Hlavní obsah

O fotbalové ME 2020 mají zájem Gruzie a trojice Skotsko, Irsko, Wales

Dublin

O pořádání fotbalového mistrovství Evropy v roce 2020 projevily oficiálně zájem Gruzie a společně trio Skotsko, Wales, Irsko. Připojily se tak k Turecku, které se stejně vyslovilo v dubnu.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Evropská fotbalová unie UEFA spustila proces kandidatury před dvěma měsíci a v úterý je poslední termín, kdy mohou země deklarovat zájem. O organizátorovi turnaje se rozhodne na konci roku 2013.

Irská fotbalová asociace už společně se Skotskem zvažovala organizaci ME 2008. Předběžné rozhovory mezi třemi ostrovními zeměmi už proběhly a detailní společná kandidatura by mohla být představena do 18 měsíců.

Počet účastníků EURO se zvýší, pořádání turnaje bude náročnější

Po letošním šampionátu v Polsku a na Ukrajině se počet účastníků zvýší ze šestnácti na 24. Tím bude pořádání šampionátu náročnější, neboť organizátoři budou muset mít k dispozici minimálně deset stadiónů. Proto se Skotsko a Wales, které krátce uvažovaly o kandidatuře na rok 2016, spojily s Irskem. To může nabídnout mimo jiné Croke Park pro 82 000 a Aviva Stadium pro 50 000 diváků.

Gruzie se původně chtěla ucházet o šampionát se sousedním Ázerbájdžánem, ten se ale bude soustředit pouze na snahu získat pro svou metropoli Baku olympijské hry v roce 2020.

V Gruzii jsou připraveni vystavět nové stadióny

Kavkazská země je připravena vybudovat či rekonstruovat množství stadiónů, což na úterní tiskové konferenci potvrdil ministr sportu Lado Vardzelašvili. Letos by se měl začít stavět nový stadión v Batumi u Černého moře, další stadióny jsou plánovány v městech Gori, Ozurgeti a Zugdidi. Velká přestavba čeká stadióny v metropoli Tbilisi a druhém největším městě v zemi Kutaisi.

Zatím největší Národní stadión Borise Paičadzeho má kapacitu 55 000, na stadión Michaila Meschiho, také v Tbilisi, se vejde 25 000 diváků. UEFA přitom požaduje minimálně dva stadióny s 50 000 sedadly, tři se 40 000 a čtyři se 30 000.

Třetí z uchazečů Turecko se zároveň snaží získat pro Istanbul olympijské hry 2020, což vzbuzuje obavy, zda země zvládne uspořádat dvě tak velké akce během dvou měsíců.

Reklama