Hlavní obsah

Malé EURO nebude prodělečné, slibuje Fousek

Praha

Přidělení mistrovství Evropy do 21 let pro rok 2015 je velkým úspěchem české fotbalové diplomacie. Petr Fousek se intenzivně věnuje přípravě už několik let, navíc má jako funkcionář ve strukturách UEFA bohaté kontakty, které uplatnil i před úterním hlasováním, jež skončilo už v prvním kole jasným vítězstvím. „Udělali jsme pro úspěch i v zákulisí maximum, ale oddechl jsem si, až když jsme měli osm hlasů ze čtrnácti,“ přiznal v telefonátu pro Sport.cz a Právo.

Foto: Jan Tauber

Šéf české kandidatury Petr Fousek

Článek

Čekal jste tak jednoznačné vítězství?

V přípravě jsme udělali maximum pro úspěch. Jak v kvalitě podkladových materiálů, tak i v získávání podpory. Naše naděje byly už před hlasováním velké, ale v konkurenci Portugalska, Rakouska, Ruska, Walesu, Řecka a Maďarska to nebylo lehké. V diplomacii a politice si ale nemůžete být předem ničím jisti. A v hlasováních o přidělení velkých sportovních akcí to platí mnohonásobně. O to byl ten pocit po vítězství příjemnější.

Jaké byly první ohlasy po přidělení?

I když poražení konkurenti nebyli nadšení, i oni gratulovali a uznali porážku, jako jsme ji museli přijmout minule my, když jsme prohráli s Izraelem. Ohlasy v zahraničí byly obecně příznivé. Máme jednak velmi dobrou pověst jako organizátoři sportovních akcí a můžeme nabídnout i spoustu dalších věcí navíc. Zejména Praha je pro všechny velkým lákadlem, ale mnozí vědí z různých zápasů, že velmi příjemné prostředí nabízejí i Olomouc a Uherské Hradiště.

Šampionát se uskuteční za více než tři roky. Máte teď trochu klidu?

Vůbec ne, naopak začíná spousta mravenčí práce. Do třech měsíců musíme předložit další rozpracované podklady. UEFA je pořadatelem, má všechna práva a velmi pečlivě si hlídá každý detail. Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR teď musí schválit organizační výbor a spoustu dalších kroků. Ten čas do šampionátu je krátký jen zdánlivě.

Dá se říct, že příprava kandidatury je vaše dílo, udělal jste pro ni hodně. Budete se ucházet o funkci šéfa organizačního výboru?

Měl bych na to mít určitou opci, ale o tom se bude také jednat. Samozřejmě bych chtěl to, co jsem začal, dotáhnout až do konce.

Co ambasador Pavel Nedvěd?

Shodli jsme se, že do toho půjdeme dál společně. Jeho jméno má velikou sílu.

Šampionát se uskuteční v Praze, konkrétně se bude hrát v Edenu a na Letné, dalšími hostitelskými městy jsou Olomouc a Uherské Hradiště. Čeká v přípravě zázemí ještě hodně práce?

Pro kandidaturu jsme vybírali města, kde jsou jednak kvalitní stadióny, ale také tréninkové možnosti a hotely. Nepůjde o nějaké rozsáhlé akce, ale spíš jen o vylepšení podmínek.

Velkou roli hrají finance, kterých nemá stát a tudíž ani sport nazbyt. Nemáte obavu, že šampionát může skončit v minusu?

Mistrovství Evropy do jednadvaceti let se říká malé EURO. Hrají tu fotbalisté, z nichž mnozí jsou již velkými hvězdami. Zájem je velký, o čemž svědčí i fakt, že kandidátů bylo sedm. Do akce, která by předem hrozila prodělkem, by nikdo nešel. My máme rozpočet ve výši dvaasedmdesáti miliónů korun. Všechno jsme předem prohovořili s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, které nám dalo velkou podporu, stejně jako pořadatelská města. Samozřejmě nás čekají ještě jednání na vládě a v obou komorách parlamentu i s partnery. Velkou část rozpočtu hradí UEFA. Z našeho pohledu by měl být rozpočet minimálně vyrovnaný. Může být i ziskový, ale dělat teď nějaké odhady by bylo čirou spekulací.

Hodně asi bude záležet i na výkonech české reprezentace...

To je velmi důležitý faktor, protože když budeme postupovat a vyhrávat, bude zájem našich fanoušků mnohem větší, což se pochopitelně projeví kladně i ekonomicky.

Na šampionátu by měla hrát v podstatě stříbrná devatenáctka z loňského mistrovství Evropy. Ve hře zřejmě bude i kvalifikace o olympiádu v Riu. Má toto mužstvo předpoklad pro úspěch?

Samozřejmě to je hodně hypotetické, šampionát bude za tři roky. Ale pokud půjde výkonnost hráčů, kterých se věkově šampionát týká, nahoru jako dosud, pak to je opravdu slibné.

Reklama