Hlavní obsah

Fotbalová sedmnáctka se po roce znovu pokusí dostat na ME

Lucemburk

Čeští fotbalisté do 17 let se potřetí za sebou pokusí probojovat na mistrovství Evropy. V sobotu pro ně začne kvalifikační turnaj v Lucembursku, kde vedle domácího výběru změří síly s Polskem a Běloruskem. Na šampionát ve Slovinsku postoupí jen vítězové sedmi skupin.

Foto: ČMFS

Česká fotbalová sedmnáctka to loni dotáhla až na MS.

Článek

Trenér Josef Csaplár před rokem dovedl sedmnáctku na mistrovství Evropy i na mistrovství světa. A úspěchy slaví také s nově složeným týmem. V předkvalifikaci Češi suverénně postoupili po výhrách nad Kazachstánem, Lichtenštejnskem a Irskem se skóre 9:0.

Pěti góly se na tom podílel Dominik Mašek. Mladý útočník Hamburku, který sbíral zkušenosti už v minulé kvalifikaci, by měl být hlavním tahounem společně s obráncem Stefanem Simičem z italského Janova.

Ostatní celky první kvalifikační skupiny už tak suverénní postup neměly a do elitní fáze postoupily až z druhých míst v předkvalifikačních skupinách. Polsko skončilo za favorizovaným Španělskem, Lucembursko postoupilo až zásluhou remízy 1:1 s Faerskými ostrovy a Bělorusko se sklonilo před Maďarskem.

"Přesto neumím říct, jaké jsou naše šance. Ty se v této kategorii odhadují hrozně těžko. Samozřejmě je naším cílem postup, ale ještě důležitější je dobrý herní projev," řekl Csaplár.

Mládežnický fotbal je vyrovnaný

Soupeře ve skupině prý rozhodně nepodceňuje. "V celé Evropě se fotbal vyrovnává, což je vidět na klubové scéně, ale ještě více v těchto mládežnických kategoriích. Rozhodně nelze usuzovat o síle soupeře jen podle jména," varoval.

Podle něj je ale šance zopakovat loňský postup. "Pokud bych měl srovnat současný a loňský tým, tak ten dnešní se zdá fotbalovější. To bychom chtěli potvrdit," dodal Csaplár, který se k týmu připojil okamžitě po návratu z Portugalska, kde byl s osmnáctkou.

Češi začnou kvalifikaci v sobotu od 16:00 proti Polsku, V pondělí vyzvou od 19:00 Lucembursko a kvalifikaci uzavřou ve čtvrtek 29. března proti Bělorusku (19:00).

Nominace reprezentace do 17 let na kvalifikaci ME:
Brankáři:
Radim Jehlička (Hradec Králové), Martin Krásný (Jablonec).
Obránci:
Lukáš Hůlka (M. Boleslav), Milan Kadlec (Sparta), Jan Prosek (Slavia), Stefan Simič (Janov/It.), Ondřej Ševčík (Olomouc).
Záložníci:
Marek Brož (Slavia), Martin Bzirský (Olomouc), Daniel Holzer (Ostrava), Martin Matoušek, Jan Vondra, Jan Záviška (všichni Sparta), Jakub Matějka (Liberec).
Útočníci:
Tomáš Chorý (Olomouc), Lukáš Kurušta (Karviná), Dominik Mašek (Hamburk/Něm.), Karel Neumann (Ostrava).

Reklama