Hlavní obsah

Bílek bude trenérem Česka i v boji o Brazílii! Novou smlouvu dostane ještě před mistrovstvím Evropy

Bad Waltersdorf

Michal Bílek bude trenérem fotbalové reprezentace České republiky i v příštím kvalifikačním období, v němž půjde o účast na mistrovství světa 2014 v Brazílii. Šéf Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta hodlá novou smlouvu se současným koučem národního výběru podepsat ještě před odjezdem mužstva na šampionát do Polska. „Chci dát jasný signál veřejnosti i hráčům, že Michal Bílek má moji plnou důvěru. Jde o uznání kvalit současného trenéra,“ prohlásil boss fotbalové asociace na soustředění týmu v rakouském Bad Waltersdorfu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Bílek zůstane trenérem české fotbalové reprezentace až do roku 2014.

Článek
Fotogalerie

Není vaše rozhodnutí předčasné a unáhlené? Co když se reprezentaci šampionát v Polsku a na Ukrajině nevydaří?

Nejhorší je být alibista a vyčkávat! Když někomu věřím, musím mu dát svoje přesvědčení najevo. Jasně danému člověku ukázat: Chci tě! Nejde o riziko. Jde jenom o prachy (směje se)...

Neřešil jste při zvažování nabídky nového kontraktu pro Michala Bílka jeho poměrně negativní vztah s veřejností a fanoušky?

Rozhodně z toho nemám strach. Cítím, že pod jeho vedením mužstvo výkonnostně roste. Krok v podobě prodloužení smlouvy je správnou mobilizací kabiny a lidí, kteří se podílejí na chodu národního celku.

Není trenérovou slabinou z hlediska marketingové síly fotbalové asociace právě negativní vnímání ze strany veřejnosti?

Sponzory zajímá konečný efekt. To je přidaná hodnota pro ně. Jsou spokojení, pokud se podílejí na sportovním úspěchu. A já nepochybuji, že nálada v hledišti vůči Michalu Bílkovi bude určitě příznivá.

Čím si trenér Bílek zasloužil vaši důvěru?

Především postoupil na evropský šampionát, čímž jasně splnil zadaný úkol. Před startem kvalifikace bychom postup do baráže z druhého místa za Španělskem brali. Zvládl i ošidnou baráž s Černou Horou. Měl odvahu, že sáhnul pro hráče do Gambrinus ligy. Potěšilo mě, že se nebojí stavět národní mužstvo na hráčích z Česka. Je nezpochybnitelné, že má výsledky. Navíc je komunikativní. Věci se s ním dají řešit v klidu.

Prozradíte, jaké budou podmínky nové smlouvy?

Jde o interní vztah trenér-asociace. Ale asi budou dobré. Pro trenéra lepší než v minulé smlouvě (směje se)...

Nikdy jste nepochyboval, jestli je Bílek správným mužem na post hlavního trenéra u národního mužstva?

Když jsem nastoupil, kvalifikace vrcholila. Měl za úkol postoupit, což splnil. A já neřeším jakým způsobem. Jasně, kdyby Rezek nenafilmoval penaltu ve Skotsku, vůbec tenhle rozhovor neproběhl. Ale já jsem o Michalu Bílkovi nepochyboval. Navíc zastávám názor, že pokud je cesta ke splnění úkolu trnitá, přijde následně úspěch. Přirovnal bych vše k hokeji. Kdo vyhraje základní část, mnohdy vypadne v prvním kole play-off. Česká reprezentace se na šampionát protrápila přes druhé místo a baráž. Ale teď překvapíme!

Věřil jste stejným způsobem Michalu Bílkovi už v okamžiku, kdy jste kandidoval na post šéfa asociace? Nebo jste tehdy nebyl jeho velkým zastáncem?

Rozhodně jsem nikdy nebyl alibista, abych říkal názor, který se jen líbí veřejnosti. Dokud měl Michal šanci postoupit, měl moji důvěru. Poskytl jsem mu maximální podporu a kompetence z hlediska nominace, abych ho chránil. Společně jsme vybrali soustředění, ubytování v Polsku bylo zcela v jeho režii. Nemáme spolu jediný střet.

V souvislosti s absencí libereckého Jiřího Štajnera v nominaci čelil trenér z hráčovy strany kritice, že podlehl tlaku agentů. Máte informace či náznaky, že se tak skutečně děje?

Jestli má s agenty někdo blízké vazby, jsem to já. Znám všechny klíčové lidi na trhu. A nevnímám, že by nějaký agent měl silnější vliv. Každý trenér nominuje nejlepší, aby měl úspěch. Jde o charakter, morálku. Někteří kluci jsou do nepohody, jiní nesnáší lavičku. Trenér si prostě musí zachovat jasnou mysl. Stojím v otázce nominace za trenérem Bílkem. Oceňuji Jirkovu výkonnost, ale současně si myslím, že je správné rozhodnutí, když nejede na mistrovství Evropy.

Zůstane v realizačním týmu coby manažer i Vladimír Šmicer?

Dvojice Bílek-Šmicer přišla společně. Pokud bude smlouvu prodlužovat trenér, lze zákonitě očekávat, že bude mít zájem, aby v roli manažera zůstal Šmicer. Ale realizační tým je plně v kompetenci trenéra.

Schvaloval vaše rozhodnutí výkonný výbor?

Segment reprezentace spadá do mého ranku. Seznámil jsem členy výkonného výboru se svým záměrem, aby měli informaci. Nikdy se nestalo, že bychom se dostali do názorového rozporu.

A odsouhlasili vaši volbu členové výboru?

(usmívá se) Na hlasování nedošlo...

Reklama