pobyt národního týmu v Polsku a vůbec všechny náklady s vystoupením na šampionátu spojené," vysvětluje Kolář změnu, která nastala.

Za Brücknerovy trenérské vlády se totiž reprezentace dělila se svazem o polovinu čistého zisku, který na Strahově zůstal po odečtení všech nákladů.  Z Portugalska přitom přivezla 355 miliónů korun, z Rakouska a Švýcarska před čtyřmi lety 212,5 miliónu.

Reklama

Související témata: