Hlavní obsah

Hubník netuší, zda si řekl o místo v základu: Trenér už sestavu v hlavě určitě má

Hartberg

Bojuje o místo v základní sestavě české fotbalové reprezentace pro mistrovství Evropy. Ještě na podzim patřil Roman Hubník k pilířům defenzivy týmu Michala Bílka. Jenže jarní mizérie Herthy Berlín, která vyvrcholila sestupem do druhé ligy, se negativně projevila i na výkonnosti českého zadáka. Sám se v některých zápasech podepsal pod špatný výsledek klubu, s nímž pád z elitní společnosti našich západních sousedů zažil už podruhé. I proto šéf české lavičky nechal zadáka se zkušenostmi z ruské ligy a německé bundesligy na hřišti v sobotní přípravě proti Izraeli celý zápas, aby si ověřil Hubníkovu aktuální formu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Hubník na tréninku národního týmu

Článek

Romane, jak se na vás projevila nejistá situace, do které jste se v reprezentaci dostal?

Zpočátku jsem se určitě trošku hledal. Snažil jsem se chytit dobrou přihrávkou či nějakým soubojem. Postupně to bylo lepší a lepší. Po přestávce už jsme hru kontrolovali a soupeře do ničeho nepustili.

Byl jste se svým výkonem spokojený?

Rezervy jsou pořád. Hlavně v rozehrávce. Ale myslím, že až na jednu šanci Izraelců v závěru prvního poločasu, která skončila gólem, jsme v defenzivě zvládli zápas docela dobře.

K jedinému gólu v naší brance jste se přimotal při bránění Meliksona, po jehož centru Izraelci vyrovnali.

Všemu předcházela ztráta na naší levé straně v útoku. My jsme se zrovna vyměnili s Tomášem Sivokem. Na Dana Pudila šel hráč, zasekl si balón a já proti němu vyběhnul. Ale pořád v pokutovém území byla situace dva na dva, kde je třeba vše řešit mnohem více nekompromisně. Vždyť zakončující hráč ani neskákal, což je naprosto nepřípustné. Musíme být důraznější.

Cítíte, že se vám zápas povedl a Michalu Bílkovi jste zamotal hlavu pro hledání optimální sestavy? Nebo je vaše tušení opačné?

Trenér už má sestavu určitě v hlavě. Ale je jenom dobře, pokud má patnáct šestnáct hráčů, kteří mohou hrát. Alespoň budeme mít silnou lavičku.

Nakonec jste v nastaveném čase strhli vítězství na českou stranu brankou Davida Lafaty. Jak moc je vítězství nad izraelským výběrem důležité?

Každá výhra je pro psychiku hodně dobrá. Mohli jsme vést už v prvním poločase o dva góly. Měli jsme šance, které volaly po využití. Inkasovaný gól těsně před přestávkou nás utlumil, ale po změně stran jsme drželi více balón a měli jsme další šance. Pro psychické rozpoložení je výhra strašně důležitá.

Výkon v druhém poločase byl od českého týmu výrazně lepší. Co se změnilo?

Chtěli jsme držet hodně balón, aby soupeř běhal. Plně jsme taktiku realizovali až po přestávce. Ale myslím, že každý, kdo šel na hřiště, se snažil odvést maximum a zamotat trenérovi hlavu. Některé individuální výkony byly velmi dobré.

Jednu šanci jste měl i vy sám v průběhu prvního poločasu, když jste trefil tyčku. Co chybělo, abyste slavil gól?

Balón mi trošku sjel z hlavy a ještě přes rameno putoval na tyč. Akci jsem sám založil, když jsem potáhl míč a rozehrál na levou stranu na Pilaře, od něhož jsem centr čekal a skutečně jsem ve velkém vápně balón našel. S trochou štěstí mohla mít akce gólovou tečku.

Reklama