Hlavní obsah

Česko - Černá Hora 2:1Chramosta dvěma brankami zařídil v kvalifikaci o ME výhru

Jablonec nad Nisou

Čeští fotbalisté do 21 let porazili v evropské kvalifikaci v Jablonci dvěma brankami Jana Chramosty Černou Horou 2:1 a přiblížili se k účasti v baráži o postup na šampionát v roce 2013. Mladíci vedou třetí kvalifikační skupinu bez porážky o tři body před Walesem, navíc mají odehráno o zápas méně. V dalším duelu se svěřenci Jakuba Dovalila představí v úterý v Andoře.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalisté do 21 let se radují z branky.

Článek

Češi se proti Černohorcům rozehrávali pozvolna, jako by se na týmu podepsal fakt, že většině hráčů už skončila ligová sezona v klubech. Úvodní vážnější možnost si Dovalilovi svěřenci vypracovali až v 22. minutě, Kopic po zisku míče pálil pohotově, ale přízemní střele ke vzdálenější tyči scházel asi metr. "Lvíčata" měla několikrát nabito i v lepší pozici, Hušbauer a po něm Hanousek však trefili pouze obránce.

Domácí postupně stupňovali tempo. V 33. minutě se Chramosta obtočil kolem hostujícího zadáka a pálil těsně nad. O chvíli později už ale Češi svůj nápor zužitkovali. Hušbauer nejprve zblízka Agoviče neprostřelil, odražený míč ale vrátil Krejčí chladnokrevně před branku Chramostovi a mladoboleslavský útočník už tentokrát mířil přesně k tyči.

Český tým si udržoval převahu i po přestávce. Hned zkraje druhé půle se tlačil do zakončení Chramosta, černohorský stoper mu ale stačil zblokovat zakončení na roh. Hosté se až po hodině hry dostali do své první, zato hned gólové šance. Kalas podskočil centr, Vešovič byl ale nenadálou možností tak překvapený, že hlavičkoval vysoko nad břevno.

V 63. minutě český celek pojistil vedení. Hanousek našel z rohu pokutového území agilního Chramostu a ten z první podruhé v utkání rozvlnil síť. Černohorci mohli brzy odpovědět, proti střídajícímu Golubovičovi však výborně zasáhl Štěch.

Čtvrt hodiny před koncem si domácí gólman vybral slabou chvíli. Kajevič z hloubi pole poslal přímý kop směrem k brance, Štěch nakročil dopředu a pak už nedosáhl na míč, který ho přeletěl a zapadl do sítě. Klid mohl českým mladíkům vrátit střídající Wágner, ve stoprocentní šanci ale minul. I tak už domácí výhru udrželi.

Utkání kvalifikace mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Jablonci:
Česká republika - Černá Hora 2:1 (1:0)
Branky: 34. a 63. Chramosta - 75. Kajevič. Rozhodčí: Kazmenko - Celovalnikov, Drozdov (všichni Rus.). ŽK: Nitrianský, Krejčí - Balič, Kajevič, Radulovič. Diváci: 2386.
ČR: Štěch - Nitrianský, Čmovš, Kalas, Lecjaks - Kopic, Daníček, Hušbauer, Hanousek (90. Pavelka), Krejčí (90. Navrátil) - Chramosta (79. Wágner). Trenér: Dovalil.
Černá Hora: Agovič - Radulovič, Savič, Tomaševič, Balič (79. Dokovič) - Vešovič, Kajevič, Bogdanovič, Vukčevič (51. Mugoša), Ivanovič (61. Golubovič) - Nikač. Trenér: Vlaisavljevič.
Tabulka 3. skupiny:
1. ČR541014:213
2. Wales63127:410
3. Černá Hora630314:89
4. Arménie52216:48
5. Andorra60060:230

Reklama

Související témata: