Hlavní obsah

Česko - Maďarsko 1:2Generálka reprezentaci nevyšla, zbývá útěcha, že šampionátová premiéra dopadne lépe

Aktualizováno

Generálka před odjezdem na evropský šampionát se české reprezentaci hrubě nepovedla. Nic jí nebyla v konfrontaci s Maďarskem platná vytrvalá převaha a řada šancí, protože draze zplatila za přespřílišnou bohorovnost v samém úvodu střetnutí a Hubníkův zkrat v závěru. Maďaři totiž obě chyby ztrestali, takže připravili Bílkovu výběru nepříjemnou sprchu. Česká reprezentace se tak může utěšovat jen starou moudrostí, že po špatné generálce by měla přijít vydařenější generálka přímo na šampionátu přesně za týden proti Rusku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fotbalisté Maďarska se radují z branky, kterou vstřelili na Letné

Článek
Fotogalerie

Samo sebou, že Rosického trenér Bílek do generálky s Maďarskem nenasadil. „Pro nás je důležité, aby byl k dispozici příští pátek v prvním šampionátovém duelu proti Rusku," vysvětloval, proč kapitán mužstva neusedl ani mezi náhradníky, aby se třeba jen na pár minut na trávník podíval.

Potrestaná liknavost

Jinak byla ovšem sestava totožná s tou, která ve Vratislavi proti sborné vyrukuje. Kdyby ovšem začala podobně, jako ta, kterou Bílek poslal proti Maďarům, byl by to úvod hodně prekérní.

Po Jiráčkově faulu na Vargu totiž nařídil anglický sudí Lee trestný kop, který nebrali čeští hráči moc na vědomí. Obranný val stavěli před Čechem v poklidu a hodně bohorovně, čehož Dzsudzsák využil k překvapivé střele a vedoucímu gólu. Čech si sice na míč sáhl, ale to také bylo všechno, co svedl. Však také spoluhráče za liknavost náležitě vyplísnil...

Rezkův gól neplatil, Kadlecova penalta ano

Pro Maďary, kteří mysleli hlavně na bránění a rozbíjení akcí českého týmu důsledným napadáním, hotová spása. Zvláště, když za pět minut neplatila Rezkova vyrovnávací branka, neboť při pěkné kombinační akci Rosického náhradník Kolář v šestnáctce fauloval, což rozhodčí nepřehlédl.

Povalení Baroše Juhászem ve 23. min. však už viděl, takže muž s maskou a pevnými nervy Kadlec se z penalty o vyrovnání přece jen postaral. Bílkův tým našel v tu ránu potřebnou pohodu, hned několikrát roztočil v šestnáctce hostů víc než slibné kombinační akce, jenže zakončení scházelo. A bylo jedno, zda se nabízelo Pilařovi nebo Barošovi.

Sprcha po Hubníkově kiksu

Po půli už se hrálo víceméně na polovině Maďarů, ale většina akcí se s vytrvalou pravidelností rozbíjela už u hranice šestnáctky na hostující včas zformované obrané linii.

Hubník se sice do dvou šancí procpal, ale brankář Bogdán je zlikvidoval, střely Pilaře a velice aktivního náhradníka Daridy, jenž opět vnesl na hřiště vzruch a oživení, pak bránu míjely.

Dvě minuty před koncem naopak po Hubníkově chybě střídající Gyurcsó ztrestal další chybu české obrany a vyprovodil tak Bílkův tým do Polska porážkou.

„Po 33 letech jsme porazili český tým, takže jsme samozřejmě spokojen," pochvaloval si výhru trenér Maďarů Sándor Egervár. "V obraně jsme si však počínali velice dobře a to bylo důležité. Ještě větší radost mi však připravil náš nejmladší hráč Gyurcsó, který zápas rozhodl."

Česká republika - Maďarsko 1:2
Branky: 23. Kadlec z penalty - 8. Dzsudzsak,. 88. Gyurcso. Rozhodčí: Probert - Burt, Collin (všichni Angl.). ŽK: Pilař - Korcsmár, Vancszák. Diváci: 17 102. Poločas 1:1.
ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok (46. Hubník), Kadlec, Limberský - Jiráček (79. Lafata), Plašil (79. Hübschman) - Rezek (72. Rajtoral), Kolář (61. Darida), Pilař - Baroš (61. Pekhart). Trenér: Bílek.
Maďarsko: Bogdán - Vanczák (83. Halmosi), Korcsmár, Juhász (39. Mészáros), Laczkó - Pintér, Varga - Koltai (67. Gyurcsó), Szakaly, Dzsudzsák - Szalai. Trenér: Egervár.

Reklama

Související témata: