Hlavní obsah

Bílek po vítězném testu o nominaci: Čekají mě tři perné dny

Hartberg

Usmíval se. Aby ne, když fotbalová reprezentace v předposledním testu před blížícím se mistrovství Evropy porazila Izrael 2:1. Trenér Michal Bílek zářil však nejen kvůli skalpu pro český výběr exotického soka. Borci, kteří nastoupili v dresu se lvíčkem na prsou do druhého poločasu sobotního utkání v rakouském Hartbergu, totiž předvedli výborný výkon. A tak má kouč před vyřčením konečné nominace zamotanou hlavu. „Ale jsem za to rád,“ culil se Bílek.

Foto: Petr Horník

Trenér reprezentace Michal Bílek udílí svým svěřencům pokyny během přípravného duelu s Izraelem.

Článek
Fotogalerie

Jak jste byl s výkonem týmu v souboji s Izraelci spokojený?

Soupeř byl v úvodu přesnější, lépe kombinoval, my jsme se nemohli dostat do hry. Až postupně jsme zpřesnili přihrávky a naše kombinace byla lepší. Utkání se pak vyrovnalo. Měli jsme i řadu střeleckých příležitostí a dočkali se vítězné branky. Za předvedený výkon jsme si však vítězství rozhodně zasloužili. Mám radost z obrovské touhy týmu vyhrát zápas. Hráči měli před soustředěním volno, jiným končila sezóna. Logicky přišla únava. I tak bylo vidět, jak moc se všichni chtějí ukázat.

Pětice tradičních opor zůstala jen na tribuně, a tak dostali příležitost hráči širšího kádru. Zaujal vás někdo mimořádně svým výkonem?

Celkově jsme podali kvalitní výkon. Velmi dobře hrál na velkém prostoru Daniel Kolář. Přidržel balón, nekazil. Někdo mi přidělal starosti v pozitivním smyslu. Konečnou nominaci musím oznámit v úterý. A nejsem definitivně rozhodnutý, jaká jména na ní budou. Nadcházející tři dny pro mě budou hodně perné na přemýšlení kvůli konečnému výběru. Plánoval jsem si, že po souboji s Izraelem budu mít jasno. Ale spletl jsem se.

Proti Izraeli nastoupil poprvé v reprezentačním dresu Vladimír Darida. Původně měl být jen záskokem na rakouské soustředění kvůli Rosického zdravotním problémům. Ale když do zápasu naskočil, hru oživil a byl velmi platný.

Je to kluk bez nervů. Do zápasu vstoupil jako by měl mnoho startů. Nabízel se, nekazil, dával výborné přihrávky a měl zakončení. Stihl toho vážně hodně. Určitě nominaci hodně zamíchal. Ale nejen výkonem proti Izraeli. Hrál velmi dobře i v Plzni v průběhu jara. Vedl si velmi dobře proti Schalke v Evropské lize, má vážně kvalitu.

Byl naopak na hřišti fotbalista v českém dresu, který vás vyloženě zklamal?

Ne. A kdyby ano, stejně bych to neřekl. Samozřejmě se mi nelíbila situace před inkasovaným gólem. Při hře po stranách musíme být daleko důraznější, pevnější.

Pořád platí, že vezmete čtyři útočníky?

Nechci spekulovat. Ještě mám tři dny čas na konečný verdikt.

Přesvědčil vás výkonem proti Izraeli o místě mezi vyvolenými útočník Tomáš Necid?

Trošku se trápil. Hlavně v úvodu. Šel do hodně zbytečných situací končících ztrátou míče. Byl pak nervóznější, což se na jeho výkonu negativně projevilo. Věřím, že jeho výkonnost půjde nahoru. Ale kvalita od něj mohla být určitě vyšší.

Reklama

Související témata: