Hlavní obsah

Baroše už lámat nebudeme, nikdo jiný však v reprezentaci nekončí, tvrdí trenér Bílek

Evropský šampionát skončil teprve před necelými dvěma týdny, trenérovi české fotbalové reprezentace Michalu Bílkovi se však už teď honí hlavou kvalifikace o postup na mistrovství světa 2014, do níž vstoupí se svým týmem začátkem září v Kodani duelem s Dánskem. „Máme daleko těžší skupinu než v předchozí kvalifikaci o EURO, takže dostat se na šampionát do Brazílie bude mnohem složitější,“ uvědomuje si, jak náročný úkol na něho čeká.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek.

Článek

Bezprostředně po skončení evropského šampionátu naznačilo hned několik hráčů, že zvažují konec reprezentační kariéry, nakonec ale odchod veřejně ohlásil jen Baroš. Registrujete, že by ho chtěl někdo z vašich vyvolených následovat?

O Barošově úmyslu jsme věděli už od naší březnové cesty do Turecka, od jiných hráčů však žádné další signály nemám.

Ale kapitán Tomáš Rosický přece už v Polsku otevřeně a nahlas mluvil o tom, že reprezentační budoucnost zváží. Stěžoval si na zranění, která ho tíží a brzdí, narážel na partu, jež se v národním týmu obměnila...

Jeho slova pramenila zřejmě z frustrace, kterou na evropském šampionátu prožíval. Odehrál jeden a půl zápasu, zranil se a na hřiště už se nepodíval, což nesl pochopitelně těžce.

Takže vám svůj úmysl skončit ani nenaznačil?

Mluvil jsem s ním, ale ani slovem nenaznačil, že bych si chtěl vzít čas na rozmyšlenou, natož že by mínil v národním mužstvu skončit. Je ale jasné, že má hlavu zamotanou zraněními, jež ho neustále pronásledují, což pro jeho psychiku není ideální. Sám si uvědomuje, že by mu prospělo, kdyby měl víc času na regeneraci a odpočinek, ale ani od něho jsem nezachytil žádný signál, že by chtěl s reprezentační kariérou skončit.

Jaký je momentálně jeho zdravotní stav? Stihne začátek mistrovského podzimu?

Má dál problémy s achilovkami a uvidíme, jak se dá do kupy.

Reprezentační podzim
15.8.LvovUkrajina - ČRpřátelsky
8.9.KodaňDánsko - ČRkvalifikace MS
11.9.TepliceČR - Finskopřátelsky
12.10.PlzeňČR - Maltakvalifikace MS
16.10.PrahaČR - Bulharskokvalifikace MS
14.11.OlomoucČR - Slovenskopřátelsky

Baroš oznámil konec kariéry hned po skončení mistrovství Evropy. Nezkoušel jste ho po návratu do Prahy přece jen přemluvit?

Nemělo by to smysl. Už když jsme za ním s Láďou Šmicrem byli na přelomu března a dubna v Turecku, řekl nám na rovinu, že EURO bude jeho posledním šampionátem. A rozhodnutí, o němž dlouho přemýšlel, nijak nezměnil.

S útočníky budete mít v reprezentaci na podzim problém. Baroš skončil, Necid se musel podrobit další operaci...

Je to skutečně hodně nepříjemná situace, protože výběr mezi útočníky není skutečně velký. Ale v baráži o EURO jsme se také museli obejít také bez Baroše a Necida a poradili jsme si.

Po jakém útočníkovi sáhnete?

Máme Pekharta a Lafatu, v jedenadvacítce se střelecky prosazuje Chramosta, doufám, že se ukáže a o nominaci si řekne ještě někdo další.

Třeba?

Třeba Kozák, který je útočníkem schopným prosadit se v soupeřově šestnáctce. A uvidíme, jak na tom budou na podzim třeba Svěrkoš či Bednář, kteří měli v poslední době zdravotní problémy a nehráli.

Reprezentační podzim pro vás začne za měsíc přátelským zápasem na Ukrajině, už 8. září ale vstoupíte do kvalifikace o postup na mistrovství světa duelem v Dánsku. Jaké dojmy jste si během evropského šampionátu o prvním kvalifikačním soupeři udělal?

Před půldruhým rokem jsme s nimi hráli přípravu a oni od té době udělali velký krok dopředu. K poctivosti a pracovitosti, kterou mají v sobě, přidali fotbalový projev a klid a na šampionátu hráli skutečně výborně. A nic na tom nemění, že vypadli už ve skupině.

Výhodou v kodaňském kvalifikačním střetnutí by mohlo být, že Dánům bude scházet střelec Bendtner potrestaný distancí na jeden soutěžní zápas za nepovolenou reklamu na spodním prádle...

To neřeším, protože kdo ví, jak všechno nakonec dopadne. Bendtner sice trest dostal, ale stačí jedno odvolání a všechno může být jinak.

Na evropský šampionát jste se s českou reprezentací probojoval, ale už po losu kvalifikace světové jste se nechal slyšet, že postup do Brazílie bude mnohem těžší. Mistrovství Evropy vás v názoru asi jen utvrdilo...

To určitě, protože třeba Italové, s nimiž se ve skupině rovněž potkáme, mě hrozně překvapili. Výsledkově, ale hlavně herně, protože vsadili na ofenzivní fotbal a i díky individualitám, jež ve svém středu mají, hráli skutečně výborně. A my v kvalifikaci navíc narazíme ještě na Bulharsko a třeba Arménii, která dokázala v bojích u EURO dvakrát porazit Slovensko. Proto bude moc důležité zvládnout už zářijový kvalifikační prolog a pokusit se v Dánsku bodovat.

Reklama