Hlavní obsah

S Rosickým to bude za týden proti Rusům jiné, je si jistý trenér Bílek

Prohra ho z míry nevyvedla. Promarněné šance, které si jeho tým v generálce na EURO připravoval vlastně jen po standardních situacích, mrzely, ale také ho nerozházely. Zato laciné góly inkasované v páteční přípravě s Maďarskem trenéra české reprezentace Michala Bílka rozzlobily. Ten první z trestného kopu především. „Laciný a hodně hloupý k tomu. Při podobné situaci se přece musí náš hráč postavit k míči, aby soupeř nemohl rozehrát,“ vyčítal svým svěřencům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Trenér národního týmu Michal Bílek

Článek
Fotogalerie

Hodně laciná a zbytečná byla ovšem i druhá branka, která zápas rozhodla. Vyčítáte Hubníkovi chybu, které se dopustil?

Gól se skutečně zrodil po nedorozumění Hubíka s Čechem, ale jinak Hubník odehrál dobrý druhý poločas. S jeho výkonem jsem byl ale spokojen.

O místo v sestavě si však po kiksu, jímž Maďarům otevřel cest k vítězství, těžko mohl říct...

O sestavě mám jasno,teď pouze řeším, jak poskládat obranu, v níž mám jeden otazník. Ale tím nic nenaznačuji, natož abych v této souvislost mluvil o Hubníkovi. Pokaždé vyhráváme a prohráváme jako tým.

Bude pro váš tým obtížné otřást se z porážky, která ho bude vyprovázet na šampionát?

Proč? Je vyzrálý a silný natolik, než aby ho jedna prohra srazila do kolen.

Takže útěcha ve staré moudrosti, že špatná generálka znamená dobrou premiéru?

Přesně tak.

To vám dává tolik víry a jistoty lepšící se zdravotní stav dirigenta týmu Rosického?

Počítám, že příští pátek v šampionátové premiéře proti Rusku už nastoupí, protože od pondělí začne naplno trénovat. Jeho přínos pro mužstvo je evidentní, neboť dokáže dát překvapivou přihrávku do vápna, prosadit se v souboji jednoho proti jednomu, vymýšlet, rozehrávat.

Tedy přesně to, co vašemu mužstvu v generálce s Maďarskem chybělo...

Měli jsme sice převahu, ale jalovou. Nedostávali jsme se do střeleckých příležitostí, chyběly nám náběhy do šestnáctky, přihrávky do vápna, důraznější zakončení. Ale proti soupeři, který myslel jen a jen na bránění, k němuž má fyzicky dobře disponované hráče, to bylo obtížné.

Jenže na šampionátu budou stejně dobře bránit i jiné týmy. Třeba Řekové mají svou hru postavenou na dokonale zvládnuté a propracované defenzívě, o čemž svědčí to, že v celé kvalifikaci dostali pouhých pět gólů.

Ani oni ale nebudou bránit tak zarputile jako Maďaři, o tom jsem přesvědčen. Natož aby podobně bránil jiný tým.

Zmínil jste, že o sestavě máte jasno. Nenahlodalo vás ani to, že praváci Limberský s Pilařem musí hrát vlevo, tedy přes nohu?

V tom nevidím nejmenší problém. I v Plzni na těchto místech hrají a počínají si výborně. Čímž netvrdím, že by nebylo lepší, kdybychom na tato místa neměli jako alternativu klasické leváky.

Atmosféra na pražské Letné byla skvělá, diváky však očividně mrzelo, že jste v závěru nešli důrazněji za vítězstvím a jako by se spokojovali s remízou, která se už rýsovala...

Ale my za ním jít chtěli a proto jsem poslal na hřiště Pekharta s Lafatou. Proti fyzicky dobře připraveným a disponovaným Maďarům však bylo těžké se prosadit. Ani vzduchem to nešlo, i když jsme to zkoušeli.

Reklama

Související témata: