Hlavní obsah

Šmicer hledá Bílkovi asistenta na plný úvazek a doufá, že mu Rosický a spol. vykopou Brazílii

Pavel DosadilSport.cz

Začaly mu krátké prázdniny po EURO 2012, rychle se však blíží začátek kvalifikace mistrovství světa. Manažer fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer momentálně hledá nového asistenta trenéra, který by nebyl vázán v klubu, a doufá, že do bitvy o Brazílii se vrhne i kapitán národního týmu Tomáš Rosický. Češi se pokusí změnit neblahou tradici, že po každém postupu na ME většinou vyhoří v následné kvalifikaci o MS...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Bílek, František Komňacký, Vladimír Šmicer a Tomáš Rosický na tréninku fotbalové reprezentace v polské Vratislavi

Článek
Fotogalerie

Chystáte nějaké změny v realizačním týmu? Asistent František Komňacký se nechal slyšet, že nabídku k další spolupráci zatím nedostal, Jan Stejskal začal trénovat brankáře v Jablonci...

Doktoři, maséři, fyzioterapeuti pokračují dál. Taky Honza Stejskal, jeho spolupráce s Petrem Čechem funguje dobře a u trenéra gólmanů klubové povinnosti nevadí. Naopak pokud jde o Frantu Komňackého, který přešel z Jablonce do Jihlavy, snažíme se najít spíš asistenta, který by nebyl vázán v klubu. Od odchodu Luďka Klusáčka je realizační tým o jednoho trenéra užší a Michal Bílek přece jen potřebuje ohledně pozorování a dalších povinností větší pomoc.

A co Jakub Dovalil, jehož jste si z jedenadvacítky půjčili již během mistrovství Evropy?

I to je jedna varianta, jenže i Kuba má rozehranou svoji kvalifikaci, která na podzim vrcholí. Zatím tedy hledáme a musíme počkat i na návrat Míry Pelty z dovolené. Každopádně k přátelskému duelu na Ukrajinu bychom v půlce srpna už chtěli odletět s kompletním realizačním týmem.

Aktuální postavení v žebříčku FIFA:
6. Itálie (5.), 10. Dánsko (8.), 18. Česká republika (13.), 55. Arménie (30.), 92. Bulharsko (39.), 145. Malta (48.).
V závorce redukované pořadí v Evropě.

Jak se může změnit hráčský kádr? Kapitán Tomáš Rosický při odjezdu z Polska přiznal, že Brazílie ho moc láká, na druhou stranu pro něj není snadné pokračovat v týmu, v němž už nezůstalo moc hráčů z těch, s nimiž v reprezentaci začínal...

Tomáš byl moc smutný. Kvůli zranění šampionát nedohrál, představoval si ho jinak. Mám ale pocit, že v nároďáku pořád chce pokračovat. V jeho případě je klíčové, jak bude zdravý.

To naštvaný Zdeněk Pospěch německým médiím řekl, že v reprezentaci končí. Oznámil to i vám?

Nám ne. Chápu, že on, Rajnoch i Pudil museli být hodně zklamaní. Jezdili s námi na celou kvalifikaci, ale do nominace se nevešli. To se ale nedá nic dělat. Pokud jde o pravé obránce, byl to vlastně náš nejsilnější post. Na jaře měli výbornou formu Gebre Selassie i Rajtoral a Zdendu jsme nakonec museli nechat doma.

Milan Baroš se s nároďákem rozloučil okamžitě po vyřazení s Portugalskem. Zkusíte ho po dovolené ještě zlomit?

Bary měl loučení v hlavě již dlouho. A teď je rád, že se tak rozhodl. Milanovi se ulevilo, pro všechny toho bylo dost... Teď je nejlepší nechat ho v klidu. Věřím ale, že mu bude nároďák chybět. A také se ukáže, jak bude Milan chybět nám.

S jakými pocity sledujete přestupy reprezentantů? Dres už změnili Pilař, Gebre Selassie či Petržela, další je ještě mohou následovat.

Po velkých turnajích vždy následuje citlivé období, kdy si řada kluků zvyká na nové prostředí a může se to projevit na jejich formě. Třeba takový Petr Jiráček – na soustředění do Rakouska rozhodně nedorazil v takové formě, s jakou šampionát zakončil. Bylo na něm znát, že je šťastný, že si zase může zahrát fotbal, na jaký je zvyklý. Uvidíme, kde skončí třeba Jarda Plašil. Všechny hráče, kteří změní dres, musíme na začátku sezóny samozřejmě pečlivě sledovat.

Novou kvalifikaci MS 2014 rozehrajete v září. Čekají vás mimo jiné čerství vicemistři Evropy Italové či desátý tým světa Dánsko...

Vzpomínám si, že když jsme s Michalem letěli na los do Ria, přáli jsme si z prvního koše právě Italy. Jenže oni předvedli skvělý šampionát. Zrovna tak Dánové získali v těžké skupině s Německem, Portugalskem a Nizozemskem tři body a za předvedené výkony si zasloužili postoupit do čtvrtfinále. To všechno nám dělá skupinu ještě o dost těžší.

Začínáte ji duelem v Dánsku a minule se ukázalo, jak moc může být vstupní duel důležitý. Úvodní porážka s Litvou tým pronásledovala až do baráže...

Jsme si toho vědomi. Po Dánsku hrajeme dva zápasy doma a optimální by bylo získat na podzim sedm bodů. S Litvou jsme prohráli doma, to bylo nejhorší. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že si můžeme dovolit v Dánsku prohrát – tím spíše, že právě s ním bychom se podle předpokladů měli prát o druhé místo za Itálií.

Minule jste měli ve skupině mistry světa Španěly, kteří jsou v poslední době suverénní i v období mezi velkými turnaji. To se o Italech přece jen až tak říci nedá.

Také v to doufám. Proto jsem před losem říkal – z nejsilnějších kohokoliv jiného, jen ne Španělsko. Italové také dali dohromady silný tým, přesto věřím, že se s nimi dá hrát.

Pořadatelem mistrovství světa je Brazílie. To je asi pro každého velká motivace.

Určitě. Já si jako hráč v Brazílii či Argentině nezakopal, to mi v kariéře chybí. A o mistrovství světa v Německu jsem kvůli zranění přišel, takže doufám, že teď mi kluci Brazílii aspoň jako manažerovi vykopou...

Jenže z Evropy postoupí přímo jen vítězové devíti skupin a osm nejlepších celků na druhých místech se utká v baráži o zbylé čtyři letenky do Brazílie. Jak tvrdí Pavel Nedvěd, zatímco EURO je česká disciplína, světové šampionáty prostě „neumíme". Čím si to vysvětlujete?

Je to tak. Jeden důvod je určitě ten, že na „svět" je těžší postoupit, Evropané tam mají méně míst než na svém kontinentálním mistrovství. S tím podle mě paradoxně souvisí i naše série postupů na ME – po každé neúspěšné kvalifikaci se nějak dokážeme zmobilizovat, aby nám ta další už neutekla. A vychází to většinou vždycky na mistrovství Evropy. Je v tom asi i kus štěstí na los. Zkusíme to zlomit a do Brazílie postoupit.

Program kvalifikace MS 2014 - skupina B:
2012:
7. září: Bulharsko - Itálie, Malta - Arménie, 8. září: Dánsko - ČR, 11. září: Itálie - Malta, Bulharsko - Arménie, 12. října: Arménie - Itálie, ČR - Malta, Bulharsko - Dánsko, 16. října: Itálie - Dánsko, ČR - Bulharsko.
2013:
22. března: ČR - Dánsko, Bulharsko - Malta, 26. března: Arménie - ČR, Malta - Itálie, Dánsko - Bulharsko, 7. června: Arménie - Malta, 8. června: ČR - Itálie, 11. června: Dánsko - Arménie, 6. září: ČR - Arménie, Itálie - Bulharsko, Malta - Dánsko, 10. září: Itálie - ČR, Arménie - Dánsko, Malta - Bulharsko, 11. října: Malta - ČR, Dánsko - Itálie, Arménie - Bulharsko, 15. října: Bulharsko - ČR, Itálie - Arménie, Dánsko - Malta.

Reklama

Související témata: