Hlavní obsah

Na Ukrajinu bez Rosického, novými tvářemi ve fotbalové reprezentaci jen Bílkovi asistenti Pešice a Galásek

Aktualizováno

Už s novými asistenty Josefem Pešicem a Tomášem Galáskem, kteří nahradili u národního týmu Františka Komňackého, povolal trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek devatenáct hráčů pro přátelský zápas s Ukrajinou 15. srpna ve Lvově. V porovnání s evropským šampionátem se v jeho výběru neobjevuje žádná nová tvář. Chybí pochopitelně kapitán Tomáš Rosický, jenž je po operaci achillovky, stejně jako Tomáš Necid, který pro změnu podstoupil operaci kolena.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek (vlevo) s manažerem národního týmu Vladimírem Šmicerem

Článek

Pouze Bílkovi asistenti Pešice s Galáskem jsou novými tvářemi u české reprezentace, která se zápasem na Ukrajině začne chystat na kvalifikaci o účast na světovém šampionátu 2014 v Brazílii. „Doufáme, že bude stejně úspěšná, jako ta předchozí o EURO 2012," pravil manažer Vladimír Šmicer ještě než vysvětlil, proč po Bílkově boku dochází k rošádám.

Asistenti na plný úvazek

„Trenér Komňacký odvedl za dva a půl roku u národního celku skvělou práci, ale chtěli jsme, aby asistenti nebyli vázáni u ligových klubů," zdůvodnil Šmicer. „Potřeboval jsem asistenty nejen pro reprezentační srazy, ale i pro sledování hráčů, stejně jako soupeřů," přidával trenér Bílek.

„Pešice je velice zkušeným trenérem, jenž působil ve Spartě, Slavii, Teplicích i třeba Jablonci, Galásek začíná, ale má za sebou úspěšnou hráčskou kariéru. Bydlí v Německu, a proto jsme se dohodli, že si vezme na starost devět našich fotbalistů působících v bundeslize."

Chramostu a Krejčího vyřadila zranění

V devatenáctičlenné nominaci pro zápas s Ukrajinou, který se hraje příští středu ve Lvově, se v porovnání s evropským šampionátem neobjevuje žádná nová tvář. „Chtěl jsem povolat mladoboleslavského Chramostu, ale ten se poměrně vážně zranil, sparťanský Krejčí si zase vykloubil rameno, takže oba si musí na reprezentační šanci počkat," prozradil reprezentační kouč, že infuzi nové krve chystal.

Hlavně pro ofenzivu by nějakého útočníka potřeboval, neboť Baroš v reprezentaci skončil, Necid je po operaci kolena, takže mu vlastně zbývají jen Pekhart s Lafatou. „A ještě univerzál Rezek," připomněl Bílek s tím, že bude sledovat všechny potencionální adepty.

„Kozáka, sparťanského Kadlece, ale třeba i mladoboleslavského Mageru, který už v reprezentaci hrál a nyní se do české ligy vrátil. V úvodu podzimu má formu, dává góly, takže ho budeme pochopitelně rovněž sledovat," potvrdil.

Rosický nenastoupí ani v Dánsku

S kapitánem národního týmu Tomášem Rosickým naopak nemůže počítat ani pro přípravu na Ukrajině, ani pro zářijový kvalifikační zápas v Dánsku. „Mluvil jsem s ním, jeho zdravotní stav není dobrý, takže ani úvodní duel kvalifikace v Kodani nestihne. Byli bychom pochopitelně rádi, kdybychom s ním mohli počítat na další podzimní střetnutí, ale uvidíme, jak na tom bude," prozrazoval Bílek.

Z potencionálních adeptů se neobjevuje v mužstvu ani Pudil, který z nominace na EURO 2012 vypadl doslova na poslední chvíli, což vyvolalo spoustu emocí. „Momentálně je zraněný, ale v kádru by se neobjevil, ani kdyby byl zdravý. Během chvíle přestoupil už do třetího klubu a bude záležet na něm, jak se v něm prosadí. Když bude pravidelně hrát, nemám s jeho nominací problém," naznačil trenér Michal Bílek, že z jeho strany návratu Pudila do národního týmu nic nebrání.

Blochin hledá nového Ševčenka

Trenér ukrajinských fotbalistů Oleg Blochin povolal k zápasu s českou reprezentací osmnáct hráčů z třiadvaceti, kteří hráli na mistrovství Evropy. Ve Lvově, kde se hraje ve středu 15. srpna od 20 hodin našeho času, bude hledat především náhradu za Andreje Ševčenka, který ukončil fotbalovou kariéru. Reprezentace se vzdal i další zkušený útočník Andrij Voronin.

Nominace české reprezentace na zápas na Ukrajině
Brankáři
Petr ČechChelsea940
Jaroslav DrobnýHamburk60
Jan LaštůvkaDněpropetrovsk10
Obránci
František RajtoralPlzeň50
Tomáš SivokBesiktas303
Theodor GebreBrémy140
Michal KadlecLeverkusen388
Marek SuchýSp. Moskva40
David LimberskýPlzeň120
Záložníci
Petr JiráčekWolfsburg123
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck470
Daniel KolářPlzeň131
Jaroslav PlašilBordeaux756
Jan RezekFamagusta163
Vladimír DaridaPlzeň30
Václav PilařWolfsburg133
Milan PetrželaAugsburg110
Útočníci
David LafataJablonec193
Tomáš PekhartNorimberk90

Reklama

Související témata: