Hlavní obsah

Česko - Izrael 2:1Lafata v nastavení reprezentaci spasil, takže Češi zakončili rakouský kemp výhrou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Baroš 1 : 0
45. Schechter 1 : 1
90. Lafata 2 : 1
Záznam online reportáže

Radek Malina, HartbergPrávo

Česká fotbalová reprezentace v předposledním testu před blížícím se mistrovstvím Evropy v Polsku a na Ukrajině v sobotu večer v Hartbergu porazila gólem Davida Lafaty v nastaveném čase 2:1 Izrael. Tým Michala Bílka nastoupil po týdenním soustředění v rakouském Bad Waltersdorfu bez pěti hráčů tradiční základní sestavy. Jen na tribuně byli Čech, Kadlec, Plašil, Rezek a Rosický.

Foto: ČTK/AP

Milan Baroš (vlevo) oslavuje se spoluhráči penaltu proti Izraeli

Článek
Fotogalerie

Izraelci drželi v úvodu míč častěji na kopačkách, čeští hráči pendlovali mezi protivníky v marné snaze zastavit jejich kombinaci. Soupeři však v blízkosti branky Drobného, chytajícího poprvé od loňského září, kazili a tudíž se do vyložené šance nedostali.

Baroš penaltu vyrobil i proměnil

Bílkovým svěřencům naopak vyšla ideálně první akce: Petržela zprava projevil dostatečnou drzost, na hranici pokutového území obehrál Tibiho a našel mezi obránci Baroše, jehož v pokutovém území zastavil brankář Harush jen za cenu faulu. Z pokutového kopu se sám faulovaný, hrající poprvé v oficiálním utkání s kapitánskou páskou, nemýlil a napálil míč k pravé tyči izraelské svatyně - 1:0.

Izraelci zaskočeni nenadálou ranou poněkud ztratili rytmus, jejich rychlé výpady však dál dělaly českým zadákům velké problémy. Pronikající Shechter při přetlačované dvakrát fauloval, a tak nebezpečí zažehnal hvizd sudího.

S přibývajícími minutami rostla odvaha Bílkova týmu, stále více musel být na pozoru i brankář Izraele. Po centru Pilaře z levé strany však hlavičkoval Hubník těsně vedle, další akci jako přes kopírák zastavil Ben Haim. Střelu Koláře pak zablokovali obránci, rána Baroše byla hodně nepřesná.

Trest přece jen přišel

V poslední minutě pak vyvrcholily potíže české obrany. Na levé straně pokutového území před Drobným nedokázali Hübschman ani Hubník zastavit Meliksona, který mohl pohodlně poslat centr na hlavu Shechtera nechaného bez dozoru Rajtoralem: míč trknutý izraelským útočníkem působícím v Kaiserslauternu zapadl přesně k pravé tyči Drobného svatyně.

Do druhé půle provedl Michal Bílek tři změny. A zatímco útočník Necid žádné výrazné oživení nepřinesl a pro soupeře znamenal nebezpečím jen při prvním tvrdém zákroku v podobě faulu, Gebre Selassie na pozici pravého obránce sebevědomými výpady držel protivníky ve střehu a po hodině hry navíc jen o milimetry netrefil braku.

Lafata nejprve pohrozil...

Česká sestava závěru zápasu, v níž bylo šest hráčů z Gambrinus ligy, zaujala  solidními kombinačními výpady, jimž však v blízkosti pokutového území chyběla přesnost. A tak pro Amose v izraelské brance představovala hrozbu jen dělovka Lafaty zpoza velkého vápna, která o milimetry prosvištěla vedle pravé tyčky, a Kolářova rána, po níž Amos tlumil míč tělem na dvakrát těsně před čárou.

Izrealci na ofenzivu prakticky rezignovali a jen bránili, Drobný byl bez práce. Český tým tak mohl pilovat výpady a útok do zformované obrany. Pět minut před koncem předvedl parádní sólo po pravé straně Gebre Selassie, po jehož přihrávce napálil se míč přes Koláře dostal k Daridovi pálícímu do tyče. Další ránu plzeňského benjamínka pak krotil brankář Amos s obrovskými problémy, ale míč nakonec přikryl.

...aby nakonec i rozhodl

Jásot českých barev zařídil v nastavení po rohu střídajícího Daridy nejlepší kanonýr českých ligových trávníků David Lafata, když jeho tečovaná rána skončila v síti.

Česká sestava druhého poločasu protkaná hráči z domácí nejvyšší soutěže v testu výkonnosti třináct dnů před úvodním vystoupením na šampionátu předčila složení úvodních pětačtyřiceti minut, neboť nakonec i na kýžený vítězný gól dosáhla.

Česko - Izrael 2:1
Branky: 17. Baroš z pen., 90.(+2) Lafata - 45. Shechter. Rozhodčí: Trutz - Chládek, Brendza (všichni Slovensko). Bez žlutých karet. Diváků: 3400. Poločas: 1:1.
Česko: Drobný - Rajtoral (46. Gebre Selassie), Hubník, Sivok (46. Suchý), Pudil (79. Limberský) - Hübschman, Jiráček (65. Darida) - Petržela (65. Lafata), Kolář, Pilař - Baroš (46. Necid).
Izrael: Harush (46. Amos) - Spungin, Ben Haim, Tibi, Scheimann - Benayoun (75. Hemed), Zahavi (70. Yadin), Natcho, Melikson (78. Vermouth) - Damari (60. Sahar), Shechter (58. Rafaelov).

Reklama

Související témata: