Hlavní obsah

Fotbalová asociace získá na státních dotacích o polovinu více

Praha

Fotbalová asociace ČR získá letos na státních dotacích o téměř padesát procent více než minulém roce. Objem dotací vzrostl z loňských 184 miliónů na 269 miliónů korun, z toho 260 miliónů bude poskytnuto jednotlivým fotbalovým subjektům. Na sobotní valné hromadě FAČR v Praze to oznámil předseda asociace Miroslav Pelta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta

Článek

"Ministerstvo školství a tělovýchovy vypsalo několik programů. Ve všech programech, ve kterých jsme byli, jsme dostali výrazně více prostředků. I přes tento nárůst jsme snížili náklady na chod sídla asociace, v tom se snažíme šetřit," řekl Pelta.

Navýšeny byly také vlastní finanční zdroje FAČR, které jsou tvořeny především příjmy od mezinárodních federací FIFA a UEFA. K jejich navýšení z 316 miliónů na 384 miliónů korun výrazně přispěl postup národního týmu na nadcházející mistrovství Evropy. Tyto finanční prostředky budou minimálně z jedné třetiny ponechány na účtech FAČR jako rezerva pro další období.

FAČR zároveň dostala účelové dotace 800 tisíc dolarů od FIFA a 5,5 miliónu eur od UEFA, což je v celkové výši asi 150 miliónů korun. Suma musí být použita výhradně na rozvoj sídla asociace na Strahově, stavební práce mají začít ještě letos.

Novou skupinou finančních zdrojů FAČR jsou od roku 2012 členské příspěvky v jednotné výši 50 korun. Z celkové vybrané částky 10,5 miliónu korun poputuje polovina na náklady spojené se zavedením databáze členů, druhá půlka bude rozdělena mezi krajské svazy.

Členské poplatky se zvýší

Od příštího roku budou členské příspěvky zvýšeny na 200 korun u dospělých a 100 korun u dětí a důchodců. Očekává se vybrání 33,5 milionu korun, z nichž 6,7 milionu by mělo jít na bonusový program slev - nakoupení členských karet pro členy FAČR. Zbylých 26,8 milionu by se mělo rozdělit mezi kluby okresních a krajských soutěží, částka ještě bude zvýšena o státní dotaci 20 milionů korun.

Podle údajů asociace je v současné době registrováno asi 200 tisíc členů, za každého člena dostane klub 255 korun. Kluby tedy získají více, než kolik jednotliví členové zaplatí za příspěvek.

Reklama

Související témata: