Hlavní obsah

VIDEO: Sivokův divoký sen: Ve finále EURO porazit Španěly, do Sparty by šel za almužnu

Karel FeltPrávo

Tomáš Sivok vyrostl v oporu reprezentační obrany. Pro trenéra Bílka je na místo stopera volbou číslo jedna. Vždycky dobře naložený borec překvapil při rozhovoru přáním, porazit ve finále evropského šampionátu Španěly a přiznáním, že by šel zpátky do Sparty i za mnohem nižší peníze, než o jaké by si řekl zahraničnímu klubu...

Rozhovor s Tomášem SivokemVideo: STES

 
Článek

Jak jste si užil volno před pokračováním srazu?

Přišel vhod, bylo to super. Celý den jsem byl s dětmi a manželkou. Ideální relax.

Splnilo soustředění v Rakousku očekávání, s nímž jste na něj jel?

Určitě, protože kluci, kteří hráli vlastně ještě pár dní před srazem, si odpočinuli a ostatní potrénovali. Myslím si, že jsme se dostali do správného rytmu a rozpoložení, v němž jsme úspěšně končili baráž. Odehráli jsme dva zápasy. Důležité pro atmosféru v mužstvu bylo, že jsme vyhráli s Izraelem. Před utkáním jsme normálně trénovali, nebyl nastavený klasický zápasový režim. Ještě nás čeká generálka s Maďarskem.

Hodně se diskutuje o složení stoperské dvojice. Vy jste brán jako její základ. Ale kdo k vám... Kadlec nebo Hubník? S kým se vám hraje lépe?

Každý z těch dvou má svoje kvality. Michal Kadlec je víc do hry. Dokáže rozdělovat míče, má přehled. Když hraje vlevo, dokáže výborně podpořit ofenzivu. Roman Hubník je víc soubojový, dokáže svůj prostor perfektně zamést. Jsem zvyklý na oba, problém v tom není.

Musíte měnit svoji hru, když nastoupíte s jedním nebo druhým?

Když hraji s Michalem, vím, že ho to táhne víc na levou stranu a rád podporuje útok, takže si to pohlídám. Kadlec je mi herně víc podobný. Roman jde dopředu výjimečně a je víc soubojový. Toho zajišťuji víc. Ale to všechno jsou automatizmy. Sám jsem zvyklý z Besiktasu vyjíždět dopředu z pozice pravého stopera, pravou nohu mám silnější než levou, takže raději hraji pravého stopera. Trenér Bílek po nás ale nechce, abychom moc chodili dopředu a riskovali. Spíš máme hledat přihrávkou střední záložníky. Nemám problém se přizpůsobit jeho požadavkům i kolegovi vedle mne. Když hraji s Michalem, jsem vpravo, s Romanem pro změnu vlevo.

Těší vás, že jste pro trenéra první stoperská volba?

Tak to neberu. To se může rychle změnit. Zraním se nebo se mi nepovede zápas a půjdu na lavičku. Když by to bylo ve prospěch týmu, musel bych to vzít.

V čem je síla tohoto týmu?

V soudržnosti. Nemáme hráče, jací tu byli dřív, Nedvěd, Poborský, Koller, Jankulovski a další, kteří kopali ve velkých klubech. Dnes to jsou v podstatě jen Čech a Rosický. O to víc si postupu cením, protože se prosadili i kluci z české ligy a vedle Čecha, Rosického, Plašila i dalších zkušených šli výkonnostně nahoru a přes všechny problémy jsme dokázali postoupit.

S jakým cílem na šampionát jedete?

Nechceme turnaj jen odehrát, ale něco tam udělat, postoupit ze skupiny a pokud možno i dál. Tohle jsme si v mužstvu řekli naprosto jasně.

V Německu 2006 jste se na mistrovství světa do kádru nakonec nevešel, před čtyřmi roky v Rakousku jste seděl na lavičce. Teď jste jedním z tahounů mužstva. Jak cítíte tuhle změnu?

Postupně jsem si to oťukával, jsem rád, že jsem mohl do reprezentace nakouknout v době, kdy v ní byla ještě zlatá generace hráčů. Hodně jsem se naučil. O to lépe jsem teď připravený na roli jednoho z těch, na které se spoléhá. Pro mne je EURO zatím vrcholem kariéry. Vždyť když přidáte Argentinu a Brazílii, máte pohromadě nejlepší týmy světa. Evropský šampionát má obrovskou kvalitu.

Zkuste stručně charakterizovat naše soupeře ve skupině A?

Rusové jsou hodně sebevědomí, budou se cítit jako favorité skupiny. Mají velmi kvalitní hráče, jako jsou Aršavin, Pogrebňak, Pavljučeno, Dzagojev. Řekové budou vycházet z dobré obrany do brejků, jsou nepříjemní, horkokrevní. Poláci budou hodně tvrdým oříškem. Mužstvo táhnou borci z mistrovského německého Dortmundu, kanonýr Lewandowski, záložník Blaszczykowski a obránce Piszczek. Doma budou hodně silní. Otázkou je, o co v tom posledním utkání půjde. Může na ně dolehnout obrovský tlak.

Máte na šampionátu vysněného soupeře?

Rád bych si zahrál ve finále proti Španělům, a vrátil jim porážku z Prahy, kde nám nepůjčili balón. Oni jsou jinde, hrát proti nim otevřený fotbal by byla sebevražda, ale v play off se může stát ledacos. Pro mne jsou pořád nejlepší a největší favorité. Doby, kdy se poráželi sami, už jsou dávno pryč. Fotbal hrají kvůli úspěchům a za těmi jdou velmi důsledně.

Jak se vám zamlouvá, že místo Daniela Pudila pojede na EURO Vladimír Darida?

Příjemně mě překvapil. V tréninku byl výborný, přistupoval ke všemu velice zodpovědně, při tom byl na soustředění původně jen proto, že Tomáš Rosický si léčil lýtko. Já jsem něco podobného zažil před mistrovstvím světa v roce 2006, kdy jsem byl na závěrečném soustředění jako čtyřiadvacátý hráč a tím jsem i zůstal.

Čím vás zaujal nejvíc?

Vláďa má zdravé sebevědomí, když šel proti Izraeli na hřiště, vůbec na něm nebyla znát nervozita, jako by s námi byl nejméně dva roky. Hrál výborně a potvrdil, že může být platným už na šampionátu a výhledově může převzít roli ve středu zálohy. Takových kreativních hráčů, jako je on, moc nemáme, na rozdíl třeba od obránců nebo defenzivních záložníků, je takových borců málo. Jsme rádi, že máme Rosického nebo Plašila, a on je další k nim.

Nemá ale zkušenosti...

S Milanem Barošem jsme si na pokoji říkali, že je zdravě sebevědomý. Vždyť v lize nemá možná ani dvacet zápasů dohromady, něco odkopal za mládežnické reprezentace, hrál proti AC Milán a Schalke, to jsou cenné zkušenosti. Když ale přijdete do nároďáku jako nováček, nebývá to jednoduché, se rychle oťukat. Vláďa to zvládnul perfektně, podobně jako Pilař, Rajtoral, Gebre Selassie. Je to pro český fotbal jen dobře, že má takové borce, na nichž se dá výhledově stavět.

Zvládne i velký tlak na šampionátu?

Uvidíme, jak si povede pod velkým tlakem, když půjde o všechno a v ochozech bude padesát tisíc diváků. Věřím, že to zvládne, má předpoklady mužstvu pomoct. On nebude pod takovým tlakem, je nejmladší, nikdo od něj nebude čekat, že ponese tíhu odpovědnosti, může se ale hodně ukázat.

Bylo vám líto Daniela Pudila?

Bylo, táhl to s námi prakticky v celé kvalifikaci. Rozhodnutí trenéra, vzít Daridu, má logiku. Kdyby se s Rosickým něco stalo, má další variantu. Pro Dana Pudila to bylo hrozně těžké, dokážu se vžít do jeho pocitů, ale z pohledu trenéra je snazší vyřešit levý okraj obrany, kam může dát Kadlece nebo Limberského, navíc obránci se moc nestřídají. Do středu zálohy potřebuje víc variant.

Vy pravidelně bydlíte na reprezentačních akcích s Milanem Barošem. Nemáte na dveřích tureckou vlaječku nebo půlměsíc?

To ne. Mně už se to asi týkat nebude, protože z Besiktasu odcházím.

Dobíral si vás Baroš, když získali s Galatasaray titul?

Vůbec ne, přál jsem jim to víc, než Fenerbahce. Galatasaray byl v sezóně skutečně nejlepší. Na rozdíl od Besiktasu dokázal trenér Galatasaraye hvězdy ukočírovat, u nás se to nepovedlo.

Už víte, kam odejdete z Besiktase?

Zatím nevím, ale teď se tím netrápím. Možná to dořešíme s manažerem až po šampionátu. Mrzelo mě, když jsem slyšel narážky, že jsem zrádce a chci jít do Galatasaraye nebo Fenerbahce. Není to pravda, ale turecká média si s tím nedělají hlavu. Tam není nic mimořádného, že s vámi vyjde rozhovor, který jste nikdy neudělal. Besiktas má obrovské dluhy, nové vedení je chce radikálně řešit a snížilo platy. Nabídka, kterou jsem od něj dostal, pro mne byla nepřijatelná.

Uměl byste si představit návrat do české nejvyšší soutěže?

Uměl... Klidně se to může stát. Ale šel bych jedině do Sparty. Nezastírám, že pokud moje výkonnost bude na dobré úrovni, rád bych se jednou vrátil na Letnou, i když na druhou stranu vím, že mne tu může čekat obrovský tlak, který zamával i s Jirkou Jarošíkem. Ovšem ještě bych rád něco odehrál v dobrém zahraničním klubu.

Nabídka z české nejvyšší soutěže by asi nedosahovala výše těch zahraničních...

Toho jsem si vědom. Jsou asi jen dva kluby, kam bych šel za menší peníze. A to Barcelona (smích) a Sparta. To první nehrozí, to druhé bych skousnul.

Reklama