Hlavní obsah

Pod Magathem to jsou galeje, přiznal Pilař

Karel FeltPrávo

Hodně o tréninkových metodách kouče VfL Wolfsburg Felixe Magatha slyšel, ale když začátkem léta přišel do německého klubu, musel po pár týdnech přiznat... „Je to horší, než jsem čekal Pod Magathem to jsou galeje. Kolikrát nemám ani sílu se najíst, jak jsem utahaný,“ řekl v rozhovoru pro Sport.cz a Právo třiadvacetiletý záložník fotbalové reprezentace Václav Pilař.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Pilař se se spoluhráči raduje z postupu do čtvrtfinále ME.

Článek

Makáme tvrdě třetí týden a ještě nějaký čas budeme. Po návratu z turné v Číně už trénujeme ve Wolfsburgu. V našem centru běháme třeba osmistovky, ale kouč nás vozí také do lesa, kde polykáme desítky kilometrů. Je to hodně tvrdé, nikdy jsem nic takového nezažil, ale nedá se nic dělat. Sezóna bude náročná a musíme nabrat fyzickou kondici. Když hrajeme fotbal, je to vysvobození, i když nohy jsou strašně těžké,“ vyprávěl do telefonu.

Kolikrát už má mžitky před očima a přeje si jediné... „Přežít! Ve zdraví to přečkat. Zatím mi drží, což jsem rád. Z němčiny toho zatím moc neumím, ale slovíčko laufen, což znamená běžet, si budu určitě pamatovat navždycky,“ přiznal.

Nemá sílu se najíst

Ve Wolfsburgu jsou také Petr Jiráček, s nímž se zná z Plzně a reprezentace, a Jan Polák. „Pomáhají moc a jsem rád, že tu jsou. Přeloží mi pokyny trenéra, poradí i s dalšími věcmi. Ale s němčinou jsem zatím naštíru, jsem tak unavený, že nemám sílu ani učebnici otevřít. Výrazy chytám ze života kolem sebe. Na rozhovory s novináři ani povídání se spoluhráči to zatím zdaleka není. Až začne sezóna, budu se učit,“ přiznal Pilař.

O tom, že by večer vyrazili do města na večeři nebo mu ukázali něco z jeho krás, nemá Pilař zatím ani pomyšlení. „Jsem rád, že se doplazím na hotel a lehnu si. Kolikrát nemám sílu ani se najíst. Stihl jsem jen prohlídku jednoho bytu, ale ve svém ještě nebydlím. Z města jsem neviděl vůbec nic. Určitě to všechno přijde, až se život dostane do normálních fotbalových kolejí, tedy po srpnovém startu bundesligy,“ slíbil sám sobě.

Gól Bayernu

Ve Wolfsburgu je jinak velmi spokojený. „Je to tu skvělé. Nádherný stadión, fantastické zázemí. Po fotbalové stránce paráda,“ pochvaloval si. Wolfsburg je ambiciózní klub, který chce bojovat se slavnějšími soupeři o evropské poháry i titul.

Pilař na sebe v Německu upozornil, když na čínském turné vstřelil gól Bayernu Mnichov. „Z toho gólu jsem měl radost, i když jsme prohráli 1:2, ale nikam se nepočítá. Ten zápas byl v hrozném vedru a osmdesátiprocentní vlhkosti. Utrpení,“ dodal už s ulehčením.

O tom, zda bude hrát v základu, zatím nepřemýšlí. „Je to předčasné. Vždyť netrénujeme ani celé mužstvo pohromadě, s míčem toho moc neděláme. Jsem rád, když mě trenér pošle do zápasu, většinou hraji tak poločas, na levém nebo pravém okraji zálohy. To mi vyhovuje, nemusím se přeškolovat. Herní část přípravy teprve přijde. Je tu strašné množství hráčů, kádr se postupně zúží. Třeba teď odešel Slovák Pekarik. Konkurence je obrovská,“ konstatoval s tím, že už se těší na sraz reprezentace v polovině srpna před zápasem na Ukrajině, tedy pokud prý dostane pozvánku.

Reklama

Související témata: