Hlavní obsah

Lafata se trefil po šesti letech a proti Izraeli rozhodl

Hartberg

Téměř šest let trvalo Davidu Lafatovi, než vstřelil svůj třetí gól v dresu národního mužstva. Na podzim roku 2006 v Teplicích zachránil jako střídající hráč dvěma trefami výhru s Walesem v kvalifikaci na EURO 2008. Až do soboty čekal na další gól. A znovu rozhodl o vítězství.

Foto: Petr Horník, Právo

David Lafata.

Článek
Fotogalerie

„Je to příjemné, že jsem dal gól. Ale nijak jsem se netrápil, tím, že jsem na další trefu čekal skoro šest let. Na hřiště mě trenéři posílali většinou jen na pár minut. Ale nebudu zastírat, jsem rád, že se to povedlo,“ přiznal dobře naložený jablonecký kanonýr.

Na hřiště v Hartbergu ho kouč Michal Bílek poslal v 65, minutě, ale nikoliv na hrot, nýbrž do středu zálohy. „Mně to nevadilo. Na tomhle místě nebo o kousek vpředu jako podhrotový útočník jsem nastoupil v přípravných zápasech už několikrát. Na soustředění jsme byli čtyři hrotoví hráči, takže trenér chtěl, abychom se prostřídali. Hlavně jsem rád, že mě na hřiště poslal a já se snažil zahrát co nejlépe,“ přiznal.

Lafata je proslulý perfektním výběrem místa v soupeřově šestnáctce a góly ze vzdálenosti do deseti metrů od brány. Tentokrát pálil za hranicí pokutového území. „Pár gólů už jsem z takového prostoru dal, nebylo to zase tak daleko od branky,“ odmítl, že by sobotní trefa byla tou z největší vzdálenosti. „Zavolal jsem na Dana Koláře, aby mi balón od Vládi Daridy pustil. Oči jsem nezavřel, ale balón jsem vší silou napálil na bránu. Ještě to tečoval někdo z izraelských hráčů,“ popsal svoji vítěznou trefu.

Hlavně si udržet pohodu

Vítězství nad nepříjemným soupeřem rozhodně nepřeceňuje... „Bylo to přípravný zápas, ale určitě je dobře, že jsme ho zvládli úspěšně. Navíc si myslím, že jsme si výhru zasloužili, hlavně za druhý poločas, kdy jsme byli lepší, i když gól padl až v poslední minutě nastavení. Každý takový výsledek povzbudí,“ konstatoval.

Reprezentace se vrací z Rakouska v neděli odpoledne. Po volném pondělí se hráči znovu sejdou v úterý, kdy kouč také oznámí konečnou nominaci. „Hlavně si musíme udržet pohodu, kterou jsme na soustředění v Rakousku získali. To určitě nebude problém. A do začátku šampionátu by to chtělo ještě vylepšit a poladit formu, na což budeme mít ještě víc než týden,“ přál si David Lafata.

Reklama

Související témata: