Hlavní obsah

Rosický stále léčí poraněný sval: Nebojím se, že bych o mistrovství Evropy přišel!

Bad Waltersdorf

Zachmuřený výraz, žádné úsměvy. Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický dorazil minulou neděli na sraz české fotbalové reprezentace před soustředěním na evropský šampionát v Polsku a na Ukrajině s poraněným lýtkovým svalem. Po týdenním kempu v Bad Waltersdorfu se stále nemohl zapojit do přípravy mužstva a má individuální program. Vynechá večerní zápas národního mužstva proti Izraeli v Hartbergu. „Není důvod riskovat,“ říká a připouští, že vyloučena není ani jeho absence v posledním testu s Maďarskem příští pátek.

Foto: Radek Malina, Právo

Tomáš Rosický na tiskové konferenci při soustředění národního mužstva.

Článek

Tomáši, jak se cítíte třináct dnů před startem evropského šampionátu?

Během pátečního dopoledního tréninku národního mužstva v Bad Waltersdorfu jsem poprvé běhal. Zraněná noha vypadá dobře. Můj stav se zlepšuje. Budu pokračovat dál podle plánu regenerace. Budu si postupně přidávat.

Máte představu, kdy se zapojíte do přípravy s mužstvem?

Vše je na dobré cestě a neměl jsem žádný problém, ale konkrétní den naplánovaný nemám. Bude záležet na mých subjektivních pocitech. A vývoji zraněného svalu. Rozhodně nemá cenu riskovat.

Nesužuje vás nervozita? Neobáváte se, že stejně jako před čtyřmi roky o šampionát kvůli zranění přijdete?

Ne! Nic mě neznervózňuje. Počítám, že na mistrovství Evropy budu připravený.

Zápas proti Izraeli vynecháte. Budete připravený na poslední test před odjezdem na EURO, jímž pro českou reprezentaci bude příští pátek v Praze utkání s Maďarskem?

Nedokážu odpovědět, jestli budu připravený. Ani s výhledem zápasu proti maďarskému národnímu mužstvu se nehodlám pouštět do rizika.

Šlo by o velký handicap, pokud byste neodehrál ani jedno přípravné utkání a nastoupil rovnou do prvního duelu na mistrovství proti Rusku po delší zápasové pauze?

Nedokážu odpovědět. Prodleva mezi posledním zápasem anglické ligy za Arsenal a prvním duelem na šampionátu by byla tak malá, že bych z ní mohl profitovat a být odpočinutý. Ale jestli by šlo případně o problém, se ukáže až po šampionátu.

V kariéře jste prodělal jiná zranění, ale lýtkový sval vás nikdy nezlobil. Hrozí, že nebudete do začátku turnaje fit?

Je pravda, že zkušenost se zraněním, které mě nyní potkalo, skutečně nemám. Ale současně nemám ani obavu, že bych o mistrovství Evropy přišel nebo bych na něj nejel. Počítám, že na šampionát budu připravený bez ohledu na mé starty proti Izraelcům či Maďarům. Není přece prostor pro riskování. Byli bychom hloupí, kdybychom tak činili.

V jakém rozpoložení coby kapitán vidíte českou reprezentaci ve srovnání s předešlými šampionáty?

Vzhledem k tomu, že jsem kvůli zranění o minulé mistrovství Evropy přišel, byl můj poslední velký turnaj už dávno. Snad bych mohl situaci porovnat s baráží o letošní šampionát, protože zápasy typu play-off jsou zvláštní a hodně vyšponované. Podobné duelům ze samotného mistrovství Evropy. A v tomto ohledu je atmosféra pořád výborná. Pozitivní. Taková byla vždy. Navíc cítím, že po týdnu soustředění společně rosteme.

Pokud budete fit na Maďarsko a během šampionátu nastoupíte do čtyř zápasů, což by znamenalo minimálně účast ve čtvrtfinále, přehoupnete se přes hranici devadesáti startů v národním dresu. Co pro vás takové číslo znamená?

Nikdy jsem statistiky moc nesledoval. Upřímně říkám, že jsem ani netušil, kolik utkání na kontě mám. Určitě jich s ohledem na moje zranění mohlo být více. Ale na množství zápasů mi určitě nezáleží.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články